• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Barzani: Kürdistan halkı kendi kararını vermiştir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani yaptığı basın açıklamasında, yarın yapılacak olan bağımsızlık referandumu hakkında önemli açıklamalarda bulundu..

Kürdistan'ın geçmiş süreçlerde kimyasal saldırılara ve tehcir politikalarına maruz kaldığını belirten Barzani, "Enfal Katliamı, Halepçe ve diğer katliamlarda binlerce çocuk ve kadın yaşamını yitirdi. 2003'te bu dönem sona erdi ve yeni Irak'lı süreç başladı. Bu dönemde biz umutlandık çünkü demokrasi, ortak yaşam ve faderal bir yapı ile yeni çağdaş bir Irak'ın kurulacağı belirtiliyordu. 2003 yılında Baas rejimi devrildi ve yeni bir süreç başladı. O zaman çok ümitliydik ve birlikte yaşam kültürünün benimsendiği federal bir Irak'ın kurulması için çalıştık. Ramadi, Anbar, Tikrit, Diyala, Ninova dışındaki tüm Irak ve Kürdistan kentleri bu anayasaya onay verdi. Ancak, iyi niyetle baktığımız anayasa uygulanmadı, ne 140'ıncı Madde ne de bütçe ile ilgili anlaşılan meseleler uygulanmadı." dedi.

"Ortaklık hukuku uygulanmadı"

Demokratik, federal bir devlet üzerine anlaştıklarını, ancak ortaklık hukukunun uygulanmadığını dile getiren Barzani, "Anayasa çiğnendi ve 140'ıncı Madde'nin gerekliliği yerine getirilmedi. 2005 yılında Irak anayasası hazırlandı ve bu anayasa güzel hazırlanmıştı. Eğer Kürdistan halkının temsilcileri oy vermeseydi bu anayasa kabul edilmezdi. Halkının görüşüne başvurmak sorunların çözümü için en iyi yoldur. Ama onlar tehdit ve emirvaki yolunu benimsemeye devam ediyorlar. Bu sürece bir çözüm bulmak için çok çaba sarf ettik. Neticede Kürdistan siyasi liderliği sorunların çözülmeyeceği kanısına varıp Haziran ayının 7'sinde referandum kararı verdi." şeklinde konuştu.

"Referandum, Kürdistan halkının görüşünü ortaya koyması için birinci yoldur"

"Referandum Kürdistan halkının görüşünü ortaya koyması için birinci yoldur" diyen Barzani, bu adımdan sonra da uzun soluklu bir yola girileceğini, Bağdat'la iyi komşu olmak için çaba göstereceklerini söyledi.

Referandumun bağımsızlığa doğru gidişin ilk adımı olduğu ifade eden Barzani, "Bu süreç uzun evrimli bir süreçtir sınırların hemen belirleneceği ve ayrılığın hemen olacağı anlamına gelmez. Referandumdan sonra da Irak ile iyi iki komşu olmak amacıyla Bağdat ile diyaloğumuz devam edecek." ifadelerini kullandı.

"Komşularımızdan uluslararası sözleşmelerde belirtilmiş ilkelere saygı duymalarını bekliyoruz"

"Kürdistan, savaştan kaçan sığınmacıların evidir" diyen Barzani konuşmasına şöyle devam etti: "Savaştan kaçanlar istedikleri kadar Kürdistan'da kalabilirler. Erbil ile Bağdat arasındaki sorunlar mülteciler, etnik ve dini kesimler ile dostane ilişkilerimizi etkilemeyecektir ve biz herkesi korumaya devam edeceğiz. Komşularımız ile iyi ilişkilerimizin devam etmesini istiyoruz. Son 25 yıllık süreçte Kürdistan yönetimi, komşular açısından güvenlik ve huzurun sağlayıcısı olmuştur. Komşularımızdan uluslararası sözleşmelerde belirtilmiş ilkelere saygı duymalarını bekliyoruz."

"Türkiye'nin 'referandumun bölge güvenliğini tehdit ettiği' görüşüne katılmıyoruz"

Kürdistan halkına seslenen Barzani, şunları kaydetti: "Yarın, hiç bir soruna yol açmayacak bir şekilde, aklıselim bir şekilde sandıklara gidip oylarını kullanmalarını istiyorum. Kürdistan halkı kendi kararını vermiştir. Türkiye'nin 'referandumun bölge güvenliğini tehdit ettiği' görüşüne katılmıyoruz. Biz Kürdistan'ın bağımsızlığının bölgenin güvenliğini daha da sağlamlaştıracağı kanaatindeyiz."

"Bizim irademizi kıracak girişimlerde bulunmayın, irademiz kırılmaz"

Bütün siyasi taraflarla toplantılarının yaklaşık bir saat önce sona erdiğini ve bütün tarafların referandumun gerçekleştirilmesi konusunda hem fikir olduklarını vurgulayan Barzani, "Bağdat'ın bizimle görüşmeme kararı Irak yönetimini ilgilendirir. Bütün taraflara şunu söylüyorum, bizim irademizi kıracak girişimlerde bulunmayın, irademiz kırılmaz. Kasım Süleymani buradaydı, görüştük. Ancak medyada seçim güvenliği ile ilgili yansıtılanlar doğru değil. Tüm güvenlik birimlerine gerekli talimatları verdik. İnsanların özgürce sandıklara gelip oylarını kullanmaları için gerekli her türlü tedbiri aldık. Oy vermek isteyenler oylarını verecekler, istemeyenler vermeyecek. Bu onların kararı." diye konuştu.

Kerkük'e askeri müdahale gibi akıl karı olmayan bir girişimin gerçekleştirileceğini sanmadıklarını söyleyen Barzani, Kerkük hattında ve Kerkük'te Peşmergenin olduğunu ve sorun çıkacağını sanmadıklarını aktardı.

"Biz kimsenin toprağını işgal etmiyoruz hiç kimseye bir zarar vermiyoruz"

Bu bölgelerdeki insanların kendi gelecekleriyle ilgili son sözü söyleyeceğini ifade eden Barzani, Konuşmasının sonunda şu ifadeleri kullandı: "Diğer parçalardaki Kürtlerin sorunlarının o ülkeler ile ve kendi şartları içerisinde çözmelerini umut ediyoruz. 100 yıldır dünyanın bize bağımsızlığımızı vermesini bekledik ama olmadı. Bu yüzden biz kendimiz bu hakkımızı elde edeceğiz. Kürdistan halkı ilk defa geleceği ile ilgili karar verecek. Bu karar ile biz kimsenin toprağını işgal etmiyoruz, hiç kimseye bir zarar vermiyoruz. Halkımız geleceğini belirlemek için irade beyanında bulunacak ve hiç kimse buna engel olamaz. Bedeli ne olursa olsun, gerekirse canımızı veririz." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir