• DOLAR 32.367
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2325.233
  • ...
Dağkapı Meydanı Şeyh Said Meydanı Olsun
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Mustazaflar ile Dayanışma Derneği (Mustazaf Der) Genel Başkanı Av. M. Hüseyin Yılmaz, Av. Şaban Dalgın ve Av Mirhan Özbekli, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir ile görüştü.
 
Yapılan görüşmede Mustazaf Der tarafından hazırlanan ve 29 Haziran 1925 tarihinde İstiklal Mahkemesi kararı ile idam edilen Şeyh Said ve dava arkadaşlarının medfun oldukları yerin tam olarak tespit edilmesi, tespit edilecek yerin türbe olarak koruma altına alınması ve Dağkapı Meydanı`na `Şeyh Said Meydanı` adının verilmesi taleplerini içeren dilekçe Baydemir`e verildi.
 
Toplumsal Bir Barış Olacaksa Kanaatimizce Bu Şeyh Said`ten Geçer
Yılmaz taleplerini içeren dilekçeyi Baydemir`e vermeden önce yaptığı konuşmada, "Toplumsal bir barış olacaksa kanaatimizce bu Şeyh Said`ten geçer.
 
Biz onu düşünüyoruz çünkü Türklerin de Kürtlerin de özellikle Müslüman Türklerin Şeyh Said`e karşı bir saygınlıkları vardır. Şayet bu saygınlığı koruyabilirsek kanaatimce belki toplumsal barışa hizmet edebilecek olan önemli bir adım olacaktır. Çünkü Devlette son zamanlarda helalleşmeden bahsediyor doğrusu biz de hesaplaşma taraftarı değiliz.
 
Öncelikle Şeyh Said arkadaşlarının iade-i itibarlarının sağlanarak, toplumsal barışa hizmet etmelerini istiyoruz. Bunun olması için öncelikle devlet nezdinde bir pişmanlık belirtisi olacak.
 
Çünkü helalleşme ve yüzleşme bunu gerektiriyor. Bir daha öyle bir zulmü reva görmeyeceğine dair irade beyanı olacak ve üçüncüsü gasp ettiği bütün haklarını iade edecek"" dedi.

Yılmaz açıklamasına şöyle devam etti: " Şeyh Said ve dava arkadaşlarının defin işlemleri dönemin belediyesi tarafından yapılmıştır. Halkın teveccühünü önlemek için defnedildikleri yer gizli tutulmuştur. Yapılan araştırmalara ve dönem belediyede çalışanlarının ailelere verdikleri bilgilere göre; mezarlar, Dağkap`da bulunan Alman Hastanesinin arka kısmına tekabül eden mevkide bulunmaktadır.
 
Halk nezdinde büyük bir saygınlığa sahip olan Şehid Şeyh Said ve dava arkadaşlarının mezar yerlerinin tespiti ile saygınlıklarının iadesi için derneğimiz tarafından yüz on bin imza toplanmıştır. Toplanan bu imzalar taleplerimiz ile birlikte TBMM Başkanlığına gönderilmiştir. Halkımızın bu yöndeki haklı taleplerinin yerine getirilmesi, bir yönüyle Büyükşehir Belediyesinin de Sorumluluk alanına girmektedir."
 
Mustazaf Der Genel Başkanı Yılmaz daha sonra dernek ve camialarının adına taleplerini şöyle dile getirdi:
 
Tespit Edilecek Yer, Mezarlık (Türbe) Olarak Koruma Altına Alınsın
"Belediyenizin arşiv kayıtları tetkik edilerek; Şehid Şeyh Said ve arkadaşlarının medfun oldukları yerin tam olarak tespit edilmesi, tespit edilecek yerin mezarlık (türbe) olarak koruma altına alınması, Halkın burayı rahatça ziyaret edip Fatiha okumasını sağlayacak şekilde çevre düzenlemesinin yapılması ve Şehid Şeyh Said ve arkadaşlarının saygınlığını korumak için, medfun oldukları Dağkapı`daki meydana `Şeyh Said Meydanı` adının verilmesi halkımızın isteğidir."
 
Şeyh Said ve Arkadaşlarının İtibarı En Yükseklerdedir
Yılmaz`ın açıklamasından sonra söz alan Büyükşehir Belediyesi Baydemir, "Bizce de bu kadim coğrafyaya barışın gelme şartı geçmiş ile yüzleşmektir.

Geçmişin vicdansızlarını bu günkü nesille bu günkü vicdanımızla mahkûm etmektir. Bana göre helalleşmenin de yolu aynen buradan geçiyor.
 
Şeyh Said hadisesiyle yüzleşmeden önce ve o dönemdeki zulümle yüzleşmeden ve o dönemin zulmü vicdanlarımızdan mahkûm edilmeden onurlu bir barışa ne kadar ulaşabiliriz? Dersim İsyanı ve Seyyid Rızaya uygulanan zulümle yüzleşmeden aydınlık bir gelecek olamayacağı inancındayız. 12 Eylül zulmü ile yüzleşmeden aydınlık bir gelecek onurlu bir gelecek nasıl tesis edilebilir.
 
Bu itibarla da halkımızın nazarında Şeyh Said ve arkadaşlarının itibarı en yükseklerdedir. Aslında özür dilemesini istiyoruz. Kamu mekanizmalarından o dönem yapılan zulümden dolayı özür bekliyoruz. Pek çok mağdur ve mağduriyet gibi" diye konuştu.
(Osman İçli - İLHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir