• DOLAR 32.506
  • EURO 34.653
  • ALTIN 2480.257
  • ...
"Kudüs`teki 50 yıllık zulüm sona ermelidir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) tarafından düzenlenecek "Uluslararası Kudüs ve Mescid-i Aksa" sempozyumunun hazırlıkları tamamlandı.

Katılımın çok yoğun olacağı beklenen ve iki gün sürecek uluslararası sempozyuma basın, akademi ve bilim dünyasından birçok etkin isim katılacak.

Sempozyum başkanlığını Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça yaparken, katılımcıların "Uluslararası ilişkilerde denge ve Kudüs", "Kur'an-ı Kerim'de Mescid-i Aksa" gibi bir konu başlığını ele alacağı ve konuların kapsamlı bir şekilde masaya yatıracak.

Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Kudüs eski Müftüsü ve Mescid-i Aksa Hatibi Şeyh İkrime Sabri, Başbakan Baş Müşaviri Prof. Dr. Bekir Karlığa gibi akademi, siyaset ve bilim dünyasında tanınmış isimlerin de yer alacağı uluslararası sempozyumda 30'dan fazla ilim adamı ve akademisyen tebliğ sunacak.

Sempozyuma ilişkin açıklamaya yapan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, amaçlarının Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın işgal altında olduğunu ve her gün saldırılara maruz kaldığını hatırlatmak olduğunu söyledi.

Rektör Ağırakça, "Sempozyumda 30'dan fazla ilim adamı ve akademisyen tebliğ sunacak. Sempozyumda, Kudüs'ün İslam'daki yeri, İslam'ın Kudüs'e bakışı ve Müslümanlar Kudüs'e nasıl bakarlar, nasıl bakmaları gerekiyor? Mescid-i Aksa'nın işgal altında kalmasının yanlışlığından bahsedileceği gibi Müslümanların Mescid-i Aksa üzerinden haklarından bahsedilecektir. Orada yaşayan Müslüman ve Kudüs yerlilerinin gasp edilen haklarının nasıl iade edilmesi gerekiyor? Bunların haklarının verilmesi ve özgürlüklerine kavuşması gibi birçok konu ele alınacak. Mescid-i Aksa'nın etrafında işlenen cinayetler, kadınların yerlerde sürüklenmesi, gençlere yapılan saldırılar, herkesin gözü önünde yollarda infaz edilen gençler, çocuklar, yaşlılar... Kısaca oradakiler öyle sıkıntılı hayat içerisindedirler ki bu hayatın sona erdirilmesi ve mutlak suretle Filistinlilere özgürlük verilmesi için uluslararası platformların harekete geçmesi üzerinde durulacaktır." dedi.

Kudüs'e yaşanan 50 yıllık zulmün artık sona ermesi gerektiğine değinen Ağırakça, sözlerine şöyle devam etti: "Orada gerçekleşen 50 yıllık zulüm sona erdirilmelidir. Kudüs'ün ortasında her tarafa adeta engeller konulmak suretiyle örülen uzun 'Çin Seddi' gibi bir duvarın Kudüs'ün içerisinde etrafından yapılmak suretiyle insanlara zulüm yapılmaktadır. Çocuklar doğru düzgün okula gidememektedir. Herkesin gözü önünden orada ki insanlar büyük sıkıntılar yaşamakta ve büyük zulümler yaşatılmaktadır."

Terör çetesinin Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarını hatırlatarak konuşmasına devam eden Ağırakça, "Yaklaşık 2 ay önce Mescid-i Aksa'da Müslümanlar orada cuma namazı kılamamışlardı. Ama Müslümanlar öyle bir tepki verdiler ki Endonezya'dan Fas'a kadar bütün İslam dünyasında büyük tepkiler meydana geldi. AB ve ABD'de yaşayan Müslümanlar İsrail'in bu uygulamalarına karşı çıktılar. Bu uygulamanın sona ermesi düşüncesi herkeste mevcuttur. Ama biz sempozyumda bu ilişkileri akademik ve bilimsel bir açıdan ele alacağız. Bu bölgenin insanlarının da hukukunun mutlak surette nasıl olması gerektiği ve işgalin nasıl giderileceği üzerinde durulacağını düşünüyorum. Sempozyumda hem bilimsel hem de hukuki açıdan Filistinlilerin hakları nelerdir, onun üstünde duracağız. Yaklaşık 30 ilim adamının katılımları ile çok farklı bir sempozyum olacağına inanıyorum." diye konuştu.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlük Konferans salonunda düzenlenecek "Uluslararası Kudüs ve Mescid-i Aksa Sempozyumu"nun yarın saat 09.30'da başlaması bekleniyor. (M. Salih Keskin - İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir