• DOLAR 32.522
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2425.22
  • ...
Amerika`nın Başı Dertte
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Tahir Özsoy / DOĞRUHABER

Birleşmiş Milletlerden (BM) yapılan açıklamada, Irma Kasırgası'ndan 37 milyon kişinin etkilenebileceği uyarısı yapılmıştı. Irma Kasırgası, geçtiği adalar boyunca evlerin hasar görmesine ve sellere neden oldu. ABD Ulusal Kasırga Merkezi ise saatteki hızı yaklaşık 300 kilometreye ulaşan ve en tehlikeli kasırga türünün 5'inci kategoride yer aldığını belirtti. Irma kasırgası hızla ABD`nin güneydoğusunu etkisi altına almaya hazırlanıyor. Amerikan yapımı felaket filmlerine benzeyen bu olaylar, dünyanın sözde süper gücünün ilahi musibetler karşısındaki zayıflığını ortaya koyuyor. Afetin beklendiği yerlerde büyük bir kaçış söz konusu. İnsanlar alabildikleri her şeyi yanlarına alarak güvenli yerlere ulaşmaya çalışıyor. İlahi gazabı andıran bu kasırga önünde duran her şeyi yutuyor; denizler taşıyor. Görüntü adeta küçük bir kıyamet gibi… Kısık sesle yapılan “tedbirler alındı” açıklamalarını kimse ciddiye almıyor. Dünyayı kontrolü altında tuttuğunu ifade eden Amerika, kasırgaları durduramıyor. Başta körfez ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok yerine milyar dolarlık silah satışları yapan Amerika, kasırgalar karşısında çaresiz kalarak; sattığı silah paraları ile kasırganın zararlarını telafi etmeye çalışıyor.

'ZORUNLU' KASIRGA TAHLİYELERİ DEVAM EDİYOR

Karayip ülkelerinde büyük bir yıkıma neden olan kasırganın pazar günü gibi ABD'de ana karaya ulaşacağı beklentisi ülkenin güneydoğu kıyılarında bulunan birçok eyalette daha "acil durum" ilan edilmesine neden oldu. Eyalet genelinde "acil durum" ilan eden Florida Valisi Rick Scott, birçok bölgenin boşaltılması için zorunlu tahliye kararı aldı. Monroe County'deki Key West bölgesinde alınan zorunlu tahliye kararının ardından şu ana kadar 30 binden fazla kişi adadan tahliye edildi.

2 MİLYON 700 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLECEK

Miami-Dade County'de 2 milyon 700 bin kişiye tahliye kararı verilirken, şu ana kadar 200 bine yakın kişi tahliye edildi. Miami Beach Belediye Başkanı Philip Levine Miami-Dade County'de 12 yıl sonra ilk defa zorunlu tahliye kararı verildiğini bildirdi. Florida'da Miami-Dade, Broward ve Palm Beach idari bölgelerinde yaklaşık 6 milyon kişinin yaşadığı yerleşim yerlerinde büyük çaplı tahliye işlemlerine şimdiden başlanırken, başta hastane ve yaşlılar yurdunda bulunanların tahliyeleri devam ediyor.

GEORGİA EYALETİNDE ZORUNLU IRMA TAHLİYESİ

ABD'nin Georgia eyaletinde Vali Nathan Deal, hafta sonu pazar günü gibi eyaleti vurması beklenen Irma kasırgası nedeniyle Atlantik'e kıyı bölgelerde zorunlu tahliye kararı aldı. Kasırga nedeniyle 30 idari bölgede acil durum ilan eden eden Vali Deal aldığı en son zorunlu tahliye kararı, cumartesi sabahı 8:00'dan itibaren I-95 otobanının doğusunda kalan tüm kıyı bölgelerini kapsıyor.

HARVEY`İN ETKİSİNDEN KURTULAMAMIŞKEN…

Irma kasırgası ile boğuşmaya başlayan ABD`yi iki hafta önce de Harvey kasırgası vurmuştu. Harvey kasırgasının verdiği tahribat hakkında konuşan Teksas eyaleti valisi Greg Abbott, Harvey Kasırgası'nın ardından yeniden yapım çalışmaları maliyetinin 180 milyar dolara kadar çıkabileceğini söylemişti. Abbott, bir haber kanalına yaptığı açıklamada ortaya çıkan zararın 2005 yılında New Orleans'i vuran Katrina Kasırgası'ndan daha kötü olduğunu vurguladı: "Katrina hatırladığım kadarıyla 120 milyar dolarlık bir zarara yol açtı; ancak Harvey Kasırgası'ndan etkilenen evlere ve işyerlerine baktığınızda bu rakam 120 milyar doları aşıp 150, 180 milyar dolara çıkabilir." Harvey kasırgası sırasında en az 47 kişi hayatını kaybetti. 43 bin kişi ise sığınaklara alındı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir