• DOLAR 32.331
  • EURO 35.052
  • ALTIN 2282.233
  • ...
Vatandaş Pazarına Dokunulmasını İstemiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR- Her ne kadar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bir açılama yaparak pazar yerlerinin kapatılacağına yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıklasa da vatandaş bu konuda tedirgin ve pazarlarına dokunulmamasını istiyor.
 
Belediyelerin yetkisine bırakılan `pazaryeri açma ve kaldırma`yetkisi, yürürlüğe girecek olan `Pazar Yerleri Yönetmeliği` ile sivil toplum kuruluşlarının da içerisinde bulunduğu komisyona devrediliyor. Yönetmenlik ile bundan böyle cadde ve sokak aralarında sebze-meyve satışı yasaklanırken, pazaryerlerinde insanları rahatsız edecek şekilde bağıran pazarcı esnafına da ayrıca ceza kesilecek.
 
`Pazaryerleri Yönetmeliği` ile pazaryeri kurmak belediye bünyesinden belediye başkanının veya başkan vekilinin başkanlığında kurulacak bir komisyon ile yapılacak. Semt pazarları kurma ve kaldırmaya karar verecek komisyon, illerde Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), Tarım Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Meslek Odası, Mimarlar Odası, Tüketicileri Koruma Derneği gibi 8 kurum başkanının katılımıyla kurulacak.
 
Diyarbakır pazaryeri esnafı ve pazarda alış veriş yapan halk ise sözkonusu yönetmenliğe tepki göstererek pazar yerlerine dokunulmaması talebinde bulundu.


Mazlum ve Fakirlerde Göz Önünde Bulundurulmalıdır
15 yıldır pazarcılık yaptığını söyleyen Şahin Kürküt, yönetmenlik ile ilgili tepkisini şöyle dile getirdi: "Pazar düzenlemeleri ile ilgili yeni yasalar çıkmış pazarların artık cadde sokak ve şehir içinde çıkarılacağını söylüyorlar. Bu durumda mazlum ve özel arabası olmayanlar için ciddi anlamda bir sıkıntı meydan getirecek. Halkımız zaten fakirdir pazarcı kardeşlerimize sıkıntı olacaktır diye düşünüyorum."
 
Kürtküt yetkililerin bu konuda fakirleri ve mazlumları da gözünün de bulundurarak ona göre bir karar vermeleri" talebinde de bulundu.
 
Pazar yeri esnafından Mehmet Göcetmen ise, pazar yerlerinin kalkması durumunda çok zor duruma gireceklerini ifade ederek yönetmenlik ile ilgili şunları söyledi: "Şayet Pazar buralarda kalksa ve başka bir yere sabit olarak kurulursa işimiz olmaz ve pazar haricinde başkada yapabilecek bir işimiz yoktur. Bizim ekmek davamız ve geçimimiz ekmek teknemiz pazarımızdır, biz garibanlar sokaklarda kalacağız. Uzak bir yere şayet sabit semt pazarı kurulursa oraya gidemeyiz eşyalarımızı oraya götüremediğimiz gibi müşterilerimizde oraya gelmeyecektir. Günde 15-20 lira kazanıyoruz onu da bizde vergi olarak alacaklar yani el ele baş başa ve boşuna çalışmış olacağız. Konuda yetkililerden pazarımıza dokunulmamasını istiyoruz."
 
Hükümetin Umurunda mı Fakirin Ne Yediği Ne Yaptığı
Pazar alışverişine çıkan 64 yaşındaki Hanse T ise halkımız fakir fukaradır, burada iş yapanlar burada bir lokma ekmek için burada çalışıyorlar diyerek şu serzenişte bulundu: "Pazar burada kalktığında benim gibi yaşlılar ve sakatlar nasıl ihtiyaçlarını karşılayacak? Burası yakındır ve rahat bir şekilde alışverişimizi yapıyoruz. Hükümetin umurunda mı? Onlar varlıklı ve zengin insanlardır fakirin ne yaptığını ne yediğini nerede bilecekler?"
 
Pazarcı Şeyhmus Kılıç ise uygulama hakkında şöyle konuştu: " Sabit pazar diye bir konu gündemdedir, bu şartlar altında Diyarbakır`da böyle alanlar yoktur. Yüzlerce seyyar satıcı vardır hatta bini geçiyor bu rakama nasıl bir yer tahsis edecekler nasıl yer verecekler? Açık alana götürecekler halkımız milletimiz nasıl o uzak yere gelecek? Yasaları ve bu yönetmenlikleri çıkaranlar yirmi bin lira alıyor bunların umurunda değil. Bu uygulama ile bütün seyyar satıcılar bu işi bırakacaktır. Nerede bakarsanız pazarcı arkadaşlarımız 5-6 çocuğa bakıyor. Şayet bizi o sabit semt pazarlarına götürürlerse şahsen benim işim bitmiş olacak. Sanki Diyarbakır`da her yerde her alanda iş vardır da bu uygulamayı başımıza çıkartılar. Dertleri vergi ise vergilerini alsınlar. Biz vergiden falan kaçmıyoruz, şu aşamada bizim işimiz olmuyor eğer bu uygulama yürürlüğe girerse nasıl işimiz olur? Önemli olan vatandaşın sabit semt pazarına gelmesidir."
 
Amaç Fakir Halkımızı Büyük Marketlere Yönlendirmektir
Pazar esnaflarından Recep A (47) ise tepkisini şöyle gösterdi: "Cadde ve sokaklarda pazarcılığı yasaklayacaklar peki bu millet ne yapacak nereye gidecek? Şimdi diyecekler siz de çölde şehir dışında bir yer ayıracağız. Peki kim oraya gelecek? Vatandaşların maddi durumu yok ki pazara geliyor, oraya gittiğinde nasıl gelecekler sanki özel arabaları mı var uzak sabit semt pazarlarına vatandaş gelsin? Pazar yerine alış verişe gelenler genelde pazar yerine yakın olan halkımız geliyor, şayet bu yönetmenlik uygulamaya konulursa bizimle birlikte onlarda mağdur olacaklardır. Amaçları vergi ise yine bir uygulama ile vergilerini alsınlar ama yerimizde kalmak şartıyla. Bu yönetmenliğin tek amacı vardır o da bu fakir halkımızı büyük marketlere yönlendirmektir."
 
Sabit Semt Pazarları Tutunmaz
Geçimini pazarcılıkla sağlayan İsmet K. bu pazarlar kurulmadan önce Diyarbakır`da halka arasında `Şeytan Pazarı` adında sabit bir pazar olduğunu söyleyerek uygulama ile ilgili düşüncelerini şöyle dile getirdi: " Kurulan o pazar çok çalışıyordu, daha sonra normal semt pazarları kurulduktan sonra sabit olan bu pazar öldü işleyemez hale geldi. Şu anda gündemde olan bu uygulamada aynen bu hale gelecek ve tutunmayacak. Türkiye`de pazarlarda milyonlarca kişi ekmek yiyor, böyle bir uygulamaya geçilirse, bu kadar insanımız işsiz kalıp mağdur olacak. Biz pazarcılar olarak bu işi son çare olarak yapıyoruz yoksa gönüllü olarak kimse pazarda kalıp pazarcılık yapmaz. Şayet bu mesele sabit pazara dönüşürse artık hiçbirimiz eve ekmek götüremeyiz. Biz bu şekilde ihtiyacı olan halkımızın ayağına gidiyoruz, halkımızda bu şekil ihtiyacını gideriyor. Sabit semt pazarı olduğu zaman çok kişiye bu pazarlar uzak olacak ve o uzak yere gidilemeyecek. Bir de vergi meselesi var diyorlar kayıt dışı vergiyi kontrol etmek için bunu yapıyoruz. Kazandığımız ne ki biz de vergi alacaklar."
 
Yönetmenlik ile sertifikası olmayanların pazarda tezgâh açmasına ve tezgâhta çalışmasına izin verilmeyecek. Sivil toplum temsilcilerinin ağırlıklı olarak bulunacağı komisyon, pazaryerindeki esnafların kayıtlı mı değil mi, vergi mükellefi olup olmadığını da inceleyecek.
 
Osman İçli-İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir