• DOLAR 32.602
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2506.638
  • ...
Hz Peygamber ve Merhamet Eğitimi Konferansı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Özel İdare Konferans Salonunda düzenlenen Konferansa İl Müftüsü Ramazan Tahiroğlu, İl Müftü Yardımcısı Mustafa Erdem ve Şadiye Yılmaz, Din görevliler ve Kur`an Kursu öğreticileri katıldı. Konferansa konuşmacı olarak katılan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mehmet Keskin, "Hz. Peygamber ve Merhamet Eğitimi" konulu bir konuşma yaptı.

 

Merhamet etmeyene merhamet edilmez
Açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü Ramazan Tahiroğlu, merhamet ve şefkatin, Peygamberimizin şahsiyetinin aynası olduğunu belirterek, "O`nun kadar merhametli, onun kadar şefkatli ve ince ruhlu bir insan yeryüzüne gelmemiştir. Peygamberimizin kalbine ve engin rahmetine en yakın olanlar, fakir ve kimsesiz insanlardı. Onları devamlı korur, diğerleri ile eşit davranırdı. "Resulullah`ın (sav), "Allah, insanlara merhametli olmayana merhamet etmez." Şeklindeki hadisi şerifi, insanlara karşı merhametli olmaya teşvik etmektedir. Bir başka rivayette bütün canlılara kapsayan bir üslupla: "Yerde olanlara merhamet etmeyenlere gökte olanlar merhamet etmez" buyuruyor. Peygamberimizi doğru anlatarak onun şefkat ve merhameti konusunda halkımızı bilgilendirmeliyiz." Şeklinde konuştu.

 

O (sav) kaba kimselere merhametle yanaşırdı
Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mehmet Keskin ise yaptığı konuşmada, Rahman ve Rahim olan Allah`ın, merhamet ve şefkat duygusunu bütün mahlukata verdiğini ifade ederek, "Şefkat ve merhamet duygusu en üst düzeyde Allah`ın hidayet rehberi olarak gönderdiği peygamberlerde bulunur. Allah`ın kalplere yerleştirdiği bu şefkat hissi ile peygamberler bütün gayretlerini ümmetlerinin kurtuluşu için sarf etmiştir. Ümmetine acıma ve şefkat konusunda en fazla öne çıkan Allah elçisi ise şüphesiz âlemlere Rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed`dir (sav). Peygamber efendimiz, Yüce Allah tarafından şefkatli ve merhametli bir elçi olarak vasıflandırılmıştır. Onun bu vasfıyla ilgili olarak Kur`ân-ı Kerim`de şöyle buyrulmuştur: "Andolsun, içinizden size öyle bir peygamber geldi ki, sıkıntıya uğramanız ona ağır gelir; size düşkün, müminlere şefkatli, mer¬hametlidir." (Tevbe, 128) "(Ey Muhammed), biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gön¬derdik. " (Enbiya, 107)" dedi.

 

Peygamberimizin kaba ve haşin tabiatlı kimselere merhametle yanaştığını belirten Keskin, "O katı ve haşin yapıdaki kimseleri kazan¬masını bilirdi. Peygamber efendimizin şefkati, hayatının tümünde tezahür etmişti. Aklına bir şey takılan bir kadın, yolda ona yaklaşarak derdini kendisine anlatmaya başlamıştı. O da eğilerek kadının derdini dinlemeye başlamıştı. Kadının gönlüne sükûnet vermişti. Peygamberimiz sadece insanlara değil, hayvanlara, bitkilere, yeryüzünde ki bütün canlılara merhamet etmiştir" diye konuştu.

 

Konferans Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mehmet Keskin`in konuşmasının ardından sona erdi.

Ali Durmaz - İLKHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir