• DOLAR 32.565
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2431.773
  • ...
Bingöl'deki esrarengiz yangının nedeni "çürüyen bitki ve hava teması"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl'ün Solhan ilçesi merkez Yeşilova Mahallesi'nde yaklaşık 200 metrekare bir alanda toprağın yanma olayını inceledikten sonra İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Vedat Avcı, "Bu sadece çürüyen bitki malzemesinin hava ile temas sonucunda yanmasıyla meydana gelen bir durumdur." dedi.

Esrarengiz toprak yangının 3 gündür ara ara devam ederken bölgeye gelerek incelemelerde bulunan Yrd. Doç. Dr. Avcı, çevre sakinlerinin tedirgin olmalarını gerektirecek bir durumun olmadığını, yangın sebebinin çürüyen bitki malzemesinin havayla teması sonucu çıktığını söyledi.

Bölgede incelemelerde bulunan Avcı, "Çok geniş olmayan bir alan. Çevre sakinlerinden aldığımız bilgiye göre bu saha bir bataklık, kendimizde bunu teyit etik. Bataklık ortamlarda çürüyen bitki malzemesi üste bir örtü oluşturuyor. Bataklıklarda suyun çekilmesinden sonra yüzeyde meydan gelen çatlaklarla doğrudan hava ile temas sağlanabiliyor. Havanın oksijen ile temas sağlanabiliyor bu nedenle ayrılmış olan malzeme o bitki dökümü, bitki parçacıkları havaya temas sonrasında yanma olayının meydana gelmesine neden oluyor." ifadelerini kullandı.  

Herhangi bir gaz sızıntısı yok

Ayrışan ve çürüyen bitki malzemesinin yanması sonucunda oluşan bir durum olduğunu ifade eden Avcı, "Buradan bir gaz çıkışı görmedik. Yakınında geçen NATO petrol borusu hattından her hangi bir gaz sızıntısının olmadığı bildirildi. Bu nedenle burada doğal bir gaz çıkışı ya da yapay bir gaz çıkışı ilk incelemelerimize göre söz konusu değil.  Ya da burada bir yer hareketine yorumlanabilecek bir çatlak durumu da yok. Bu nedenle buradaki yanma olayının meydana gelebilecek bir afete yorumlanacağı şeklinde bir belirti de yok. Bu sadece bataklık alanlarının doğal işleyişiyle meydana gelen bir sonuç." diye konuştu.

Bu tip yanma olaylarının derinden bir gaz çıkışının olduğunun ya da bir depremin habercisi olduğunu göstermediğini ifade eden Avcı, çürüyen bitki malzemesinin havayla temas sonucu meydana gelen bir durum olduğunu dile getirdi.

Yanan toprağın olduğu yerleşim alanlarındaki halkın tedirgin olmasına gerek olmadığını söyleyen Avcı, "Buraya çok yakınındaki meskenleri etkiyecek bir durum söz konusu değil. Muhtemelen bu durumun çok uzun süre devam etmeyeceği kanısındayım." dedi.

"Toprağın neden niçin yandığını bilmiyoruz"

Yanan toprak parselinin sahibi Hüseyin Üzer ise, "Ben hemen burada 2 yıldır bir düğün salonunun inşaatını yapıyorum. Burası benim daha önce bir bataklıktı. Burada bina yaptıktan sonra bataklık kurudu. Üç gün önce fark ettik ki, bir yangın çıktı normal yangın sanarak belediye haber verdik.  Sonradan anladık ki, bir yangın değil kendi kendine yerden torak yanıyor. Neden niçin yandığını bilmiyoruz. Bu olayı detaylı olarak incelenmesini istiyoruz." şeklinde konuştu. (Nihat Kanat-İLKHA) 

















Bu haberler de ilginizi çekebilir