• DOLAR 32.382
  • EURO 35.666
  • ALTIN 2324.566
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

‘Avrupa ve Orta Asya`da İnsana Yakışır İşin Geleceği: Fırsatlar ve Zorluklar` temasıyla gerçekleştirilen, bu bölgelerde çalışma hayatındaki sorun, öneri ve düzenlemelerin masaya yatırılacağı ILO 10.Avrupa Bölge Toplantısı İstanbul`da başladı. Toplantıya, Başbakan Binali Yıldırım ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu`nun yanı sıra, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen Yönetimi, Memur-Sen`e bağlı sendikaların genel başkanları ve komisyon başkanlarının yanı sıra Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ILO Genel Direktörü Guy Ryder, ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan ve çok sayıda davetli katıldı.

Bakan Sarıeroğlu Alman Delegenin Önerisiyle Toplantıda Başkan Seçildi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, ILO Avrupa Bölgesi içerisinde yer alan üye ülke hükümet, işveren ve işçi temsilcileriyle ILO Merkez ve Avrupa ofisleri yetkililerinin katıldığı ILO Avrupa 10. Bölge Toplantısı'nda, Alman delegenin önerisiyle başkan olarak seçildi. Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Sarıeroğlu, ILO'nun 2019 yılında kuruluşunun 100. Yılını kutlayacağını belirtti. ILO 10. Avrupa Bölge Toplantısı`nın 4 gün boyunca devam edeceğinin bilgisini veren Sarıeroğlu, “Bu toplantı vesilesiyle ILO üçlü yapısının bir gereği ve özelliği olarak sosyal ortaklarımızın küresel istihdam ve iş gücü piyasası gündeminde olan öncelikli konulara ilişkin görüş ve önerilerini ilk ağızdan dinleme ve bunları karşılıklı değerlendirme fırsatı bulacağız” açıklamasında bulundu.

Ulusal Genç İstihdam Stratejisi

Genç işsizliğin önüne geçmek için yeni hedeflerinin ulusal genç istihdam stratejisi olduğunu açıklayan Başbakan Binali Yıldırım, “Bu belge tamamlanmak üzere. Hükümet olarak istihdam alanındaki temel yaklaşımımız daha fazla ve daha nitelikli iş imkanı oluşturmaktır” diye konuştu. Çalışma barışı ve çalışanların huzurlu olmasının öncelikli hedefleri olduğunu belirten Yıldırım, “Bu amaca yönelik olarak bir yandan ekonomi büyürken, diğer yandan mevcut iş gücü potansiyelimizin niteliklerine uygun emek, alın teri ve istihdam dostu bir büyümeyi hedefliyoruz. İş gücü piyasasının daha etkin işlediği bir ortamda işsizliği kalıcı şekilde makul oranlara indirmeyi amaçlıyoruz” şeklinde konuştu. ILO 10. Avrupa Bölge Toplantısı 5 Ekim 2017 Perşembe gününe kadar çeşitli oturumlarla devam edecek.

Suriyeli Çocukların Eğitimi

ILO 10.Avrupa Bölge Toplantısı, 2`nci gününde grup toplantıları ve genel oturumlarla devam etti. Sabah gerçekleştirilen ve Çalışanlar grubunun toplandığı oturumda, genel toplantı öncesi tavsiye ve öneri niteliği taşıyan istişareler gerçekleştirildi. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, burada yaptığı konuşmada, “Suriyeli çocukların eğitimi; sorunlar ve öneriler raporumuzda da ifade ettiğimiz gibi; 1 milyon sayısına ulaşan okul çağına gelmiş çocuk var ülkemizde. Bu çocukların eğitimi konusunda yaşanan güçlüklere değinmek gerekiyor. Bu konuda hazırladığımız raporu dün akşam gerçekleştirilen toplantıda çalışma bakanlarına takdim ettik” ifadelerini kullandı.

Guy Ryder`ın Raporu Müzakere Edildi

Daha sonra genel oturumda dün gerçekleştirilen ve resmi olmayan bakanlar toplantısının değerlendirilmesine geçildi. Ardından ILO Genel Direktörü Guy Ryder`ın raporu müzakere edildi.

Genel oturumun ilk kısmında, ‘Herkes için Saygın İş` konusu işlendi.

Genel oturumun ikinci kısmında ise, ‘Çok Uluslu İşletmelere İlişkin Üçlü Prensip Bildirgesi ve Uygulaması da dahil olmak üzere İş ve Üretim Organizasyonu` konusu masaya yatırıldı.

Oturum, toplantı sonuçlarına ilişkin tasarı komisyonunun oluşturulmasıyla sona erdi.iloistanbul6ILO 10.Avrupa Bölge Toplantısı`nın 2`nci günü, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından verilen resepsiyonla sonlandırılmış oldu.