• DOLAR 32.604
  • EURO 35.06
  • ALTIN 2430.598
  • ...
İslam`da aile hukuku
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

RÜMEYSA DEMİR / Doğruhaber

Şu zaman da insanların ve yaşamın değişmesiyle kriterler, şartlar ve anlayışlar değişmiş, İslam örfünden ve adetinden kopan insanlarımız ve yasalarımız insanların beklentilerine cevap verememekte maalesef.

Birçok meseleyle beraber evlilik meselesi de bunlardan birisidir. Hazreti Âişe radıyallâhü anhâ anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalâtü vesselam buyurdular ki:

-“Nutfeleriniz için kadının hayırlısını tercih edin. Kendinize denk olanlarla evlenin, denklerinizin kızını isteyin. Kişi, kızını kime teslim ettiğine bakmalıdır.” (Beyhaki15 Tirmizi)

Ayetten de anlaşılacağı üzere kişilerin kendi denklerinde şimdiki lisan ile aynı kafa yapısına ve görüşe sahip kişiyle evlenmesi kendisi ve evliliği için daha hayırlı olacaktır. Günümüzde aile davalarının başında ‘beni anlamıyor` yahut ‘ayrı dünyaların insanıyız` diye savunma yapıldığına şahit oluyoruz. Bundan dolayı Resulullah`ın tavsiyesinde olduğu gibi kişilerin kafa yapılarının yaşam şartlarının ve görüşlerinin uyması bu işte en temel ihtiyaçtır.

Bununla beraber bu olayda sevgiyle muamele edilmesini ve karşı tarafa sert bir şekilde yaklaşılmaması ve şartları en yumuşak hali ile konuşulması ikaz edilmiştir. Evlilik yasasının konulmasında ki en büyük sebep mümin kişilerle müminlerin evlenmesi,  hadis ve ayet doğrultusunda hareket edilmesi ve yuvaların bu doğrultuda kurulması içindir. Bundan dolayı eğer yol gösterici olmasa idi bu kadar yanlışın ve huzursuzluğun çıkması doğal ve tabi az olarak karşılanırdı.

Karşımızda İslam hukuku var ve aile hukuku en geniş detayı ile ele alınmıştır. Kaldı ki zamanımız da huzursuzluğun çıkmasının yegane sebebi İslam hukukunu uygulamamaktan ve tam anlamıyla yerine getirmediğimizdendir. Müslümanlar olarak bize unutturulmaya çalışılan ve modern batı uygulaması ve yasalarıyla hayatımıza dizayn oluşturmaya çalışan ve insanları birbirinden koparan yasalar yerine, birleştirici bir o kadar nazik ve adaletli yasalar istemeliyiz. Buda ancak batının dayattığı hayatın yanlışlığını kavrayıp İslam hukukunun güzelliğine ve dizaynına bakarak ve ona dönerek olacaktır. Batı`nın bize doğru olarak lanse ettiği hayattan ziyade İslam`ın şefkatli ve kadından yana ve kadının üstünlüğünü koruduğu yasaların yanında olmalıyız. Vesselam

Bu haberler de ilginizi çekebilir