• DOLAR 32.505
  • EURO 34.642
  • ALTIN 2482.539
  • ...
Ruhani: Soykırım kabul edilemez
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Myanmar ordusu ve Budist çetelerin Arakanlı Müslümanlara yönelik katliamları hakkında konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, sadece Müslümanlara yönelik değil tüm insanlara karşı soykırımın kabul edilemez olduğunu söyledi.

Ruhani, "Myanmar'da Müslümanlar zor durumdalar, 100 binlerce Müslüman yerini terk etmek zorunda kalmıştır ve birçok kişi öldürülmüştür." dedi.

Myanmar Müslümanları ile dünyanın diğer Müslümanları arasında fark olmadığını ifade eden Ruhani, "Biz Müslüman ve devrimci bir ülke olarak, mazlumlarla ilgili Müslüman olmasalar dahi sorumluluk hissediyoruz ve Myanmar hükümetinden Müslümanlar aleyhindeki vahşi cinayetlerin önüne geçmesini istiyoruz ve komşu ülkelerden de Myanmar halkına yardımcı olmalarını istiyoruz." dedi.

BM'den bu husustaki sorumluluğunu yerine getirmesini isteyen Ruhani, İslam dünyasının da siyasi ve insani olarak Araknalı Müslümanlara halkına yardım etmesini istedi.

"İran İslam Cumhuriyeti ve İran Kızılay'ı zarar görmüş insanlara da yardıma hazırdır." diyen Ruhani, günümüz dünyasında soykırımın kabul edilemez olduğunu ifade ederek, "Siyonist rejim Filistin halkını öldürerek soykırım peşindedir, bir zaman Bosna'da da bu uygulandı, bugün hepimiz bu gibi uygulamalar karşısında kesin bir tavır sergilemeliyiz zira bu durumda mazlumlara ve Myanmar (Rohingya) halkına yardım edebiliriz." dedi.

Kuzey Kore ve ABD arasındaki nükleer silah gerilimini de değerlendiren Ruhani, tehdit unsurunun günümüz dünyasında ilişkilerden silinmesi gerektiğini ifade ederek, "Bugün Kuzey Kore kendi varlığı ve tehditler karşısında bu yolu seçmiştir. Washington sürekli Kuzey Kore'yi tehdit etmekte ve o ülke de yeni bombalar denemektedir." diye konuştu.

Ruhani, sözlerinin devamında, "Nükleer silah elde etmiş ülkeleri tehdit etmek tüm dünya için tehlikeli bir oyundur. Biz sorunların müzakere ile çözülmesine inanıyoruz." dedi.

Ruhani İslam dünyasındaki sorunlara ve bu sorunların müzakere yoluyla çözülmesi gereğine vurgu yaparak, "Bugün Yemen sorunlarını çözmek için birliğe ihtiyaç duymaktadır. Yemen'de ayrıştırma yapmak ve o ülkeyi bombalamak yanlıştır, herkesi birliğe davet etmeliyiz. İslam dünyasının güvenliği, İslam ülkeleri arasındaki birliğe bağlıdır." şeklinde konuştu.  (Hamza Adiyaman - İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir