• DOLAR 32.56
  • EURO 34.846
  • ALTIN 2432.082
  • ...
SON DAKİKA
IKBY`den ABD`ye referandum yanıtı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak Kürdistan Yönetimi Bölgesi Başkanlığı, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tilerson'ın referandumla ilgili sözlerine yanıt verdiği açıklamasında, “ABD, herkesten önce Kürdistan'ın bağımsızlık kararına saygı duymalı ve kararı takdir etmeliydi” ifadelerine yer verdi.

ERBİL - Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Rex Tilerson'ın Kürdistan Böglesi'nde 25 Eylül'de gerçekleştirilen bağımsızlık referandumuyla ilgili sözlerine ilişkin Başkanlık`tan açıklama geldi.

Radaw'da yeralan haberde, Başkanlık Sözcüsü Umed Sabah imzasıyla yayımlanan açıklamada şöyle denildi:

“Kürdistan halkı, sürekli gönülden ABD`yi desteklemiştir, özellikle IŞİD'e karşı savaşta ve Saddam Hüseyin rejimine karşı. Sayın Rex Tillerson'ın Cuma günü yaptığı açıklamadan dolayı çok endişeliyiz. ABD, diğer ülkelerden önce Kürdistan halkının özgür, şeffaf ve barışçıl bir referandumla yüzde 92'den fazla oyla talep ettiği Kürdistan'ın bağımsızlık kararını takdir etmeliydi ve buna saygı duymalıydı.

Referandum, Kürdistan Bölgesi'nin yasaları çerçevesinde Başkan tarafından talep edilerek, Kürdistan Parlamentosu'nda onaylandı. Irak Anayasası'nın bazı maddelerince söz konusu sürecin gerçekleştirilmesine izin veriliyor. Referandum, Birleşmiş Milletler'in (BM) prnsiplerinin yanı sıra, iki ayrı uluslararası anlaşmada da geçtiği gibi Kürdistan halkının kendi kaderini tayın etme fırsatını doğurdu.

Referanduma sert tepki verilmemesi yönündeki açıklamalarından dolayı ABD`ye teşekkür ediyoruz. Ancak ne ABD ne de başka bir ülke,  Bağdat'ın 2005'ten beri Kürdistan'a karşı yasadışı ve anayasaya aykırı uygulamalarını engellemedi.

ABD`nin, gelecek günlerde tavrını gözden geçirerek Kürdistan Bölgesi halkının meşru taleplerini sıcak bir şekilde karşılamasını ve  Erbil ile Bağdat arasındaki barışçıl müzakerelere katılmasını ümit ediyoruz.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir