• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) 2018'de yüzde 40 oranında artacağını açıkladı. Yapılan zammı çok bulan Gaziantep'teki Galericiler esnafı, zamma tepki gösterdi. Son zamanlarda piyasanın durgun olduğunu belirten esnaf, bu zammın işlerini daha da etkileyeceğini ifade etti.

MTV'ye 2018'den itibaren yüzde 40 oranında zam yapılacağının açıklanması, otomobil sahipleri kadar galericileri de düşündürdü. Gaziantep'te Galericiler Sitesi esnafı, zaten çok zor günlerden geçtiklerini ve zammın sadece açıklanmasının bile satışları düşürdüğünü belirtti.

Otomobil satışlarının durma noktasına geldiğini belirten esnaflardan İsmail Birelli, yüzde 40'lık zam ile birlikte satışların daha da düşeceğini ifade etti.

"Yüzde 40 çok yüksek"

Birelli, "Buranın esnafı olarak biz bu araçları satarken zaten bir an evvel satalım, bir pul eksik ödeyelim diyoruz. Kâr payı yeteri kadar düşük, vergiler yeterince bir külfet oluşturuyor. Bunlarla kalmayıp bir de vergiye yüzde 40 zam geldiği zaman gerçekten büyük bir külfet oluşturacağı kanaatindeyiz ve bu zammın geri çekilmesi taraftarıyız. Yüzde 40 çok yüksek bir rakam. Neye nispeten bu kadar yüksek bir zam yapılıyor? Vatandaş, esnaf destekleneceğine niye böyle bir şey yapılıyor?" dedi.           

Otomobil sektöründe zaten bir durgunluğun söz konusu olduğuna işaret eden Birelli, "İkinci el satışlarımızda şu anda binek otomobillerde yüzde 40 yapılacağı duyurulduktan sonra işimize daha çok zarar vereceği kanaatindeyiz. Vatandaş araç alırken ilk sorduğu sorulardan bir tanesi 'motor taşıtları vergisi ne kadar olacak?' Yani eğer bir aracın vergisi 500 lira ise bu 750-900 lira olacak. Neden yüzde beş, yüzde 7 zam gelebilirken yüzde 40'a gerek duyuldu? Çok düşündürücü. Büyük bir külfet oluşturacağı düşüncesindeyiz." ifadelerini kullandı.

"Neye ne kadar zam yapıldı da MTV'ye yüzde 40 zam yapılıyor"

Yapılan zammın hem sektöre hem de vatandaşa büyük darbe vuracağını ifade eden Birelli, şöyle konuştu: "Türkiye'de neye ne kadar zam yapıldı da MTV'ye yüzde 40 zam yapılıyor, gerekçesini merak ediyoruz. Bütçede bir açık var, birilerinin cebini doldurmak için de Maliye Bakanı bu zammı neye nispeten istiyor. Bugün memurundan işçisinden tutun bu kadar çalışan kişinin aldığı maaş nedir? Zaten şu anda kıt kanaat geçinen insanlar, bir araba sahibi olalım dedikleri zaman o arabayı da aldıklarında, kalkıp da yüzde 40 zam yapıldığında 'bunun MTV'si ne kadar?' diye soracak. Bu zammın biz iyi bir şey olduğunu düşünmüyoruz. Kesinlikle yan etkisi olacak. Bu sebepten dolayı esnaf olarak yıl sonunu bulmadan bir arabayı bin lira zarar etsem de vereyim, MTV'yi ödemeyeyim derdindeyiz. Biz daha farklı alternatif şeylere bakmaya başlıyoruz."

"Zaten durgunluk var"

Galerici esnafı Dündar Yıldız da durgun olan piyasada hareketliliğin zamla birlikte daha da azalacağını dile getirdi.

Yıldız, "Halkımız bu zamdan etkilenecek. Bugün bin lira vergi veren biri bin 400 lira vergi verecek. İster istemez araç satışlarında düşüş olacak. Zam vatandaşı araç kiralamaya yöneltecek. Araca binmeyi ön görmeyecekler. Ceplerinden daha az para çıkmasını hedefleyeceklerdir. Seçimlerden önce istikrardan, lüks bir yaşantıdan bahsedilirken oy potansiyelleri artsın diye bu konuşmalar yapılırken; ne hikmetse seçimden sonra sadece kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettikleri ve halkın cebinden para çektiklerinde ister istemez bu, bir sonraki seçimlerde karşılarına çıkacaktır. Zaten durgunluk var. İkinci el araç satışlarında yüzde yirmi bir fiyat artışı oldu. 30 bin liralık bir araç şu an 40 bin lira oldu. İster istemez halkın alım gücü düşüyor. Fiyatlar yükseldikçe halkın alım gücü de düştükçe psikolojiler bozuluyor. Bize de yansıyor. Bugün 30 bin liraya sattığımız aracı 40 bin liraya satıyoruz. Her şekilde halk eziliyor." diye konuştu.

Araç, motor hacmine göre vergilendirilmeli

Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne yapılan zammın haksızlık olduğunu dile getiren galerici esnafından Mehmet Salgın ise şunları söyledi:

"Yapılacak olan zamlar ister istemez işlerimizi etkiler. Şu anda piyasanın durumu çok iç acıcı değil. Çok şükür evimizi geçindiriyoruz. Ama satışlarımızda bir düşüş var. Büyük motorlu araçlara binen kişilerin durumu biraz daha iyi. Neticede yakıt olarak daha çok yakıt yakar, aracın fiyatı daha yüksektir. Yani bir aracın motor hacmine göre vergilendirilmesi en mantıklı yapılacak işlerden birisidir. Örneğin bin 600 cc olan bir araçla 3.5 veya 4.2 olan benzinli bir arabaya binenlerin farklı şekilde vergi vermesi lazım. Mantıklı olarak da bunun yapılması lazım. Herkesin motor hacmine göre vergi sınıfına tabi tutulması lazım. Yetkililer buna çözüm yolu bulursa çok memnun oluruz. Esnaf olarak çok mağduruz."

"Satışlarımız daha da düşecek"

Esnaflardan Erdal Akyosun da şunları ifade etti: "Şu an iş yok zaten. Son 3-4 aydır hiç satış yok. İki haftadan beri arabaların yüzüne bakan bile yok. Bu zam olağanüstü bir zam. Her sene yüzde 5-6 oranında bir zam yapılırken bu sene ise neden bu kadar bir zam yapıldı, anlam vermedik. İşler durgun. Satışlarımız daha da düşecektir. En az satışlar yarı yarıya düşecektir. Araç fiyatları yüksek. Zaten ÖTV zammını yaptılar. 50 bin liralık bir araba 70 bin lira oldu. 150 bin liralık bir araba 210 bin lira oldu. Satışlarımız zaten düşüktü. MTV'den sonra daha da düşecektir. Şu anda da zaten boş boş oturuyoruz.  Sabah dükkân açıp akşam ise kapatıyoruz. İnsanlar ellerindeki araçları satıp toplu taşıma araçlarını kullanmayı düşünüyor. Aracını satmayı düşünüp 'Elektrikli bisiklet bile alırım' diyen insanlar var." (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)