• DOLAR 32.345
  • EURO 35.088
  • ALTIN 2321.082
  • ...
Memurlarla ilgili tasarının son haline göre bu kesimi toplu sözleşme masasında 7 yerine 15 sendikacı temsil edecek. Memur sendikaları, memurlar arasında dengeyi bozacak nitelikte zam teklifini masaya getiremeyecek.

Memura toplu sözleşme yapma yetkisi veren tasarı Meclis alt komisyonunda değişti. Sendikalar tasarının son haline karşı çıktı.

Hizmet kolu tasarıya girdi

Aylardır Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bekleyen Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Tasarısı’nın alt komisyon çalışmaları nihayet tamamlandı. En çok tartışılan "hizmet kolu" sistemi sendikaların istemediği bir şekliyle tasarıya girdi. İşte yapılan son değişiklikler:

Sözleşme masası genişledi

* Tasarıda yapılan yeni değişiklikle memur, Memur-Sen başkanının başkanlığında, hizmet kollarında yetkili 11 sendika başkanı ve 3 konfederasyonun birer temsilcisi olmak üzere toplam 15 sendikacıyla masada temsil edilecek. Mevcut yetki dağılımına göre masada Memur-Sen’den 9, Kamu-Sen’den 4, KESK’ten 2 sendikacı bulunacak.

Memur-Sen`e büyük yetki

* Toplu sözleşme masasında iki bölümden oluşan "tek sözleşme" imzalanacak. Memurların geneline yönelik maddelerin ve "zammın" yer aldığı birinci bölümü Memur-Sen Başkanı imzalayacak. Başkan imza atmazsa Hakem Kurulu’na götürecek.

* İkinci bölümü ise eğitim, sağlık, ulaştırma gibi toplam 11 hizmet kolunda yetkili sendikaların başkanları imzalayacak. Başkanlar uyuşmazlık halinde sadece kendi hizmet kolundaki alt bölümü Hakem Kurulu’na taşıyabilecek. Dolayısıyla hakem heyetine sadece uzlaşılamayan bölümler götürülecek.

Tasarıya, "Toplu sözleşmeye kurumsal hiyerarşiyi bozacak ve aynı veya benzer unvanlı kamu görevlilerinin mali ve sosyal hakları arasında kurumlar arası dengesizliğe yol açacak hükümler konulamaz" hükmü eklenirken, görüşmelerin mevcut mevzuat hükümleri içerisinde yapılacağı cümlesi kondu. Bu iki hükmün, memura yeni zam teklifi getirecek sendikaların elini kolunu bağlayacağı, yüksek oranlı zamma geçit vermeyeceği ifade edildi. Sendikacılar, bu iki hüküm nedeniyle masada memura enflasyonun üzerinde, memurun yüzünü güldürecek zam almanın mümkün olmayacağını savundular.

`Bizim istediğimiz tasarı bu değil`

Memur-Sen Toplu Görüşme ve Mevzuat Sekreteri Hacı Bayram Tombul, tasarının son şeklini, “Toplu görüşmenin toplu sözleşmeye uyarlanmış haliî olarak niteledi. Yetkili konfederasyon ve yetkili sendikalar yerine bütün rakip sendikaların aynı masa etrafında olmasının pazarlık sürecini ve uzlaşmayı tıkayıp işi doğrudan hakem heyetine havale edeceğini belirten Tombul, “Masada sadece yetkili sendikalar olmalıî dedi. Tombul, hakem heyetinin belirleyeceği zammın en fazla 1 yıl geçerli olması gerektiğini belirtirken, yeni gelen “hiyerarşiî ve “dengeî şartları nedeniyle bazı kurumlarda oluşacak ücret sıkıntılarının çözülemez hale geleceğini söyledi.

BUGÜN