• DOLAR 32.345
  • EURO 35.135
  • ALTIN 2302.751
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Eylül ayı “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması sonuçlarını açıkladı. Türk-İş`ten yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Devletin resmi kurumu olan TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından açıklanan “Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması, 2016” sonuçları, ülkemizde yoksulluk sorunun devam ettiğini göstermektedir. Vatandaşların mevcut gelirleri ve yaşama şartları temel alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre (medyan gelirin yüzde 60`ına göre) yoksulluk oranı yüzde 21,2`dir. Diğer bir ifadeyle ülkede yaşayan yaklaşık her beş kişiden biri, devletin resmi kurumunun belirlediği kritere göre, yoksuldur.”

Dört Kişilik Ailenin Açlık Sınırı 1.523 Tl Yoksulluk Sınırı 4.960 Tl  

Türk-İş Eylül ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 1,523 liraya, yoksulluk sınırının ise 4,960 liraya yükseldiğini açıkladı. Açıklamaya göre; Ankara'da dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı Eylül'de, bir önceki aya göre yüzde 1.19 arttı. Geçen yıl eylül ayında açlık sınırı 1,386 lira, yoksulluk sınırı 4,515 lira; bir önceki ay(Ağustos ayında) ise açlık sınırı 1,505 lira, yoksulluk sınırı 4,901 liraydı. “Dar ve sabit gelirlilerin derdi geçim ve fiyat artışlarıyla birlikte yoksulluk da yaygınlaşıyor” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada araştırmanın sonuçları şöyle sıralandı:

Yoksulluk Sınırı Geçen Yıla Göre 444 Tl Arttı

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.522,58 TL. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.959,54 TL oldu.

Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 1.901,08 TL olarak gerçekleşti. TÜRK-İŞ hesaplamasına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı geçtiğimiz aya göre 18 TL, yılbaşına göre 90 TL ve geçen yılın aynı ayına göre 136 TL artış gösterdi. Yoksulluk sınırı tutarı ise son bir ayda 58 TL, yılbaşına göre 295 ve geçen yılın aynı ayına göre 444 TL arttı.

Gıda Enflasyonunda Son On İki Ay İtibariyle Artış Oranı Yüzde 9,84 Oldu

TÜRK-İŞ`in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim 2017 Eylül ayında şu şekilde gerçekleşti: Ankara`da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,19 oranında arttı.

Yılın ilk dokuz ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 6,31 oranında gerçekleşti. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 9,84 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 6,96 olarak hesaplandı.  Açıklamanın bundan sonraki kısmında ise ayrıntılı olarak gıda ve diğer harcamaların istatistik bilgileri verildi.