• DOLAR 32.377
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2325.628
  • ...
"Bitlis`te 55 taşınmazın 30`nun restorasyonu tamamlandı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bitlis Vakıflar Bölge Müdürü M. Said Sancar, farklı nedenlerden kaynaklanan restorasyon çalışmalarının zaman zaman uzun sürmesine vatandaşların gösterdiği tepkilerin normal olduğunu dile getirerek, bu çalışmaların şu an hızla ilerlediğini belirtti.

Bitlis Vakıflar Bölge Müdürü Sancar, restorasyonu tamamlanan ve yapımı hâlâ devam eden çalışmalarla ilgili bilgilendirmede bulundu.

"Restorasyonu devam eden birçok tarihi cami ve tarihi eserler 2018 yılında tamamlanacaktır"

Vatandaşların, restorasyonların çabuk bitmesi noktasında yoğun taleplerinin olduğunu belirten Sancar, talepleri haklı bulduklarını söyleyerek fiziki, proje ve yüklenici firmadan kaynaklı sorunlar nedeniyle restorasyonların uzadığını kaydetti.

Çalışmaların hızla sürdürüldüğünü, 2018 yılında restorasyonu devam eden birçok eserin bitirileceğini dile getiren Sancar, "Taşınmazlardan 2002'den 2017 yılına kadar restorasyonu tamamlanan eser sayısı 30'dur. Bunları 4'ü devam etmektedir. Projesi hazır olan eser 15'tir. Bunun içerisinde hazır olamayan ve devam eden 3 eserimiz vardır. Adilcevaz'da Zal Paşa ve çevre düzenlemesinin bitim tarihi 2018 yılıdır. Bitlis merkezdeki Başhan Hanı da bütün hızıyla devam etmektedir. Bu proje, kahve restore olarak tasarlanmıştır. 2018 yılında bitecektir. Çalışmalar hızla devam etmektedir. İnşallah Bitlis'in hizmetine sunulacaktır."

Bitlis Ulu Cami'nin, 2011 yılında restorasyonuna başladıklarını ancak zaman içerisinde yapılan kazılar sonucunda çıkan uygulamalar nedeniyle restorasyonunun bir türlü bitirilemediğini anlatan Sancar, Kasım ayında bitirilmesinin hedeflendiğini aktardı.

"Bu gecikmeler ve sıkıntılar normaldir"

Bitlis'teki umumi tuvalet eksikliği nedeniyle vatandaşların camilere yöneldiğini söyleyen Sancar, "Elimizden geldiğince bu camileri onarırken, daha güzel ve modern WC'ler yapmaktayız. Örneğin Aynelbarut ve Kureyşi camileri restorasyona alınmadan önce WC'leri nasıl bir durumda olduğunu herkes biliyor. Ama bu gelinen noktada modern WC'ler kazandırılmıştır. Bunların onarımları uzun sürebilir. Biz tarihi eserleri onarıyoruz; yeni yapı yapmıyoruz. Her taşına dokunulduğunda kuruldan izin almak zorunda olduğumuz bir kurumuz. Bu gecikmeler ve sıkıntılar da normaldir. Vatandaşın tepkisi de normaldir. Ama biz de normal işimizi yapıyoruz. Tabi zaman zaman gerek müteahhit kaynaklı sıkıntılar yaşamıyor değiliz. Maddi olarak, parasal olarak, ödeme olarak, kesinlikle bu güne kadar 5 yıldır bu görevi yürütüyorum asla 'ödeme yoktur' diye bir meselemiz olmamıştır. Vakıflar için böyle bir şey yok." diye konuştu.

"Restorasyonu bitip damlama yapan camiler yeniden onarıldı. İnşallah kışın böyle bir sıkıntı olmayacak"

Damında akıntı olan Alemdar, Aynelbarut ve Kalealtı camilerinin damlarının söktürülerek yeniden yapıldığını ifade eden Sancar Feyzullah Ensari Camii'nin bu sene restorasyona alındığını, 2018 yılında bitirileceğini aktardı.

Dere Islahı Projesi'ne katkı sunmak amacıyla hem Ulu Camii'nde hem de Feyzullah Ensari Camii'nde arıtma tesisi kurulduğunu söyleyen Sancar, 2018 yılında Şerefiye Cami'nin bitişindeki medrese ve arastanın onarılması için yaklaşık maliyetlerin hazırlandığını, kış sezonunda ihalesi yapılıp,  ilkbahar aylarında çalışmaların başlatılacağını kaydetti. (Şükrü Tontaş- İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir