• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman tarafından TBMM'nin 26. Dönem 3. Yasama Yılı açılışı dolayısıyla verilen resepsiyona katıldı. Resepsiyon öncesinde; TBMM Başkanı Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir süre sohbet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, resepsiyona katılan gazetecilerin sorularını cevaplayarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Motorlu taşıtlar vergisine (MTV) yapılacağı açıklanan zam oranı ile ilgili soruya verdiği cevapta, hükûmet yetkilileri ile görüşmeden konu ile ilgili konuşmasının doğru olmayacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ama daha önce motorlu taşıtlara olan zam oranı, aslında çok çok yüklü bir zam oranı değildi. Ama şu andaki zam oranını Bakanlar Kurulumuz şöyle tekrar bir değerlendirirse, o değerlendirmeden sonra ne yapabilir, tekrar bir düşürme olur mu olmaz mı, o tabii hükûmetimizin takdiridir." diye konuştu.

Gazetecinin, konunun hükûmet tarafından tekrar değerlendirileceğinin gündemde olduğunu söylemesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Onu ancak Başbakanımızla görüştüğümüzde gündemde var mı yok mu öyle öğrenebiliriz." cevabını verdi.

"Fransa'nın arabuluculuğunu tarafların kabul ettiğine dair bir bilgi yok"

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin bağımsızlık referandumu sonrasında yaşanan süreçte Fransa'nın arabuluculuğunda Irak Merkezi Yönetim ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin bir araya geleceğine ilişkin bir haberin kendisine ulaşıp ulaşmadığı yönündeki soruya cevaben Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: "Fransa'nın şu anda arabuluculuğunu tarafların kabul ettiğine dair bir bilgi bende yok. Sadece Federal Irak Yönetiminin, 'Biz her türlü görüşmeye hazırız' gibi bir şeyi bize ulaştı ama Kuzey Irak'ın böyle bir şeye nasıl baktığını bilmiyorum. Onun için de söyleyecek pek bir şey yok."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kuzey Irak konusunda liderler zirvesi yapmayı planlıyor musunuz?" sorusuna ise "Perşembe günü sadece Sayın Bahçeli ile görüşmem olacak. Ondan sonra da duruma göre Sayın Kılıçdaroğlu'na da davet yapmak suretiyle, onunla ayrıca bu konudaki kanaatlerini alırım. Bu kanaatleri de pekiştirmek suretiyle, bu noktadaki sürecimizi zenginleştirmiş oluruz" şeklinde cevap verdi.

"Bütün bölge ülkeleri ile irtibat hâlindeyiz"

İran'a yapacağı ziyaretle ilgili soruya verdiği cevapta, ziyaretinin Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantısı vesilesiyle olacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları ekledi: "Ama bunun içeriğinde şu anda aktüalitesi çok zengin olan Kuzey Irak durumu var. Kuzey Irak konusunu da görüşeceğiz. Bu görüşmelerimizin içerisinde gerek Sayın Ruhani ile gerekse Sayın Hamaney ile görüşmelerimiz olacak. Bu görüşmelerden sonra çok daha değerlendirmiş olarak, süreç için ciddi bir yol haritasını belirlemiş olarak dönmüş olacağız. Ama biz bütün bölge ülkeleri ile zaten bu konuda irtibat hâlindeyiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimine yönelik tavırlarla ilgili olarak, "Vanalar kapanabilir mi veya ne zaman kapanır?" sorusuna da şu cevabı verdi: "Onu söyledik. Bir yol haritası... O yol haritası esnasında ne, ne zaman yapılacak? Bunlar konuşulursa her şeyden önce böyle bir mücadelenin kesinlikle gizliliğine aykırıdır. Ben ne diyorum? Bir gece ansızın gelebiliriz. Şu anda bütün güçlerimiz Silopi'de, sınırda. Oralarda her türlü manevrayı yapıyor mu? Bu ne demektir? Biz hazırız." (İLKHA)