• DOLAR 32.375
  • EURO 35.365
  • ALTIN 2323.92
  • ...
Sağlık Bakanı`ndan Acı İtiraf
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık çalışanları ile hasta ve yakınlarının yakın ilişki içinde olmasının önemine işaret ederek, "Masanın bir tarafına doktoru, öbür tarafına hastayı ya da yakınlarını koyarak bu işi olması gerektiği gibi götüremediğimiz bir gerçek" dedi.

Akdağ, Sağlık Bakanlığı`nca ATO Congresium`da düzenlenen "Yılın Sağlık Çalışanları" ödül töreninde doktor önlüğü ve steteskopla yaptığı konuşmada, büyük ilerlemelerin yaşandığı tıp alanında hasta merkezli anlayışın tartışılmaya başlandığını söyledi.

Bu konuda hasta, doktor ya da başka bir merkezi esas alan tanımlamaların yanlışlığına işaret eden Akdağ, "Biz burada hizmet veren doktor, hemşire ya da bakanlık görevlisi ile her ne ise adı, hastayı ve hasta yakınını aynı düzlemde, iki eşitler olarak görmeye başladığımız zaman sistemimizi, aklımızı, vicdanımızı bu düzleme getirdiğimiz zaman işimiz çok kolaylaşacak" diye konuştu.

Hasta ile doktor arasındaki ilişkinin DNA sarmalına benzetildiğini anlatan Akdağ, hastaların tüm problemlerinin yakından bilinmesinin önemine işaret etti.

"Birbirimize yakın durmamız gerekiyor. Masanın bir tarafına doktoru, öbür tarafına hastayı ya da yakınlarını koyarak bu işi olması gerektiği gibi götüremediğimiz bir gerçek. Kimseyi merkeze koymayalım. Herkesi olduğu yere birbirinin eşitleri olarak koyacağımız bir sistemi geliştirmeye devam edeceğiz. Dünyada da Türkiye`de de buna ihtiyacımız var."

"SAĞLIK ÇALIŞANLARI İLE GURUR DUYUYORUM"

Ülkedeki sağlık çalışanlarıyla gurur duyduğunu ifade eden Akdağ, "Bir taraftan yankıları hala devam eden başarılı nakil ameliyatları, öte yandan bu nakil ameliyatlarına aileleri, organları ya da dokuları vermeye hazırlayan arkadaşlarımızın katkıları, öbür taraftan o nakli yapan doktorlar ya da ekiple bağışçıyı bir araya getiren hava ambulans sisteminin kullanıcıları. Bu meselenin bir ekip çalışmasıyla bizi bu başarılara götürdüğü muhakkaktır" ifadesini kullandı.

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI

Türkiye`de Sağlıkta Dönüşüm Programı ile yaşanan gelişmelere de değinen Akdağ, son 10 yılda sağlığa erişimin 2,5 kat arttığına işaret etti.

Anne ve bebek ölümlerinde büyük düşüşler yaşandığını, OECD ülkelerinin 10 yılda kat ettiği yolu Türkiye`nin 8 yılda katettiğini belirten Akdağ, sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranının yüzde 76`ya çıktığını bildirdi. Sağlık personeli sayısındaki yetersizliğe de işaret eden Akdağ, bunların sayısını artırmak için gayret gösterdiklerini söyledi.

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek için tedbirlerini geliştireceklerini ifade eden Akdağ, "Şiddete sıfır toleras göstermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir