• DOLAR 32.372
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2325.61
  • ...
"Üniversitelerin siyasi görüşü olamaz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muş Alparslan Üniversitesinde (MŞÜ) 2017-2018 akademik yılı açılış programı düzenlendi. Üniversite tarafından düzenlenen üniversite, bilim ve ahlak temalı konferansla öğrenciler ilk derslerini gördüler.

İbn Haldun Üniversitesinden Prof. Dr. Halil Berktay tarafından verilen konferans, üniversitenin kongre ve kültür merkezinde gerçekleşti.

MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat'ın, yeni akademik yılın üniversite camiası için hayırlara vesile olmasını dilediği selamlama konuşması ile başlayan törende üniversitede öğretim üyesi olarak göreve başlayan akademisyenlere belgeleri takdim edildi.

MŞÜ camiasının yeni akademik yılını kutlayarak başladığı konferansında, üniversitelerin bilim yuvaları olmaları gerektiğini belirten Berktay, "Aslında daha sert bir başlık koymayı düşünmüştüm. Biraz provokatif bir başlık: Üniversite nasıl depolitize edilmeli? Sonra bunun çeşitli yanlış anlaşılmalara sebep olabileceğini düşündüm. Fakat aslında bunu gerçekten savunmak istiyorum. Türkiye'de üniversite kurumunun on yıllardır maruz kaldığı aşırı politizasyondan kurtarılarak gerçekten asli işlevine yani bilim yuvası olma işlevine dönmesi gerektiğini huzurlarınızda savunmak istiyorum. Aynı zamanda bunun üniversite denen kuruma ve Türkiye'nin akademik camiasına dışarıdan yaptırılamayacağını ancak üniversitelerimiz içindeki yeni bir ahlak hareketi tarafından gerçekleştirilebileceğini savunmak istiyorum. Bir ideal üniversite varsa eğer nasıl bir şeydir? Çağdaş araştırma üniversitesi kavramına uygun üniversiteler 19'uncu yüzyıl başından beri var. İlki Berlin Üniversitesiydi, Humboldt kardeşlerin kurduğu üniversite... Sonra bu model giderek yaygınlaştı. Önce Fransa'ya, oradan Atlantik'in öbür yakasına geçti, ABD'de kök saldı ve döndü İngiltere'de eski Oxford'un ve Cambridge'in temsil ettiği orta çağ medresesi diyebileceğimiz geleneği değiştirdi. Dolayısıyla modern üniversite modeli 200 yıl içinde aşağı yukarı bütün dünyaya yayıldı." dedi.

 "Üniversite toplumun bütününe hizmet etmek için mevcuttur"

Üniversite müessesesinin toplumun bütününe hizmet etmesi gerektiğini anlatan Berktay, sözlerine şöyle devam etti: "Realitede var olan bütün kusurlarıyla birlikte ideal üniversite nasıl bir yer olabilir ya da olmalıdır? Üniversite asli işlevi itibariyle politik bir kurum değildir. Üniversite herhangi bir toplumda var olabilecek çok çeşitli siyasi görüşlerin ve davaların birine veya diğerine hizmet etmek için değil, toplumun bütününe hizmet etmek için mevcuttur. Bunu da ancak bilim üretme ve bilimi yeniden üretme mekanizmalarını teminat altına almak suretiyle yapabilir."

"Üniversitelerin siyasi görüşü olamaz"

Nerede olursa olsun üniversite müesseselerinin siyasi görüşünün olamayacağını dile getiren Berktay, "Bireylerin siyasi görüşleri olabilir. Burada Muş Alparslan Üniversitesi camiası olarak hazır bulunuyorsunuz. Aranızda akademik ve idari personel var, öğrenciler var. Hepinizin siyasi görüşleri vardır ve bunların var olması sizin insan olarak, vatandaş olarak hakkınızdır. Görüşü olmayan insan, görüşü olmayan akademisyen, görüşü olmayan öğrenci olur mu? Yok böyle bir şey ama bu başka bir şey; bu görüşlerin bir renk yelpazesi olarak yan yana özgür bir tartışma ortamı içinde, özgür var oluş biçimleri hâlinde yan yana mevcut olmaları başka bir şey. Aynı şekilde üniversite kurumunun kendisine şu ya da bu politik tercihi hâkim kılmaya çalışmak başka bir şeydir. İşte benim için ideal üniversite buna imkân vermeyen üniversitedir. Önemli olan, mühendislik fakültesinde farklı siyasi görüşlere sahip insanlar olarak bir köprünün nasıl yapılabileceği konusunda birleşebiliyor muyuz ve birlikte yapabiliyor muyuz? Tıp fakültesinde farklı dünya görüşlerinden insanlar olarak bir ameliyatı başarıyla birlikte tamamlayabiliyor muyuz? Önemli olan budur." şeklinde konuştu.

Tören, açılış dersinin ardından Rektör Polat'ın Berktay'a hediye takdimi ile sona erdi.

Törene; Muş Valisi Aziz Yıldırım, Garnizon Komutanı P. Alb. Cem Karoğlu, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Muş Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Mete, İl Jandarma Komutanı J. Alb. İsmail Şahin, mülki protokol ile öğretim üyeleri, öğrenciler ve aileleri katıldı. (İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir