• DOLAR 32.497
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2489.12
  • ...
Şehadet öğretmeni Hz. Hüseyin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

FEYZULLAH ZEREY /  M. SALİH ÖZCAN / Dogruhaber

Kılıç ile zillet arasında tercih yapması istenen Hz. Hüseyin “Heyhat minez`zille!” diyerek zülme karşı direnmiş bu uğurda canını feda etmiştir. Gelecek nesillere Kur`an`ın gerçek mesajını anlamaları uğrunda büyük bir miras bırakmıştır. Kerbela bir şehadet mektebi, Hz. Hüseyin, bu mektebin öğretmeni bizler de öğrencileriyiz. Kerbela`da neler oldu, neler yaşandı? İşte kerbela`nın hazin öyküsü:

KUFE HALKI HZ. HÜSEYİN`İ DAVET EDİYOR

Yezid babası Muaviye’nin kendisini veliahd ilan etmesinden dolayı Muaviye’nin ölümü üzerine halifeliğini ilan etti ve herkesin biat etmesi için çağrıda bulundu. Ona biad etmek istemeyenlerden biri olan Hz. Hüseyin, bütün ev halkını alarak  Kufe`ye doğru hareket etti. Zira Kufe eşrafı kendisine mektuplar yazarak Kufe`ye davet etmişlerdi. Durumu tahkik etmek için amcasının oğlu Muslim Bin Akil`i Kufe`ye gönderdi. Kufe halkından 18 bin kişi Hz. Hüseyin adına Müslim bin Akil`e biat etti. Müslim bin Akil, durumu bir mektupla Hz. Hüseyin`e bildirdi ve acele gelmesi gerektiğini dile getirdi. Fakat mektubun gönderilişinden 27 gün sonra Müslim bin Akil, Kufe valisi ibn Ziyad tarafından şehid edildi.

HZ. HÜSEYİN`İ VAZGEÇIRMEYE ÇALIŞIYORLAR

Müslim bin Akil`in mektubunu alan Hz. Hüseyin, yol hazırlığına başladı. Abdullah bin Abbas, Abdullan bin Zübeyr gibi ashabın ileri gelenleri onu bu kararından vazgeçirmek için çok uğraştılar. Hz. Hüseyin kararını değiştirmedi.

SUSUZ BIRAKILIYORLAR

Hz.Hüseyin ve beraberindekiler Kerbela`ya vardıktan sonra İbn Ziyad, Ömer bin Sa`d`ı askeri komutan olarak üzerlerine gönderdi. Verilen emir gereği Hz. Hüseyin ve beraberindekilerin Fırat nehrinden su içmeleri engellendi. İbn Ziyad yanındaki Şimr bin Zilcevşen`in tavsiyelerine uyarak Hz. Hüseyin`in ileri sürdüğü şartları kabul etmedi. Verdiği son emirde Hz. Hüseyin`in kendisinin hükmüne boyun eğmesini, ya da öldürülmesini istedi.

HZ. HÜSEYİN VE ARKADAŞLARI ŞEHADETE HAZIRLANIYOR

Ömer bin Sa`d komutasındaki ordu Muharrem`in onuncu günü harekete geçti. Hz. Hüseyin, arkadaşlarına kendisini bırakıp gitmelerini istedi. İstisnasız bütün arkadaşları “Vallahi biz senden ayrılmayacağız, canlarımızı senin yolunda feda edeceğiz” dediler. Hz. Hüseyin`in yanında 32 atlı ve 40 piyade vardı.

“BEN PEYGAMBERİNİZİN KIZININ OĞLU DEĞİL MİYİM?”

Hz. Hüseyin atına bindi, öne çıktı ve karşısındaki orduya seslendi. Onları hakka davet etti. Bazıları saf değiştirerek Hz. Hüseyin`in tarafına geçti. Kufe ordusunun süvari komutanı Hürr de bunlardan biriydi. Nihayet Hürr, Hz. Hüseyinin saflarında şehid edildi.

HZ. HÜSEYİN`İN ÇOCUĞU KOLLARINDA ŞEHİD OLUYOR

Ehli beytin gençleri  Hz. Hüseyin önünde kendilerini birer birer feda ettiler. Hz. Hüseyin`in küçük yavrusu Abdullah, babasının kucağında oklara hedef olup şehid edildi.

HZ. HÜSEYİN`İN ŞEHADETİ

Hz. Hüseyin var gücüyle tek başına bir orduya karşı çarpışıyordu. Omuzuna kılıç darbeleri vurdular, düşüp düşüp kalktı. Nihayet bir mızrakla sırtından vuruldu, mızrağın ucu göğsünden çıktı. Sinan bin Enes Hz. Hüseyin`in başını vücudundan ayırarak şehid etti.

Hz. Hüseyin şehid edildiği zaman cesedinde 33 mızrak ve 34 kılıç yarası vardı. Tarihler hicri 61. yılı cuma günü öğleden sonraydı ve Hz. Hüseyin 57 yaşındaydı.

CESEDİNİ ATLARLA ÇİĞNEDİLER

Hz. Hüseyin`in iç elbiselerine kadar bütün giysilerini soydular. Cesedini atlara çiğnettiler.  Kesik başı Kufe ve Şam`a gönderildi. Hz. Hüseyin`in 72 yareni şehid edildi.

Hz. Hüseyin’in misyon ve mesajını kardeşi Hz. Zeyneb nesillere taşıdı.

KERBELA ZAFERDİR

Muharrem ayının 10. Günü olan aşura günü ve bu günde meydana gelen Kerbela olayını bölgenin tanınmış âlimlerinden molla Enver Kılıçaslan ile konuştuk. Molla Enver Kılıçaslan asırlar öncesinde yaşanmış Kerbela çölünün hazin dolu atmosferini anlatarak konu ile ilgili Müslümanların çıkarması gereken dersleri anlattı. İşte molla Enver Kılıçaslan hocamızın ağzından Kerbela hadisesi…mkilicaslan

 

Aşure günü olarak bilinen Muharremin 10. Gününde hangi hadiseler meydana gelmiştir. Her yıl Müslümanlar tarafından anılan bu gün neden önemlidir?

Muharremin onuncu günü olan aşura gününü değerli ve önemli kılan bazı hadiseler mevcuttur. Bu günde; Hz. Nuh`un gemisi Cizre’de bulunan Cudi dağında durmuş, Hz. Adem`in tövbesi bu günde kabul edilmiş, Hz. İbrahim ateşe atılmış ve Hz. Musa ile israiloğulları bu gün boğulmaktan kurtulmuştur. Ama yürek yakan bir hadise vardır ki o da peygamberin torunlarının katledildiği Kerbela faciasıdır. Bu olay ümmet için öyle bir musibetidir ki; güya İslam ümmetinden olan ve peygamberi peygamber olarak kabul eden, Kur`an-ı Kerim`i kendilerine kitap, İslam dinini kendilerine din olarak seçmişlerin işlediği bir katliamdır. Kerbela olayından sonra Aşura günü daha çok matem günü olarak görülmüş, diğer sevindirici olaylar ise bu hadisenin gölgesinde kalmıştır.

Ayrıca Hz. Hüseyin`in kıyamı, zulme baş kaldırışı, İslam ümmeti için bir simge oldu ve olmaya devam edecektir. Aslında Hz Hüseyin`in başına gelen olaylar zamanımızda da Müslümanların başına gelmektedir. Lakin Hz. Hüseyin`in makamı peygamberimize en yakın makam olduğu için Hz. Hüseyin`in şahadeti ümmete çok tesir etmiş ve ümmetin gönlünde derin yaralar açmıştır.

Neden kerbela hadisesi ümmeti bu kadar derinden etkilemiştir?

Peygamber ümmetinden bazılarının peygamberin torununa karşı yaptığı bu zülüm ki bunu yapanlar da kendilerini Peygamber Efendimizin ümmetinden sayıyorlardı. İşte İslam ümmetinin bu zulme tahammülü olmadı ve Hz. Hüseynin mazlumane şehit edilişi İslam ümmetine fazlasıyla acı geldi. Nasıl olur da İslam ümmetinin fertleri olarak kendilerini görenler kendi peygamberlerinin torununu katledip, cinayetini işlediler. İşte bu katliam İslam ümmetini fazlasıyla etkiledi. Mazlumca şehit edilen Hz. Hüseyin ve beraberindekiler hiçbir zaman unutulmayarak yâd edilecek ve rahmetle anılacak. İslam ümmeti bu katliamı işleyenlere daima lanet getirecek, bu yapılanları unutmayacak. Tağutların diğer zulümleri unutulabilir ama Kerbela katliamı asla unutulmayacak. İslam ümmetinin fertleri olarak biz Müslümanlar Hz. Hüseyn`i daima kendimize örnek alacak, zulme ve zalimlere karşı çıkacaktır.

Hocam, Kerbela hadisesi ile ilgili tepkilerimizin ölçüsü ne olmalıdır?

Hüseyin`e aşırı muhabbet duyulsa bile Kerbela hadisesini ihtilaf meselesi yapmak yanlıştır. Hz. Hüseyn`in mücadelesini iyi anlamak lazım. Hakkın sınırından çıkılarak, masum insanların hakkına ve şerefine tecavüz edilerek aşırıya gidilirse Hz. Hüseyn`in yolundan çıkılmış olur. Ve kim ki bu acı olay karşısında kendinde acı hissetmez, zalimlere zulmünden dolayı tepki göstermez ve onlara karşı çıkmasa “Küfre razı küfür, zulme razı zulümdür” kaidesince sessiz kalmakla da zulüm işlemiş olur. Hz. Hüseyin`in şahadeti ile ilgili ifrat ve tefritten kaçınılmalıdır. Masum insanlara hakaret edilmemelidir. Zulüm edenin, cinayet işleyenin, baği olanin cezasını zaten Allah`u Teâlâ verecek. Allah`u Teâlâ bizden daha fazla Hz. Hüseyin`i seviyor, bizden daha fazla Hz. Hüseyin`in atasını seviyor. Onun için mesele farklı boyutlara getirilmesin. Yoksa biz Allah`u Teâlâ’ya muhalif oluruz, Hz. Hüseyin`in atası olan Peygamber Efendimize ve Onun torununa muhalif oluruz.

Son olarak söylemek istediğiniz birşey var mı?

Zulme karşı baş kaldıran, korkmadan mücadele eden Hz. Hüseyin ve yarenlerine yapılan zülüm ve katliamlar Müslümanlar arasında Kadir ve kıymeti daha bir arttırdı,  onu ve Kerbela olayını ölümsüz kıldı. Allah u Teâlâ Hz. Hüseyin`e zafer bahşetti. Hz Hüseyn`in şahadeti kesinlikle mağlubiyet değildi. Onlar için çok büyük bir zafer olmuştur. Çünkü kıyamet gününe kadar Hz Hüseyin ve ailesi bütün ümmetin gönlüne taht kurmuş. Ve milyonlarca insan Hz. Hüseyin`e selam, dua ve rahmet okuyor. Yezid, avaneleri ve  zalimlere ise lanet ve beddua okunması da Hz. Hüseyin`in galibiyetini gösteriyor. Zulüm ve işgaller altında olan günümüz Müslümanlarının Kerbela faciasını ve Hz. Hüseyin`in kıyamını çok iyi okumaları, anlamaları, tefekkür etmeleri ve sürekli canlı tutmaları gerekir. Allah (cc) bizleri Kur`an`ın yolundan, Peygamberin yolundan, Hz. Hüseyin`in davasından ve ehl-i beytin muhabbetinden ayırmasın. Allah (cc) Tağutlara ve zalimlere tabi olmayı bizden uzak tutsun, Hz. Hüseyin`in mesajını hakkıyla anlayanlardan eylesin.

 


Bu haberler de ilginizi çekebilir