• DOLAR 32.348
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2307.9
  • ...
Vatandaş `Kadına Şiddet Yasasına` Nasıl Bakıyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Kadını koca şiddetinden korumak amacıyla hazırlanan bu yasanın AB baz alınarak hazırlanmış olduğunu ve aile yapısını bozacağını belirten Zeki Avcı, "Dinimizde, Müslüman için eş, Allah`ın ona emanetidir. Eşler, İslami bir terbiye ve hayata bakış açısıyla tevhit ile yola çıkarsa ve bunun bilincinde olursa aile içinde sıkıntı da olmaz. Aile içindeki sorunlar da bu şekilde çözülür. Sevgi olmadan mahkeme zoruyla, polis zoruyla sorunlar çözülmez hatta yuvalar yıkılır" diyerek yasanın olumsuzluklarına değindi.
 
"Tasarı, Koca Düşmanlığına Sebep Olacaktır"
Tasarının, `koca düşmanlığına` varan mevcut şekli ile yeni sosyal sorunlara neden olmasından endişe duyduğunu ifade eden Avcı, "AB ile Türkiye arasında kültür, inanç ve sosyal farklılıklar var. Tasarı bu durum gözetilerek yapılmalıydı. Sadece kadın ön planda tutulur erkek geri plana atılırsa yanlış olur. Kanun sadece kadını savunursa bunda feminist yaklaşımların etkisi olduğu düşünülmesine sebep oldu" şeklinde konuştu.

"Bu Yasa Bu Haliyle Havada Kalır"
Bu yasanın Müslüman olan bu halka yamanmaya çalışıldığını ancak diğer AB uyumlu, inanç kültürümüzden uzak yasaların tutmadığı gibi bu yasanın da havada kalacağını aktaran vatandaşlardan Şirin Yılmaz, "Bu yasa evlilikleri engelleyip gayri meşru ilişkileri arttırabilir. Çünkü erkekler bu şartlarda kadınlara güvenip evlenmek istemeyecek. Ya da çok seçici davranmak Zorunda kalabilecekler. Avrupa`da bu durum böyle olduğu için gayri meşru ilişkiler çok fazla. Bu yasayla beraber Türkiye`de böyle ciddi bir sorun ortaya çıkabilir" şeklinde konuşarak yasaya tepki gösterdi.

"Bu Yasayı Hazırlayanları Halkın Arasına Girmeye Davet Ediyoruz"
Kısa bir süre önce evlendiğini belirten ve şükürler olsun ki bizim inancımız hayatımıza yön veriyor. Yoksa bu tür yasalara kalsak evlenmemiz imkânsız gibi bir şey olacak" diyen Sedat Güven ise sözlerini şöyle sürdürdü. "Şunu da belirtmede fayda olacak Müslüman kesinlikle kadına şiddet taraftarı değildir. Ancak aile bir kurumdur. Devlet nasıl ki tüm organlarıyla bir kurum ise aile de bunun küçültülmüş halidir. Bir devlette nasıl ki suçlar yok edilemiyor ve her şey mükemmel yürüyemiyorsa, bir aile de böyledir ille sıkıntılar olacak. Dikkat edin şiddet demiyor, sıkıntı diyoruz. Şiddet farklı bir şeydir. Ancak bunları işte para vermeme, gittiği yerlere karışmama gibi şeyler sıkıntıdır. Ve aile bunu kendisi çözmelidir" şeklinde konuşarak, "bu yasayı hazırlayanları halkın arasına girmeye davet ediyoruz" dedi.

"Bu Yasa Halkın Kültüründen, Sosyal ve Dini Değerlerinden Habersizdir"
Bu yasanın tamamıyla halkın kültürü, sosyal yaşantısı ve inancıyla çeliştiğine dikkat çeken vatandaşlardan Veysel Sonkır, "Bu yasa resmen ailenin iç işlerine yani aile içi meselelere karışmaktır. TV`lerden anladığım kadarıyla kadının gittiği yere karışmak, para vermemek, kadına sesini yükseltmeye kadar duygusal şiddet sayılacak ve bu durumda adının istemesi halinde bunlar evden uzaklaştırmadan tutun cezaevine kadar uzanacak bir süreç yaşanacak. Kusura bakmasınlar bu yasaları bu bölgede tutmayacaktır. Çünkü insanların kültürel sosyal ve dini değerleri var ve bu yasa bunlardan habersizdir" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

"Toplumumuz Kendi Değerlerine Bağlı Bir Toplumdur"
Böylesi yasaların İslam`dan habersiz olan batı toplumlarını bile tatmin edemediğini söyleyen Mehmet Olcay ise, "Bu tür yasalar hayatları boş olan ve kadını sadece bir meta olarak gören batı toplumlarında bile işe yaramıyor. Hamdolsun toplumumuz kendi değerlerine bağlı bir toplumdur. Ve böyle havadan sudan yasalara da gerek yoktur. Çünkü kalbinde zerre kadar Allah sevgisi ve Allah korkusu olan bir insan fıtrat olarak kendisinden zayıf olan ve aynı zamanda birbirleri üzerlerinden hakları olan kadına el uzatmayacaktır." Hatırlatmasında bulundu.

"Kadının Başıboşluğuna Yönelik Bir Yasadır"
İzzet Gezer ise olaya farklı bir açıdan bakarak,"Bu yasanın kendince bazı haklı yanları varsa da tamamen kadının başıboşluğuna yönelik bir yasadır. Kadına şiddet adı altında aile içi iletişimi ve erkeği tamamıyla ikinci plana atılması doğru değil ve bu halkın değerlerine tamamen terstir. Göreceksiniz ki bu yasa da hiçbir şekilde uygulanmayacak ve zamanla rafa kaldırılacaktır" şeklinde konuştu.

Evli olmadığını ve bu şartlar geçerli olursa evlenemeyeceğini belirten İbrahim Şakar, "Bu şartlar bizim bölgemizde biraz zor uygulanır yoksa bizim gibi bekârların vay haline ama çok şükür ki inancımız bunlardan önce gelmektedir. Bunların yasaları sadece kâğıt üzerinde kalıyor.

Ayrıca bu yasa kabul edilir de hayatımıza sokulursa insanlar evlenmekten sakınacaklardır. Eğer ailenin içine polis soksalar. İnsanların özel meselelerine karışsalar bu çok vahim sonuçlar doğuracaktır. Ailelere yarardan fazla zarar verecektir ." şeklinde konuştu.

10 yıla yakındır evli olduğunu ve doğal olarak kimi sıkıntılarında yaşandığını aktaran Salih Balka ise, "Bizler bu tür yasalarına kalsaydık şu an yuvamızın çoktan yıkılmış olması gerekiyordu. Ancak bizler her şeyden önce Müslüman`ız ve inancımızın bize ve eşimize yüklediği kimi sorumluluklar vardır. Biz bu sorumluluklarımızın bilincinde olursak inşallah hiçbir sorun kalmayacaktır" ifadelerini kullandı.

"Kadının Erkek Üzerinde Hakları Erkeğin de Kadın Üzerinde Hakları Vardır"
Balka, Allah resulünün veda hutbelerinde değindiği gibi kadının erkek üzerinde hakları olduğunu ve bunlara riayet edilmesi gerektiğini hatırlatarak, "Bildiniz gibi İslam kadın ve kadın haklarına ayrı bir önem vermiştir. Zaten bunun veda hutbesinde dile getirilmesi bu konunun hassasiyetini göstermiştir. Tavsiyemiz biraz yasaları uygulayacak olan halkı tanımaları" gerektiğini söyledi.

"Kadınlar Bize Allah`ın Birer Emanetidir"
Son olarak bizlere değerlendirmelerde bulunan Cevdet Keve, kadınların bize Allah`ın birer emaneti olduğunu hatırlatarak, " Zaten bu yasa hayatımıza ters olan bir yasadır. Böylesi yasaların bırakın eşler arası sevgi, saygı ve Muhabbeti arttırmayı bırakın birçok kadının evinden olmasına sebep olacaktır. Boşanmaları arttırmaktan başka hiçbir etkisi olmayacaktır" dedi.

"Bu Yasa Kadına Verilmiş Bir Hak Değildir"
Bu yasanın hangi pencereden bakılırsa bakılsın kadına bir hak vermediğini dile getiren Keve, "Bu yasan sadece kadını kocasına karşı ayaklandıracak ve aile kurumunu bozacak" ifadelerini kullandı.

Keve, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dışarıdan birilerinin ailenin iç meselelerine karışması başlı başına insani bir suçtur. Düşünün ki aynı evden ziyade aynı hayatı paylaşıyorsunuz. Bunları yapacakları yerde insanlara kendi inançlarının gereği olarak bilinçlendirilmesi ve kadına kendi hakları öğretilse kocaya da hakları öğretilse ve bunlar hayatlarına tatbik etse inşallah hiçbir şiddet kalmaz aile ve toplum huzur bulacaklardır" diye konuştu.

Bu yasanın Müslümanların hayatında hiçbir etkisinin olmayacağını söyleyen Cevdet Keve, "Müslüman olan ailelerin bu tür şeylere hiçbir faydası olmaz. Diğer ailelere ise zarardan başka hiçbir etkisi olmayacak ve şu an zaten sallantıda olan bu ailelerin dağılmasına sebep olacaktır. Her evin önüne bir polis koyacak değiller bu sefer kocanın kadına karşı kini artacak ve cinayetlere kadar ulaşacak" dedi.

Murat Dalgın - İLKHA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir