• DOLAR 32.568
  • EURO 34.903
  • ALTIN 2429.41
  • ...
Gül:Radar Sistemi İran`a Karşı Değil
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
 "BÜTÜN İNSANLARI KUCAKLAMAK ZORUNDAYIZ"
İran`ın Suriye rejimini desteklemesi ve NATO`nun füze kalkanı konusundaki itirazları hatırlatılarak, ``Üçlü ittifak vardı, Suriye, Türkiye, İran arasında. Bu konularda fakat sanki o da çatırdadı`` şeklindeki bir soruya Gül, ``İlk başta böyle bir ittifak, böyle bir şey yoktu ortada ama biz tabii ki bütün komşularımızla çok iyi ilişkiler içinde olmaya özen gösterdik. İran bizim çok kadim bir komşumuzdur ve büyük bir ülkedir. Dolayısıyla Türkiye ve İran arasındaki ilişkilere çok önem veririz biz`` yanıtını verdi.
 
Gül, ``Biz bölücü olamayız, bütün insanları kucaklamak zorundayız. Yanlışı bir Sünni de yapsa ona `hayır` dememiz gerekir, yanlışı bir Şii de yapsa, gayrimüslim de yapsa `hayır` dememiz gerekir ama yanlışı bir Sünni yapıyor diye onu onaylarsak, o zaman biz tezata düşeriz. Biz bu çerçeve içerisinde bölgemizde, gerek Suriye gerek İran ile ilişkilerimizi devam ettirdik. İran ile aynı şekilde, güçlü şekilde ilişkilerimiz devam ediyor ve çok önem veriyoruz ama Suriye ile bu gelinen durumda, bugünkü durum itibariyle biz de halkın yanında yerimizi aldık. Çünkü çok uğraştık işlerin böyle kanlı, çatışmaya gelmeden hallolması için ama etkili olamadık`` diye konuştu.
 
"RADAR SİSTEMİ İRAN`A KARŞI DEĞİLDİR"
Gül, şöyle devam etti:
``Türkiye`ye yerleştirilmiş olan radar sistemi İran`a karşı değildir. Bunu açıklıkla söylemek isterim. Çünkü biz 1952`den beri NATO`nun üyesi bir ülkeyiz ve NATO`nun en önemli ülkelerinden biriyiz. Biz bütün komünizmi durduran bir ülkeyiz bölgede ama bu radar sistemi, NATO savunması içerisinde füzelere karşı alınan bir tedbirdir. Bu füze kimde varsa, bu füze bugün bir ülkede yok da yarın başka bir ülkede var olursa, ona karşı toprakları korumak için. Dolayısıyla herhangi bir ülkeye saldırı amaçlı değil. Bu ülkelere değil, tekrar altını çiziyorum, bu ülkelere değil, bu füzelere karşı.``
 
Radar sisteminin İsrail`i korumak üzere kurulduğu iddialarının hatırlatılması üzerine Gül, ``Bu asla değildir. İsrail, NATO üyesi bir ülke değildir. NATO imkânlarından da faydalanamaz. Hele Türkiye olduğu süre içerisinde, böyle bir şey hiçbir zaman mümkün olmaz. Çünkü NATO içerisindeki her türlü izin veya hareket, oy birliğiyle alınır. Bunlar sadece İsraillilerin kara propagandasıdır`` yanıtını verdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir