• DOLAR 32.333
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2299.36
  • ...
Düşünce-Der`den Halepçe`yi Anma Programı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MARDİN - Nusaybin`de faaliyetlerini sürdüren Düşünce Kültür ve Dayanışma Derneği (Düşünce-Der) 1988 yılının Mart ayında Kuzey Irak`ın Halepçe kentinde İnsanlık tarihine kara bir leke olarak geçen Halepçe katliamının yıldönümü ve Dünya Mustazaflar haftası münasebetiyle bir program düzenledi.
 
Kur`an tilavetiyle başlayan program, Halepçe Katliamı ve mustazaflar haftasına binaen yapılan konuşmayla devam etti. Hayvanlar üzerinde dahi kullanılması yasak olan kitlesel silahların Nagazaki ve Hiroşima`dan sonra en yaygın biçimiyle ilk kez 1988 yılının Mart ayında Halepçeli Müslüman Kürtler üzerinde denendiği belirtilen konuşmada, Kendilerini Demokrasi ve insan hakları "savunucusu" olarak gören müstekbir batılı ülkelerin desteklediği dönemin zalim Irak yönetimi, Hardal, Tabun ve Sarin gibi her türlü canlıyı yok edici kimyasal gazlarla iki gün boyunca Halepçe civarını bombalamış, çoğu çocuk, kadın ve yaşlı olmak üzere 5 binin üzerinde Kürt insanını katletmiş, 15 binden fazla insanın da ömür boyu çeşitli hastalıkları taşıyacak şekilde yaralanmasına neden olmuştur" denildi
 
Yıllar Geçse Bile Unutulmayacak Bir Katliam
"Hiçbir şeyden habersiz, kadın, çocuk, yaşlı, bebek, hasta tüm bir şehrin kimyasal bombardımana tabi tutularak kırımdan geçirilmesi dehşeti unutulacak, üzeri örtülecek gibi değildir. Bırakın sağ kurtulabilenleri, oraya gidip dehşeti gören tanıklar bile yıllar geçse bile bu travmayı atlatabilmiş değiller" denilerek, Halepçe katliamının hiçbir zaman unutulmayacağı dile getirildi.
 
Programda ayrıca Halapçe katliamını anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyon sırasında duygulu anlar yaşandı.
 
Program misafirlere yapılan ikramlarla son buldu.
(Halil Akbalık - İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir