• DOLAR 32.567
  • EURO 34.917
  • ALTIN 2436.218
  • ...
En Sevgili`den (Sav) Eğitim Metotları 1
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eğitimde önemli olan ne anlattığımızdan çok nasıl anlattığımızdır. Elbette insanlara ve çocuklara güzel, faydalı şeyler öğretmeliyiz. Ama bu güzel ve faydalı şeyleri en iyi metotlarla anlatmalı ve öğretmeliyiz. Öğretmeni sevmeyen öğrencinin dersi de sevmediğini biliriz. İyi bir eğitimci olacaksak önce kendimizi sevdirmeliyiz. Anne ve baba çocukların ilk öğretmenleridir. Özellikle annenin ilk mesleğidir öğretmenlik. Kendimizi mesleğimize ve eğittiğimiz çocuklarımıza adamalıyız. Allah Resulü (sav) gibi…

Allah Resulü eğitimde farklı ve etkili birçok metodu kullanmıştır. Bunların belli başlılarını yazımızda bulabilirsiniz.

1.İnanırdı, Ümit ve Müjde Verirdi

İslam dini, ümit ve iman dinidir. Biz insanoğlu yapmayı düşündüğümüz şeyin iyi, güzel ve yapılabilir olduğuna inanmazsak teşebbüse geçemeyiz. Bizleri harekete geçiren en önemli güç elbette inançtır. Zaten dinimizde de en önemli husus, imandır. Allah Resulü de insanlara sürekli ümit ve müjde vermiştir. Özellikle çocukları Cehennemle korkutmamış, onlara sürekli Cenneti müjdelemiştir. Allah`ın azabından önce rahmetini anlatmıştır.

2.Soru Sorarak İlgi Uyandırırdı

Anlatacağı herhangi bir şeye dikkat çekmek, merak ve ilgi uyandırmak için soru sorardı. Genelde çocuklar çok soru sorarlar. Bu onların merakını ve ilgisini gösterir. Bizler ise bir şeyler anlatırken de genelde dikkat kesilemezler. İşte tam o an soru sorarak ilgilerini çekebiliriz. Çünkü soru onların zihinlerini diri tutacaktır.

3.Olumlu Davranışları Ödüllendirir ve Takdir Ederdi

Beğenilmek ve takdir edilmek biz insanların çok önemsediği bir davranıştır. Sosyal bir varlık olduğumuz için başkalarına kendimizi beğendirmek, saygın olmak isteriz. Bu duygu çocuklarda daha önemlidir. Çocuklar koltuğa çıkmayı bile başarsa alkış beklerler. Beğenildiklerinde memnun ve huzurlu olurlar. En önemlisi ise neyin doğru neyin yanlış olduğunu bizlerin beğenisine göre tayin ederler.

İbn Abbas (ra) anlatıyor: “ Bir gün Nebi (sav) tuvalete gitti. Ben de abdest alması için bir kaba su hazırladım. Daha sonra Sevgili Peygamberimiz (sav) su dolu kabı görünce kimin hazırladığını sordu. Benim hazırladığımı öğrenince ‘ Allah`ım, onun dindeki anlayışını arttır` diyerek bana dua etti.”

En sevgili (sav) İbn Abbas`a dua ederek onu duayla ödüllendirmiştir. Eğitim metotlarını çok da uzakta aramamak lazım. Sünnete uygun yaşayabilsek yeterlidir. Örnek aldıklarımızın başında Resulullah`ın gelmesi dileğiyle…

Bu haberler de ilginizi çekebilir