• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Erdoğan`dan ABD`ye: Büyük bir devlet olabilirsin ama adil devlet olmak başka bir şeydir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD'de Türkiyeli korumalara açılan dava, Arakanlı Müslümanlara yardım, Bahçeli'nin başkan yardımcısı olacağı iddialarıyla ilgili tartışmalara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Atatürk Havalimanında Kazakistan'a hareketi öncesi açıklamalarda bulunan Erdoğan, ABD'de eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında iddianame hazırlanmasına ilişkin, "Ben Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelik bir adım olarak değerlendiriyorum. Bu işlerin arkasından çok pis kokular geliyor." dedi.

Erdoğan, "İran'a biz bir defa herhangi bir yaptırım uygulama kararı Türkiye olarak almadık ki... Bizim İran ile ikili ilişkilerimiz var, hassas ilişkilerimiz var. İran'dan özellikle doğal gazımızın, petrolün bir kısmını oradan alıyoruz. Biz bunu kendilerine de o zaman söyledik. Ben bunları Sayın Obama'ya da söyledim, diğer bu konularla ilgilenen kişilerine, başta Dışişleri Bakanları olmak üzere onlara da söyledik. Yani dedik 'Biz burada böyle bir yaptırım içerisine girmeyiz.' Bu ekonomik ilişkileri yürüten bakanımız kim? Ekonomi Bakanı. Ekonomi Bakanı hükümetin attığı adıma ne yapacaktır? Uygulayanlardan bir tanesi olacaktır. Dolayısıyla atılan bu adımlar tamamen siyasidir. ABD bir defa bu konuyu -tabii bu gidişimizde orada da inşallah görüşme fırsatı buluruz- gözden geçirmesi lazım. Bu işlerin arkasından çok pis kokular geliyor. Rıza Sarraf olayı da öyledir. Halk Bankamızın Genel Müdür Muavini Hakan Bey ile ilgili konu da öyledir. Bunların hepsi. Diğer isimler yine öyledir." ifadelerini kullandı.

ABD'de korumalar hakkında soruşturma açılması

ABD'ye yaptığı son ziyarette, Washington'da PKK'lilerin kendisine adeta saldırdığını hatırlatan Erdoğan, "ABD güvenlik güçlerinin orada kalkıp da herhangi bir tedbir almaması, onları oradan derdest etmemesi de bu pis kokunun bir ifadesidir. O olayla ilgili biliyorsunuz, benim korumalarım hakkında soruşturma açtılar. Hatta hatta, olay günü orada olmayan korumalarım hakkında, eşimin iki koruması bayan, onlarla ilgili de aynı şeyi yaptılar. Bu nedir? Bu Amerika yönetiminin düşmüş olduğu aczi gösteriyor. Kendilerine de bunlar bildirildi. Büyük bir devlet olabilirsin ama adil devlet olmak başka bir şeydir. Sıkıntı burada. Onun için de adil bir devlet olmak, hukuk sisteminin adil işlemesinden geçer. Eğer hukuk sisteminiz adil işlemiyorsa bu sıkıntılar sürekli olarak o pis kokuları da getirir." şeklinde konuştu.

Arakanlı Müslümanlara yardım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arakan'da yaşanan insani dramın son bulması için çok taraflı bir diploması yürüttüklerine işaret ederek, Kurban Bayramı süresince bu konuyla ilgili olarak yirmiyi aşkın liderle telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Türkiye'nin gayretleri sonucunda yavaş da olsa bazı konularda netice almaya başladıklarını söyleyen ve TİKA'nın bin tonluk insani yardım malzemesinin dağıtımını gerçekleştirdiğini aktaran Erdoğan, ikinci etapta 10 bin tonluk yardım malzemesi göndermeyi planladıklarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sivil toplum kuruluşlarımız da sadra şifa olmak için tüm imkânlarını seferber ediyor. İnşallah bu zirve, yaşanan zulme karşı İslam İşbirliği Teşkilatı'nın sesinin daha gür çıkması açısından bir fırsat olacaktır" diye ekledi.

Başkan yardımcılığı tartışması

Bahçeli'nin başkan yardımcısı olacağı iddialarıyla ilgili tartışmalara ilişkin de konuşan Erdoğan, "Doğmamış çocuğa don biçiyorlar. Sayın Bahçeli ile şu süreçte partimiz gayet güzel bir diyalog içerisinde oldu bundan sonraki süreçte de diyaloğun güçlenerek devamı, Türkiye'nin geleceği bakımından çok çok önemli. Görüşmeler çerçevesinde her şey olabilir. CHP ve HDP'ye baktığınız zaman bunların yerli ve milli bir yanı yok. Tam aksine bunlar bu ülkeye saldıran, Batı'ya şikayet etmek suretiyle nereden önünü keseriz bunun gayreti olanlarla koalisyon halindedir." dedi.(İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir