• DOLAR 32.372
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2325.481
  • ...
HAK-PAR`dan Irak Kürdistan`ında yapılacak referanduma destek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HAK- PAR Genel Başkanı Refik Karakoç, 25 Eylül'de Irak Kürdistan'da yapılacak olan Bağımsızlık Referandumu için basın açıklama yaparak, referanduma tam destek vereceklerini ve çalışmalar yürüteceklerini söyledi.

HAK- PAR Genel Başkanı Karakoç, Kürtlerin bu hakkının karşısında özelliklede bölge devletlerinin ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin bütün dünyanın saygı duyması gerektiğini belirtti.

Karakoç, "Bugün ulaşılan nokta sevindirici bir noktadır. Nihayet Kürdistan'ın dört parçasından birisinde bir bağımsız devlet olma fırsatı doğmuş ve bu fırsatında Kürtler tarafından kaçırılmaması gerekir." dedi.

Hak ve Özgürlükler Partisi olarak bu kararın arkasında sonuna kadar duracaklarını belirten Karakoç konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Bir kez daha burada ifade etmek istiyorum ve diyorum ki Kürtlerin bu hakkının karşısında bütün dünyanın, özellikle de bölge devletlerinin ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin saygı duyması gerekir. Çünkü Türkiye'nin neresinden bakarsanız bakın Kürdistan'ın bağımsız bir devlet olmasında yarar var ve bu yararlar saymakla bitmez. Her şeyden önce Türkiye'de 20-25 milyon Kürt yaşıyor. Devletin bunların hassasiyetini göz önüne alması lazım. Devletin en büyük ticari alanı şu anda Güney Kürdistan'dır. Türkiye Cumhuriyetinin enerji harcamalarının 65 milyar dolarla yüzde 65'ini teşkil ediyor. Türkiye eğer doğal gaz ve petrol ihtiyaçlarını güneyden karşılarsa çok daha ucuz bir maliyetle bunları karşılama şansına sahiptir."

Türkiye'den Irak Kürdistan'ına giden binlerce Kürt'ün çalıştığını dile getiren Karakoç, "Bugün Güney Kürdistan'da Türkiye Cumhuriyeti'nin bin 300 tane inşaat firması vardır. Türkiye'den Güney Kürdistanı'na giden on binlerce çalışan vardır. Yani ister ekonomik, ister siyasi, ister kültürel olarak bakın Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsız Irak Federal ya da Kürt Bağımsız Devletini tanıması her yönü ile Türkiye'nin yararınadır. Bu bakımdan biz diyoruz ki eğer referandumdan sonra bağımsız devlet ilan edildiğinde ilk defa Türkiye'nin onu tanımasında Türkiye açısından büyük yarar vardır. Bu çağrımızı da burada yetkililere hükümete ve herkese yapmak istiyoruz." ifadelerini kullandı. (Emrah Deniz, Mehmet Çelik - İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir