• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
MTV ZAMMINA BÜYÜK TEPKİ!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Erkan Yavuz/DOĞRUHABER

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 1 Ocak 2018'den itibaren binek araçlara uygulanan MTV'lerin (Motorlu Taşıtlar Vergisi) %40 oranında arttırılacağını açıkladı. Ağbal`ın açıklamasının ardından kamuoyunda fahiş vergi zammına tepki yağdı. Yapılan zamma tepki gösteren esnaflar gazetemize açıklamalarda bulundu. Yapılan zammın hem sektöre hem de vatandaşa büyük darbe vuracağını belirten oto galerici Adnan Güçlü, Veli Turgut ve Seyfettin Kaya, otomotivlerdeki tüm vergilerde indirime gidilmesi gerektiğini ifade etti.

“OTOMOTİVDEKİ TÜM VERGİLERDE İNDİRİME GİDİLMESİ GEREKİR”

MTV zammının sektöre büyük bir darbe vuracağını belirten oto galerici Adnan Güçlü; "Ülkemizin ihracat şampiyonu otomotiv sektörü, ödediği vergilerle devletin kasasına en çok gelir sağlayan sektörlerden birisidir. Otomotive hizmet eden akaryakıt, yedek parça gibi sektörler de otomotiv ana sanayii ile birlikte değerlendirildiğinde bu tablo daha da net bir şekilde okunmaktadır. Otomotiv sektöründe üreticiden tüketiciye tüm paydaşların omzunda ağır bir vergi yükü varken, yüzde 40 gibi yüksek bir vergi artışının bir anda yaşanması tüketiciyi kaçırarak sektöre, dolayısıyla ülke ekonomisine zarar verir. MTV zammının bir yana bırakılıp, otomotivdeki tüm vergilerde indirime gidilmesi gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

“VATANDAŞA EKSTRA VERGİ GELİRKEN KULÜPLERİN MİLYONLARI SİLİNİYOR”

Türkiye`de kulüplerin, futbolcuların, yat sahiplerinin ve dizi oyuncularının milyonlarca dolarlık vergi borçlarının silindiğini, buna mukabil orta sınıfa ciddi anlamda vergi yükü bindirildiğine vurgu yapan bir başka esnaf Seyfettin Kaya da, “Biz esnaf olarak bu zammı anlayamıyoruz. Sanki Türkiye`nin büyük çoğunluğu lüks arabaya biniyor da en çok zam onlara gelmiş deniliyor. Halbuki öyle değil, Türkiye`de en fazla aracı kullanan orta sınıf insanlardır. Bu getirilmek istenen MTV vergisi en çok da bu insanların zararına olacaktır. Ortalama 40 bin TL`lik bir aracı olan senede en az 3 bin TL para verecek. Bunu makul karşılamak mümkün mü? Türkiye`de Kulüpler, futbolcular, yat sahipleri ve bölüm başı 300 bin kazanan dizi oyuncularını görmeyenler gariban orta sınıf halkın arabasını görüyor. Bu hem sektöre darbe vuracak, hem de vatandaşa büyük bir yük bindirecek.” diye konuştu.

“OLAN ORTA SINIF VATANDAŞA OLDU

Yapılacak zammın otomotiv sektörünü ciddi anlamda etkileyeceğini söyleyen oto galerici Veli Turgut ise şöyle konuştu: “Araç fiyatları zaten yüksekti. Vatandaş yüz bin TL`si olduğu zaman sıfır araba alırdı eskiden. Şimdi ikinci el arabaya yöneliyor, çünkü sıfırları çok yüksek. Bu zammın bizi daha çok etkileyeceğini düşünüyorum. Çünkü biz yaklaşık bir yıldır zaten iş yapamaz duruma gelmiştik. Vergi artışı olunca araba fiyatları da artıyor. İkinci el otomobillerde şimdiden artış oldu. Araç masrafları da bir o kadar fazlalaştı. Sigorta, Kasko, yıllık bakım derken artık insanlar araba almaktan korkar duruma geldi. En çok da sıkıntıyı orta sınıf vatandaş çekiyor. Zengini zaten arabasına biniyor.”

“MTV ARTIŞI ARAÇ SATIŞLARINI DÜŞÜRÜR”

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) yüzde 40 artış öngören 'torba yasa tasarısı'ndaki düzenlemeye üyelerinden ve galericilerden tepkiler geldiğini belirterek, bu artışın hem sıfır hem de ikinci el araç satışlarını düşüreceğini, vatandaşların araç kiralamaya yöneleceğini savundu. Erkoç, yaptığı açıklamada, Meclis'e sunulan torba yasa tasarısında yer alan MTV artışına ilişkin düzenlemeyi değerlendirdi. Düzenlemeye federasyona bağlı üyelerden ve galericilerden tepkiler geldiğini ifade eden Erkoç, vergi artışının hem sıfır hem de ikinci el araç satışlarını düşüreceğini ileri sürdü.

“BİZCE BU ÇOK YANLIŞ BİR UYGULAMA”

Bu yıl önceki yıllarda yapılan artışlardan çok daha yüksek oranda bir artışa gidildiğini dile getiren Erkoç, yüzde 10-12 artışın makul olabileceğini söyledi. Erkoç, "MTV yüzde 40 oranında artırılıyor. Bizce bu çok yanlış bir uygulama, geri dönebilir diye umut ediyoruz. Her seferinde yüzde 10 civarında bir artış oluyordu. Bu artış neye göre oldu, bütçe açığı mı var, MTV artışıyla onu mu tamamlıyoruz? Biz hükumetimizin aldığı kararları her zaman destekledik ama burada vatandaşımızı zarara uğratacak bir durum söz konusu. Umarız bu konuda vatandaşımızı, otomotiv ticaretiyle iştigal eden esnafımızı üzmeyecek bir düzenleme yapılır." dedi.

CUMHURBAŞKANININ BAŞDANIŞMANI ERTEM DE TEPKİ GÖSTERDİ

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem gazetedeki köşesinde Orta Vadeli Programın gerçekçi ve Türkiye`nin önündeki fırsatları, zorlukları ve avantajları gören yenilikçi bir metin olarak hazırlandığını ancak Maliye tarafında gereksiz bir telaş olduğunu belirtti. Ertem şu ifadeleri kullandı:  "Türkiye`nin önümüzdeki üç yıl içinde ihracatını artırmak ve orta-üst teknolojilere dayalı rekabetçi KOBİ ekonomisini desteklemek için yoğun altyapı yatırımına ihtiyaç vardır. Bu anlamda bütçe açığı/GSYİH oranının yüzde 2 civarında olması, bütün bu süreçte, kabul edilebilir. Oysa Maliye tarafında, “Biz sıkı duruyoruz, bakın vergileri artırıyoruz” telaşı var. Bence bu gereksiz bir telaş ve OVP`nin maliye tarafındaki vergi artışları gereksiz hatta sakıncalı"

 

KUTU-

SÜRÜCÜLERDEN MTV ZAMMINA SERT TEPKİ: BU RESMEN SOYGUNDUR

Motorlu Taşıtlar Vergisi`ne (MTV) yüzde 40 zam yapılmasına tepki gösteren sürücüler, bunun resmen soygun olduğunu dile getirerek, bir an önce yapılan yanlıştan geri dönülmesini istedi.

 

M. Salih Keskin, Mehmet Aslan - MARDİN

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Motorlu Taşıtlar Vergisi`nin (MTV) 2018`de yüzde 40 artacağını açıkladı. Yapılan zammı çok bulan sürücüler, sert tepki gösterdi. Araç masraflarını artık karşılamakta zorluklar çektiklerini anlatan sürücüler, böyle giderse araçlarını satacaklarını ifade ettiler.

“BÖYLE GİDERSE ARACIMIZI SATACAĞIZ” 

Yapılan yüzde 40`lık zamma tepki gösteren sürücülerden Zeyneddin Oğuz, “Yani hükümet bütün kaynakları bizden mi çıkaracak. Arabayı satacağız, bitecek. Yüzde 5 veya 10 olsaydı yine anlardım. Bize yazık değil mi? Hiç iyi olmamış, bir an önce bunu düşürsünler.” dedi.

“YAPILAN ZAM ÇOK ÇOK FAZLA”

Sürücü Cebrail Yalçın ise MTV`ye yapılan yüzde 40 zammın çok fazla olduğunu ve indirilmesini talep ettiklerini belirtti. Yalçın, “Her iki günde bir zam olmaz ki… Yüzde 40 çok fazla, yüzde 5 veya 7 olsaydı yine normal olurdu. Ama yüzde 40 çok çok fazla. Yetkililerden bunun düşürülmesini bekliyoruz” diye konuştu.

“YAPILAN ZAM ZULÜMDEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR”

Motorlu Taşıtlar Vergisi`ne yapılan zammın haksızlık olduğunu dile getiren Tacettin Demir, “Yapılan zam bir zulümdür. Zaten artık vergilerimizi ödeyemiyoruz, kriz var, Irak kapısı da kapatılıyor, millet geçimini zor yapıyor, bir de üstüne zam yapılıyor. Bu zulümden başka bir şey değildir.” dedi.

“RESMEN SOYGUNCULUKTUR”

MTV zammının soygunculuk olduğunu ifade eden sürücü Mahmut Beyaz, şunları söyledi: “Türkiye kimseye dost bırakmadı, artık kendi vatandaşını soymaya çalışıyor. Yaptığı nedir ki? Resmen soygunculuktur. Yüzde 40 vergi zammı, her gün mazota zam… Nereye kadar. Zam zam zam, nereye kadar bu şekilde… Yapılan zam çok çok fazla, bir an önce düşürülsün. Dünyanın hiçbir yerinde bu uygulama yok, sadece bizde var.”

“BİZ BU KADAR PARAYI NASIL ÖDEYECEĞİZ”

Artık araba masrafını çıkartamadıklarını kaydeden sürücülerden Mehdi İpek, “MTV`ye bir kerede yüzde 40 zam yapıldı. Bu adil değil, yüzde 5 olsaydı yine normal karşılardık ama bu çok fazla. Eskiden 600 TL ödüyorduk şimdi bin TL olacak. Biz nasıl ödeyeceğiz. Yılda iki kez ödeyeceğiz. Sadece MTV`ye 2 bin TL, bir de sigortası var, muayenesi var. Nasıl olacak, nasıl ödeyeceğiz bu parayı? Bu çok fazla, normal bir fiyat çıkarsınlar.” diye konuştu. (İLKHA)

 

KUTU..

SOSYAL MEDYADAN GELEN TEPKİLER

Sosyal medya kullanıcıları da %40`lık MTV zammına büyük tepki gösterdi. Sosyal medya hesaplarından açıklama yapan siyasi parti temsilcileri ve gazeteciler bu fahiş zammın durdurulması gerektiğini söyledi.

İşte o tepkilerden bazıları;

Sait ŞAHİN (HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı/Dış İlişkiler Başkanı)

Yeni vergilere bakılırsa hükümet, sadece dışarıda insanları aç bırakmaya niyetli değil, içeride de insanları aç bırakmaya niyetli!

HASAN AŞKIN (HÜDA PAR Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi)

Sn. Bakan MTV'ye  %40 zam yapacaklarını düşünüyorlarmış. Her halde savaşın masrafını şimdiden halktan çıkarmaya başladılar.

MÜCAHİT KÜÇÜKYILMAZ (Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanı)

İktisat ve hukuk gibi pozitif ve normatif alanlarda siyasal ve toplumsal olan gözardı edilerek karar alınmamalı. %40 MTV artışı yanlıştır.

MUSTAFA DESTİCİ (BBP Lideri)

Ülkemizde zaten adaletsiz ve orantısız bir vergi sistemi var. Vergilerin büyük kısmı (zengin/fakir) herkesten alınan dolaylı vergiler. MTV ye yapılan %40 zam bunun üstüne adeta tüy dikmiştir.

Memura, işçiye, emekliye %3; MTV ye %40 adalet bunun neresinde? Bu fahiş zammın geri çekilmesini ve memura, emekliye, işçiye verilen zam oranında yapılmasını talep ediyoruz. Not: Enflasyon farkını öderiz.

FATİH TEZCAN (Gazeteci)

Maliye Bakanı durumu kurtarmak için “MTV`ye %40 zam Savunma Sanayi için” demiş. Oysa millet hiç sevmez böyle kurnazlıkları. Yanlış bir yol.

İSMAİL KILIÇARSLAN (Gazeteci)

MTV'yi artırmak yerine yılda 8-10 milyar para dönen profesyonel futbol piyasasını 'vergi cenneti' olmaktan çıkarsa ya Maliye Bakanlığımız.

ERSOY DEDE (Gazeteci)

MTV %40 arttı, mobilya ve beyaz eşya vergi indirimi bitiyor. Ama Asgari ücr. % 8,  memura zam 4 + 3,5. Bakalım 2019'a kadar başka neler olacak?

Bu haberler de ilginizi çekebilir