• DOLAR 32.548
  • EURO 34.933
  • ALTIN 2431.536
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Kuzey Kore'nin 3 Eylül'de 2006 yılından bu yana en güçlü nükleer denemesini yapmasının ardından ABD tarafından hazırlanan ve Pyongyang'a yeni ekonomik yaptırımlar uygulanmasını isteyen karar tasarısı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)'da oylamaya sunuldu.

Nükleer programını sürdüren Kuzey Kore'ye rafine petrol satışına sınırlama getiren, doğalgaz ve en büyük ikinci gelir kaynağı tekstil ihracatına ambargo uygulanmasını talep eden tasarı oy birliğiyle kabul edildi.

Yeni yaptırımlarla ülkenin ihracatının yüzde 90'ı engellenmiş oldu. Böylece BMGK, nükleer programı nedeniyle Kuzey Kore'ye 2006'dan bu yana ekonomik ve askerî yaptırımlar içeren 9'uncu kararı onaylamış oldu.

Kuzey Kore: “ABD'ye Bütün Tarihi Boyunca Yaşanmış En Büyük Acı Ve Izdıraba Neden Olacak”

Kuzey Kore ise daha yaptırım kararı alınmadan önce tehditle karşılık verdi. Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı'nın, devlet medyasında yer alan bildiride, 'ABD'nin yasalar ve uluslararası hukuk dışı bir biçimde çözüm üretmesi durumunda, aynı yolla karşılık verilecektir' tehdidi savruldu.

Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (DPRK) adı ile geçilen bildiride 'DPRK, nihai araçların herhangi bir biçimini kullanmaya hazır ve istekli' olduğu vurgulandı ve 'DPRK tarafından yapılacak önlemler ABD'ye bütün tarihi boyunca yaşanmış en büyük acı ve ızdıraba neden olacak' şekkinde ABD'ye rest çekildi.