• DOLAR 32.376
  • EURO 35.018
  • ALTIN 2325.854
  • ...
Diyarbakır`ın İlk Valisi Sasa`nın Türbesi Kurtarılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Diyarbakır’ın ilk Müslüman valisi sahabe Sultan Sasa’nın önce `kilise kalıntısı` raporu verilerek işyerine dönüştürülmesi planlanan, daha sonra kaderine terk edilen türbesiyle ilgili Diyarbakır Valiliği soruşturma başlattı. Vali Mustafa Toprak, “Sultan Sa’sa’nın manevi şahsına yakışır bir projenin hazırlanıp uygulanması amacıyla gerekli çalışmaların bir an önce tamamlanması için çalışmalar takip edilecektir.” dedi.
 
Hazreti Ömer`in hilafeti döneminde (639) İyaz Bin Ganem komutasındaki İslam ordusu tarafından fethedilen Diyarbakır, Anadolu`da İslamiyet ile şereflenen ilk şehir olma özelliğini taşıyor. Aynı zamanda bir sahabenin valilik yaptığı Türkiye`nin tek şehri olan Diyarbakır, Hz. Ömer`in atadığı sahabelerden Vali Sultan Sasa`nın makamına gerekli ilginin gösterilmesini bekliyor.
Çöplüğe dönüşen makamla ilgili incelemeyi tamamlayan Diyarbakır Valiliği, konu ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından daha önce hazırlanan 2 projenin durdurulduğunu belirten Valilik, söz konusu mekânın Sultan Sa’saa’nın manevi şahsına yakışır şekilde, dönemine uygun olarak yeniden yapılması yönünde talimat verildiğini hatırlattı.
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, “Tarafımızdan verilen talimat çerçevesinde Vakıflar Bölge Müdürlüğü`nce hazırlanan yeni bir proje, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunulmuştur. 24.02.2012 tarih ve 377 sayılı karar doğrultusunda Koruma Kurulu’nun talepleri yerine getirilerek yeniden hazırlanan proje en kısa zamanda Koruma Kurulu’na teslim edilecektir. Valiliğimiz Diyarbakır’ın ilk Valisi Sultan Sa’saa’nın manevi şahsına yakışır bir projenin hazırlanıp uygulanması için gerekli çalışmaların bir an önce tamamlanması için takibini sürdürmektedir.” dedi.
 
SULTAN SASA’NIN MESCİDİ YIKTIRILDI, TÜRBESİ ÇÖPLÜK İÇİNDE
Sultan Sasa`nın 1925 yılına kadar medfun bulunduğu türbe için 3 yıl önce Diyarbakır Müze Müdürlüğü, `Roma dönemine ait kilise kalıntısı` raporu düzenlemişti. Bunun üzerine Vakıflar Bölge Müdürlüğü, sahabe makamı üzerine üç katlı bir iş merkezi yapmayı planladı. Halktan gelen tepkiler üzerine iş merkezi projesi iptal edildi. Ancak sahabe makamı kaderine terk edildi. Sahabe türbesinin çöp içinde kaldığı yönünde basında haberlerin yer alması üzerine Diyarbakır Valiliği soruşturma başlatmıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir