• DOLAR 32.64
  • EURO 35.235
  • ALTIN 2502.775
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Ekonomik büyümenin önemli göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Eylül 2017 dönemi sonuçları açıklandı. Eşik değer olan 50,0 üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, PMI eylülde 53,5 olarak gerçekleşti. Ağustos ayında kaydedilen 55,3 seviyesine göre düşüş yaşanmış olsa da endeks, Türkiye`de imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki genel iyileşmenin devam ettiğini gösterdi.

2014 Yılından Beri Gözlenen En Uzun Kesintisiz Büyüme Trendi Oldu

Son anket verileriyle birlikte iyileşme eğilimi üst üste yedinci aya taşındı. Bu aynı zamanda 2014 yılından beri gözlenen en uzun kesintisiz büyüme trendi oldu. Endeks uzun dönem ortalaması olan 50,8 düzeyinin belirgin bir şekilde üzerinde ölçüldü. Faaliyet koşullarındaki iyileşme Türk imalat sektörünün ürünlerine yönelik güçlü talepten kaynaklandı. Firmalar yeni siparişlerdeki güçlü artıştan faydalandılar ve bunun yansıması olarak üretimlerini artırdılar. Yeni ihracat siparişlerinde de artış devam etti ancak bu artış yeni siparişlerdekine kıyasla daha düşük hızda ölçüldü. Firmalar, artan üretimi karşılamak amacıyla kapasitelerini genişletti. İstihdam artışı üst üste sekizinci ay olacak şekilde üçüncü çeyreğin sonunda da devam etti ve satın alma faaliyetlerinde güçlü artış gerçekleşti. Hem girdi hem de nihai ürün fiyatları enflasyonu eylülde geriledi ve 2017 başından beri ölçülen ortalamalarının altında gerçekleşti.

İmalat Sektörü Yılın Üçüncü Çeyreğini Güçlü Bir Şekilde Tamamladı

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomisti Gabriella Dickens, şunları söyledi: “Türk imalat sektörü yılın üçüncü çeyreğini güçlü bir şekilde tamamladı. Üretim, istihdam ve satın alma faaliyetlerindeki kayda değer artışların yansıması olarak faaliyet koşullarındaki genel iyileşme eylül ayında da devam etti.”

İstanbul İmalat Pmı Eylülde 52,1 Oldu

Ağustos ayında son 43 ayın yüksek düzeyi olan 54,2`ye çıkan İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI da eylülde 52,1 olarak gerçekleşerek İstanbul imalat sektörünün faaliyet koşullarında üst üste altı ay olacak şekilde büyümeye işaret etti. Endeks ayrıca uzun dönem ortalamasının belirgin bir şekilde üzerinde düzeyde kaydedildi. Üretim büyümesi eylülde de devam etti ve artış hızı uzun dönem ortalamasının üzerinde ölçüldü. Böylelikle son üç yılın en uzun büyüme trendi gerçekleşti. Üretimdeki artışın talep ve yeni siparişlerdeki büyümeden kaynaklandığı belirtildi.