• DOLAR 32.645
  • EURO 34.856
  • ALTIN 2495.949
  • ...
Yeni kimlik kartını törenle aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Projesi kapsamında kimlik çıkaran 10 milyonuncu kişi olan 5 çocuk babası Şanlıurfalı çiftçi Mehmet Kılıç'ın yeni kimlik kartının teslimi için tören düzenlendi.

GAPTEM'in toplantı salonunda gerçekleştirilen kimlik teslim töreninde katılımcılara hitap eden Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner, ocak ayında başlanan proje kapsamında şu ana kadar 10 milyon 700 bin kart basıldığını söyledi.

10 milyonuncu kimlik kartının 25 Ağustos'ta basıldığını bildiren Güner, bu kartın Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinden Mehmet Kılıç'a denk geldiğini belirtti.

Güner, "Kimlik kartı 1904 yılında kullanılmaya başlanılmış. Bu ilk kimlik kartının ismi Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye Tezkiresi. Daha sonra 1926 yılında defter şeklinde 'Hüviyet Cüzdanı' dediğimiz o uygulamaya başladık. Bu uygulama da 1976 yılına kadar sürdü. 1976 yılında, şu anda halen kullanmaya devam ettiğimiz Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı çıkarıldı. 2017 yılının ocak ayından itibaren de Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı olarak adlandırılan yeni kartlara geçmiş olduk." dedi.

Yeni kimlik kartlarının tanıtımıyla ilgili Güner, "Bu kartlar hakikaten sadece cepte taşınabilir boyutta basit bir kart değil. Elbette böyle bir kolaylığı var. Taşıması kolay, dayanıklı, yırtılmaz, bozulmaz ve en önemlisi bunun içerisinde görünen veya görünmeyen birçok güvenlik öğesi var. Temaslı-temassız çip, imzanızın bulunduğu bir kısım var. Büyük fotoğrafınızın yanında küçük fotoğrafınızın bulunduğu ayrı bir bölüm var. Güvenliği sağlamak üzere bazı işaretler var bu kartın üzerinde. Üzerindeki temassız çip seyahat belgesi olarak kullanılmasını sağlıyor. Temaslı çip ise sahteciliği önlemek ve kartın doğrulanması için kullanılıyor." şeklinde konuştu.

Ayrıca Güner, yeni kimlik kartlarının Ukrayna, Azerbaycan ve KKTC'de pasaport yerine geçtiğini sözlerine ekledi.

Yeni kimlik kartını alan Mehmet Kılıç, böyle bir program düzenlendiği için çok memnun olduğunu belirterek, bu kartların bütün Türkiye'ye hayırlı olmasını temenni etti.

Yapılan konuşmaların ardından 10 milyonuncu kimlik kartı, Kılıç'a teslim edildi. Kılıç ve ailesine hediye takdiminin ardından tören, çektirilen hatıra fotoğrafıyla sona erdi.

Törene; AK Parti Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Güner, İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Nuri Öztürk, İl Müftüsü İhsan Açık, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. (Hüseyin Sayhar - İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir