• DOLAR 32.345
  • EURO 35.088
  • ALTIN 2321.082
  • ...
Orman yangınları Kütahya'da kontrol altına alındı Bilecik'te devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

10 Eylül Pazar günü Kütahya'nın Domaniç ilçesi Çukurca beldesi civarında ve önceki gün Emet ilçesine bağlı Kabaklar köyü yakınlarında çıkan orman yangınları kontrol altına alınırken, rüzgâr nedeniyle yangının bu defa da Bilecik'in Bozüyük ilçesindeki ormanlık alana sıçradığı ve söndürme çalışmalarını sürdüğü bildirildi.

Yangının başlangıç noktası olan Domaniç'te alevlerin etkisi azaltılarak söndürüldü ve soğutma işlemleri devam ediyor. Fakat soğutma faaliyetleri sürerken, rüzgârın etkisi ile yangın biraz daha alçak konumda olan Bilecik'in Bozüyük ilçesine sıçradı.

Eskişehir Karayolu'na kadar yangının ulaşacağı endişesi var. Çok sayıda ilçe belediyesinin yangın söndürme araçları görev yapıyor. Bunlarla birlikte Tavşanlı Belediyesince dün öğlen saatlerinde yapılan yardım çağrısıyla 4 saatlik kısa bir süre içinde yaklaşık 8 kamyonet gıda malzemesi ve çevredeki köy halkı tarafından hazırlanan erzaklar bölgeye gönderildi.

Yangında can kaybı olmaması sevindirirken, bölgede çalışan ekiplerin en büyük sorununun uykusuzluk olduğu belirtildi.

Çevre köylerdeki halkın da söndürme çalışmalarına yardım ettiği yangının tamamen kontrol altına alınması için çok sayıda ekip ve araçla çalışıldığı belirten Tavşanlı Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Atabay, "Diğer bölgelerden, Bursa, Antalya ve Muğla´ya kadar yangın söndürme araçları var. 4,5 tonluk su tankları var. Bütün orman çalışanları ve köylerdeki arkadaşların çalışmaları devam ediyor. Tavşanlı Tunçbilek ve Domaniç Belediyeleri Yangın söndürme araçları çalışmalara devam ediyor. Domaniç tarafında soğutma çalışmaları da devam ediyor." dedi.

Bölgenin en büyük handikaplarından biri de cep telefonlarının çekmemesi. Bu nedenle yangının yaşandığı bölgede geçici baz istasyonları kurulacağı öğrenildi.

Söndürme çalışmalarında Uşak Belediyesine ait bir yangın söndürme dozeri de yanarken, Orman Genel Müdürlüğünden alınan son bilgilere göre bölgede; 7 helikopter, 2 uçak, 73 arazöz, 12 dozer ve 350 personel ile çalışmalar devam ediyor.

Öte yandan Domaniç Kaymakamlığından yapılan açıklamada ise "10.09.2017 Pazar günü ilçemiz Çukurca Beldesinde başlayan yangın 13.09.2017 Çarşamba günü saat 22.00 itibari ile kontrol altına alınmış, soğutma çalışmaları devam etmektedir. Yangın için Kütahya, Tavşanlı, İnegöl ve diğer yerlerden gelen yiyecek, gıda, tıbbi malzemeleri yeterli olup şu an itibari ile bir ihtiyaç bulunmamaktadır. Yangın bölgesinde itfaiye ekipleri yeterlidir. Sivil vatandaşların, sivil araçların yangın bölgesine ekiplerin rahat çalışmaları için 'gece vaktinde' gitmemeleri önemle rica olunur. Sosyal medya üzerinde çok fazla asılsız haber dolaşmakta olup vatandaşlarımızın bu haberlere itibar etmemesi, her hangi bir ihtiyaç (yiyecek, giyecek, gıda) olduğunda Domaniç Kaymakamlığından yapılacak duyuruyu takip etmesi rica olunur." denildi.

Bilecik Valisi Tahir Büyükakın ise devam eden yangınla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Kütahya'nın Domaniç ilçesindeki orman yangının rüzgârın da etkisiyle il sınırlarına sıçradığını hatırlatarak, yürütülen çalışmalarla yangının ilerlemesinin önüne geçildiğini belirtti.

Bozüyük'ün Dodurga bölgesinde yangının gece boyunca sürdüğünü aktaran Büyükakın, "Rüzgar çıkmadan sabah erken saatlerde tüm ekipler alana dağılarak çalışmalara başladı. Havadan ve karadan soğutma çalışmaları yapılıyor. Yangının etkili olduğu bölgeyi koruma bantlarına aldık. Çalışmalara bölgede yaşayan gönüllü vatandaşlarımız da destek veriyor. İnşallah kısa sürede yangını tamamen kontrol altına alırız." ifadelerini kullandı.

Helikopter ile bölgeyi inceleyen Vali Büyükakın, çalışmaların aralıksız olarak devam ettiğini, 2 uçak, 14 helikopter, 174 arazöz, 20 dozer ve 850 personelle personelle kontrol altına alınmaya çalışıldığını, devam eden yangının rüzgar ile yayılmaması için çalışmaların sürdürüldüğü söyledi. (Fırat Arslan - İLKHA)

























































Bu haberler de ilginizi çekebilir