• DOLAR 32.589
  • EURO 34.866
  • ALTIN 2505.05
  • ...
Dinleme Cihazlarını Tespit Etme Yöntemi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Doğruhaber / Teknoloji Servisi
Yaşamda kolaylık sağlayan bu gelişim birçok olumsuzlukları da beraberinde getirdi. Halk arasında “Böcek” olarak bilinen dinleme cihazı da bu gelişimle birlikte ortaya çıkan aletlerden bir tanesi. Bu cihazı kim, niye kullanır, sorusu konumuz değil. Asıl olan şu ki, bu cihazın internet üzerinde bile çok cüzi fiyatlarla satılması. Ahlaksızlığın kol gezdiği bir ortamda, hırsızların, şantajcıların cirit attığı bir toplumda bu tür cihazların da rahatlıkla temin edilebildiği bir zamanda, huzurlu bir hayat yaşamak isteyenlerin vay haline. Böyle bir durumda halkın da bu cihazın çalışma mantığını bilmesi genel kültür olarak faydalı olacağını düşünüyoruz.

BÖCEK DİNLEME CİHAZ’ININ ÇALIŞMA MANTIĞI
Cihazın çalışma mantığı çok basit, üzerinde bir adet alıcı görevi gören mikrofon var. Mikrofon ortamdaki sesleri alma işini yapıyor. Alınan ses yine cihazın verici özelliği olan hepimizin bildiği FM radyo frekansı üzerinden yayına sunuluyor. Yani cihaz adeta bir radyo sunucusu gibi çalışıyor. Böylelikle dinlemeyi yapmak isteyen kişi, “Böcek”in yayın yaptığı mesafeye yaklaşarak her hangi bir radyo çalar ile sesleri duyabiliyor.
 
DİNLEME CİHAZINI TESPİT ETME
Cihazın çalışma mantığını anladıktan sonra, ortamda dinleme cihazının olup olmadığını ve cihazın nerede olduğunu tespit etmeye geçelim. İşlem çok basit. Öncelikle içeride ses yapacak her hangi bir şey açalım, mesela bir müzik açalım ve ortamın büyüklüğüne göre sesini yükseltelim. Daha sonra bir radyo çalar alıp kulaklığı kulağımıza taktıktan sonra frekansları yavaş yavaş gezelim. Bunu herhangi bir radyo ile yapabiliriz, mesela arabadaki radyo ile. Radyo ile tarama işlemi dışarıda yapılmalı ki radyodan duyacağımız ses ile içerideki ses birbirine karışmasın. Eğer ortamda Böcek varsa, içeride açtığımız müzik, gezdiğimiz radyo frekanslarından birinde çalacaktır. Eğer içerideki müzik duyulmazsa cihaz yoktur, müziği duyarsak içeride böcek var demektir. Peki, Böceğin yerini nasıl tespit edeceğiz?
 
ORTAMDAKİ BÖCEK’İN YERİNİ TESPİT ETME
Sıra cihazın tam yerini tespit etmeye geldi. İçeride cihaz olduğunu varsayıyoruz. Burada yapacağımız işlem şöyledir. Müzik çalmaya devam edecek ve sesi daha fazla yükselteceğiz. Cihazın olduğunu anladığımız radyo frekansını değiştirmeden onun da sesini yükseltelim ve eğer kulaklık varsa çıkaralım sesi dışarı verelim. Yani hem içerideki sesi yükselteceğiz, hem de radyonun sesini. Dinleme cihazını bulmak için radyoyu içeride dolaştıralım. Mantık şu; mesela sahnede konuşma yapan bir adam mikrofonu kabinlere yaklaştırırsa kulağı rahatsız eden bir ötme sesi çıkar, eğer tam dibine getirirse bu ses daha da fazlalaşır. Bizim yaptığımız işlemde de içerideki dinleme cihazı mikrofon, elimizdeki radyo da kabin görevi görüyor. Bundan dolayı sesleri yükseltin, bu şekilde cihaza yaklaştıkça ötme sesi daha net duyulacak ve ötme sesi nereden geliyorsa o tarafa yöneleceğiz. Yani bulma işleminde bize yön verecek olan ötme sesidir ve yakınlaştıkça bu ses fazlalaşır, uzaklaştıkça ses azalır. Gerisi bizim başarımıza kalıyor.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir