• DOLAR 32.565
  • EURO 34.727
  • ALTIN 2409.983
  • ...
Velayeti: Irkçı soykırımcı siyasetler yenilgiye mahkûmdur
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Ali Hamaney'in dış politika danışmanı ve İslam Nizamı Maslahatı Teşhis Konseyi Stratejik Araştırma Merkezi Başkanı Ali Ekber Velayeti, Myanmar yönetiminin Arakanlı Müslümanlara yönelik katliamlarına tepki göstererek, ırkçı ve soykırımcı siyasetin yenilgiye mahkûm olduğunu söyledi.

Arakanlı Müslümanların karşı karşıya kaldığı insanlık dışı duruma tepki gösteren Velayeti, Myanmar yönetimi başkanı Aung San Suu Çii'yi eleştirerek, "Bu ırkçı, soykırımcı siyasetler yenilgiye mahkûmdur. Hiç bir zaman başarılı olamayacaktır." dedi.   

Myanmar'daki Müslümanların vahşice katledilmelerine dair konuşan Velayeti, "Myanmar'da Müslümanlara yönelik katliamlar kabul edilemez. Katliamlara yönelik gerekçeler de kabul edilemez. Asırlardır Müslümanlar orada yaşıyorlar. Şimdi birileri çıkıyor ırkçı siyasetleri çerçevesinde, 'bir kaç bin yıl önce bunlar burada yoktu' diyor. Mantıksız bir iddia ortaya atıyorlar. Şimdi Myanmar'da iktidarda olan kişi, şiddet ve katliamları destekleyen bir bayan, bir dönem insan haklarını savunuyordu. Ama bu ırkçı, soykırımcı siyaset yenilgiye mahkûmdur. Hiç bir zaman başarılı olamayacaktır. Uluslararası toplum, özellikle de BM, bu alanda uygulanabilir acil adımlar atması gerekir." diye konuştu.

Bölge gelişmeleri ve İran'ın askeri tesislerinin yabancılar tarafından denetlenmesi konusunda da konuşan Velayeti, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEA) Başkanı Yukiya Amano'nun İran'ın nükleer faaliyetleri ve askeri tesislerinin denetlenmesine dair açıklamalarına değinerek, "Amano'ya, başkalarının etkisi altında kalmamasını tavsiye ediyorum. Birçok kez heyetler geldi, denetimler yapıldı. Ama şu bilinsin ki, hiç bir şekilde bizim ulusal güvenilğimizin bir parçası olan askeri tesislerimizin denetlenmesine izin vermeyeceğiz. Bu ister Amano olsun ister bir başkası." dedi.

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakiri'nin Türkiye ziyaretine ilişkin İLHKA muhabirinin "Bu ziyaret bölgede yaşanan gelişmeleri nasıl etkiler?" şeklindeki sorusunu yanıtlayan Velayeti, "Bildiğiniz gibi İran Genelkurmay Başkanı Türkiye'ye ziyaret geçrekleştirdi ve oldukça verimli geçen bir ziyaretti. Belki de ilk kez İran'dan Türkiye'ye bu şekilde üst düzey bir askeri heyet gitmiştir. Türkiyeli yetkililer de bu ziyareti oldukça güzel karşıladı. Verimli görüşmeler yaptılar." diye belirtti.

Velayeti, İran ve Türkiye'nin geçmişe dayanan komşuluk ve dostluk ilişkileri olduğunu hatırlatarak, "İki komşu ülke çok köklü güzel tarihi ilişkilere sahib. İyi komşuluk ilişkileri her geçen gün geliştiriyorlar. Ümid ediyorum ki bu tür ziyaretler karşılıklı devam eder. İki ülke ilişkileri daha verimli hale gelir." diye konuştu.

Son dönemlerde İran ile Suudi rejimi arasında diplomatik ilişkilerde yaşanan hareketlilikler ve Suudi'den diplomatik bir heyetin İran'a yapacağı ziyarete de değinen Velayeti, şöyle konuştu:

"Bizim Suudi Arabistan'la bir sorunumuz yok. Suudi Arabistan'a bölge ilişkileri konusunda, bölgesel ilişkilere müdahale etmemesi yönünde tavsiyemiz olur. Zira bölgesel ilişkilere müdahale etmek Suudi Arabistan'ın çıkarına olmaz."

İranlı hacıların, kutsal topraklara gitmesininin iki ülke ilişkileri için olumlu adım olduğunu da hatırlatan Velayeti, "Hacıların kutsal toprakları ziyaret etmesi yönündeki anlaşma bile önemli bir adımdı." ifadesini kullandı. (İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir