• DOLAR 32.59
  • EURO 34.824
  • ALTIN 2502.174
  • ...
Bir asır önce göçtükleri Türkiye`ye geri döndüler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1914 Osmanlı-Rus Savaşı'nda Rusların saldırıları sonucu atalarının Ağrı'dan Suriye'ye göçtüklerini anlatan Süleyman Ömer, bir asır sonra ise bu kez de  Esed ve PYD zulmünden kaçarak Batman'a göç etti.

Suriye'deyken Arap Dili ve Edebiyatı öğretmenliğini yapan Ömer, seferberlik nedeniyle babası Ömer Muhammed'in 1914'te Ağrı'dan Suriye'ye gittiğini ve bir daha da Türkiye'deki akrabalarını göremediklerini  belirterek şimdilerde ise her yerde akrabalarını aradıklarını aktardı.

Haydari aşireti olarak bilinen Nedo Aşireti mensuplarından olduklarını, Ağrı'ya bağlı Karavil İbrahim Ağa köyünden seferberlik nedeniyle Suriye'ye gittiklerini vurgulayan Ömer, Salih, Resul ve Ali Muhammed isimli amcalarını her yerde aradıklarını kaydetti.

14 kişilik ailesiyle yaklaşık 4 buçuk senedir Batman'a sığındıklarını belirten 64 yaşındaki Süleyman Ömer, burada seyyar satıcılık yaparak ailesinin geçimini sağlamaya çalışıyor.

Tek isteğinin Türkiye'deki akrabalarını görmek olduğunu sözlerine ekleyen Ömer, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, şunları söyledi: "Bizler Haydari aşiretindeniz. Babam, dedem seferberlik yıllarında Rusya'nın saldırısı sonucu Suriye'ye gitti. O dönem kıtlık yıllarıydı. Babamın kardeşleri Salih ve Ali köylerinde kaldı. Suriye'ye gidişinden sonra kardeşlerini görmek için babam 40-50 yıl sonra kendi köyümüz olan Karavil İbrahim Ağa'ya geri döndü. Kardeşlerinden kimseyi görmedi. Babam kardeşlerini göremeden Suriye'ye geri dönmek zorunda kaldı. Bende de akrabalarımı görme merakı var. Menfaat için değil, sadece onları görmek istiyoruz."

"Kürtlük adı altında PYD, Esad ile birlikte bize zulüm yaptılar"

Esad ve PKK/PYD'nin zulümlerinden dolayı Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldıklarına dikkat çeken Ömer, "4 buçuk senedir Suriye'den göç etmiş durumdayız. PYD'de Rus'lar gibi komünistti. Kürtlük adı altında PYD, Esad ile birlikte bize bu zulmü yaptılar. Oradaki millete zulüm ettiler ve halk göç etmek zorunda kaldı. Burada hayatımızı devam ettiriyoruz. Buradaki halk bize iyidir. Suriye'de Arap Dili ve Edebiyatı öğretmeniydim. Burada ise seyyar satıcılık yapıyorum. Burada 3 çocuğum Suriye okulunda Arapça öğretmenliği yapıyor." dedi.

"Akrabalarımı görmeyi çok arzuluyorum"

Geçen sene akrabalarını görmek için Ağrı'ya bağlı Karavil İbrahim Ağa köyüne gittiğini söyleyen Ömer, ancak tüm soruşturmalarına rağmen akrabalarından herhangi bir ize rastlayamadığının söyledi.

Ömer, "Akrabalarımı görmeyi çok arzuluyorum. Babamın hedefini yerine getirmek istiyorum. Kardeşlerim de akrabalarını görmek istiyorlar. Bizler birbirimize lazımız. Akrabalarımızın Türkiye'nin neresinde olursa olsunlar bizlere ulaşmalarını bekliyoruz. Eğer sesimizi duyarlarsa arayıp bizlere ulaşabilirler. Onları görürsek çok sevineceğiz." diye konuştu. (M. Fatih Akgül- İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir