• DOLAR 32.596
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2493.199
  • ...
İslam`da Aile Hukuku 3 - Erkeğin Eşi Üzerindeki Hakları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rümeysa Demir / Doğruhaber

Geçen hafta İslam hukukunda erkeğin üzerine düşen görevleri ve yapması farz olan şeyleri ele almıştık. Bu haftaki konuda ise İslam`da ailenin yöneticisi seçilen erkeğin, eşi üzerindeki haklarından bahsedeceğiz.

1-GAYBI KORUMAK

Erkeğin eşi üzerindeki sahip olduğu haklardan ilki kaybı korumaktır. Bu eşi yokken kendisini, eşinin sırlarını, kişiliğini ve şerefini korumasıdır. Eşi yanında olsun olmasın kadının en birinci vazifesi eşinin sırlarını, yaşadıklarını ve onlara mahsus şeyleri anlatmamasıdır. Başka insanların yanında onun onurunu zedeleyecek veyahut küçük düşürecek sözlerden kaçınmalı hatta gelen herhangi yorumda savunma yapmalı ve eşinden yana olmalıdır.

Kur`an gaybı korumayı şöyle açıklıyor.

“Onun için saliha kadınlar itaatkardır, Allah`ın kendilerini korumasına karşılık gizliyi (kimse görmese de namuslarını) koruyucudurlar.”(Nisa.24)

2-EŞE İTAAT

Erkeğin eşi üzerindeki ikinci hakkı kendisine itaat etmesidir. Bu her ne kadar çarpıtılsa da günümüzde, kadının yapısında bir himaye altına girme ve destek alma arzusu yatmaktadır. İnkâr edilse ve bunun yanlış olduğu dillendirilse de İslam hukukunda durum bundan ibarettir.

“Saliha kadınlar itaatkârdır”

Bu ayet geniş bir yoruma sahiptir ve konuyu daha iyi anlaşılır hale getirmek için hadisi şerife bakalım.

“Evlerinize istemediğiniz kimseleri sokmamaları, sizin kadınlar üzerindeki haklarınızdandır.”

“Sadaka olarak evinden hiçbir şey verme. Bunu yaparsan o sevap kazanmış sen de günah kazanmış olursun, izinsiz olarak evinden de çıkma.”

“Kadınların en hayırlısı yüzüne bakınca sevdiğin,  emrettiğin zaman itaat eden, kendisinden uzaklaştığı zaman malını ve nefsini koruyandır.”

Allah`a isyana götürecek veyahut farziyetleri yaptırmayacak istekler dışında, Allah ve resulü kadının eşine bu şekilde itaat etmesini ve yapması gerekenleri belirlemiştir. Kadının yapması gerekenlerle erkeğinki kıyaslandığında kadını incitecek yahut bedenine zarar verecek hiçbir uygulama yoktur.

Bilakis kadın bu hükümlerden kaçmak istediğinde, eşine itaati çok görüp evde iktidar sahibi olmak istediğinde, kendisini bir eşya niteliğinde gören gözlere maskara olacaktır. Kendisine bakmakla yükümlü olan eşine itaati çok görüp, dışarıda patrona ve kendisine gücünün üstünde yük yükleyen işverenine son derece itaatkâr ve nazik olmak zorunda bırakılacaktır.

İtaat denilince avazı çıktığı kadar bağıran kadınlar. İş yerinde veya herhangi bir yerde hiç tanımadıkları bir adamın giyimine karışmasına, ayakkabı tarzına karar vermesine ve hangi renk giyeceği kararına ses çıkaramıyor. Mesele sadece itaat meselesi değil, asıl mesele hükümlere dil uzatılması ve buna kadınların alet edilmesidir. Müslüman kadın, kadınlar ve aileler üzerinde oynanmak istenen oyunun farkında olmalı, amacın aile iktidarlığı olmadığı, yuvaların batılılaşması ve İslami olgunun kaldırılmak istenmesidir. Vesselam 

Bu haberler de ilginizi çekebilir