• DOLAR 32.798
  • EURO 35.054
  • ALTIN 2509.436
  • ...
Yermük`te bir komutan
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yermük`te bir komutan

Hz. Ömer R.A.`ın halifelik döneminin başlarında, Suriye`nin fethi sırasında Yermük mevkiinde Bizanslılar ile müslümanlar arasında çok çetin bir savaş olmuştu (Ağustos, 636). Bu savaşta müslümanların komutanı ‘Seyfullah` lakabını taşıyan Halid bin Velid R.A. idi.

İşte bu savaşın kızıştığı sırada, Bizans ordusunun önde gelen komutanlarından Cerece (Yorgi) öne çıkarak, Halid bin Velid R.A.`ı yanına çağırdı. Omuz omuza yanaşmış atları üzerinde iki komutan şöyle konuştular:

- Halid! Bana doğu söyle. Allah`ın, Peygamberiniz`e gökten bir kılıç indirdiğini ve o kılıcı sana verdiğini söylüyorlar. Sen de bu kılıcı kime çekersen onu hezimete uğratırmışsın, doğru mu?

- Hayır. Allah bize Peygamberi`ni gönderdi. O da bizi imana davet etti. Rasulullah A.S. iman ettiğim sırada bana şöyle demişti:

‘Sen, Allah`ın müşriklere çektiği bir kılıçsın.` Sonra da zafer kazanmam için bana dua etti. Böylece bana Seyfullah, yani Allah`ın

Kılıcı ismi verildi.

- Siz bizi neye davet ediyorsunuz?

- Allah`tan başka ilâh olmadığına, Muhammed A.S.`ın O`nun kulu ve elçisi olduğuna şehadet etmeye. O`nun Allah`tan getirdiği şeyleri kabul etmeye davet ediyoruz.

- Bugün dininize giren kimse sizinle aynı mükâfata erer mi?

- Evet. Bu gün sizden İslâm`a giren, belki bizden üstün olacaktır. Çünkü bizim Peygamberimiz`den gördüğümüzü siz görmediniz.

Bu konuşmadan sonra, Yorgi Hz. Halid bin Velid R.A.`ın yanına geçerek İslâm`a girdi. O`nun çadırında guslederek iki rekat namaz kıldı. Halid bin Velid R.A. ile çıkıp atına bindi. Bizanslılar`la savaşa girişti.

Bizanslılar durumu görünce çok şiddetli bir hücuma geçtiler. Sonuçta savaşı müslümanlar kazanırken, ancak iki rekat namaz kılabilmiş olan general Yorgi o gün şehid olmuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir