• DOLAR 32.522
  • EURO 34.969
  • ALTIN 2434.511
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ağustos enflasyonuna yönelik değerlendirmelerini paylaştı. TCMB`nin Ağustos Ayı Fiyat Gelişmeleri raporunda şunlar kaydedildi:

Gıda Ve Enerji Enflasyonu Artırdı

Ağustos ayında tüketici fiyatları yüzde 0,52 oranında artmış ve yıllık enflasyon 0,89 puan yükselerek yüzde 10,68 olmuştur. Bu dönemde gıda yıllık enflasyonu, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki olumsuz baz etkisinin yanında işlenmiş gıda fiyatlarındaki artış sonucunda yükselmiştir. Enerji fiyatları petrol ve diğer girdi fiyatlarına bağlı olarak önemli bir artış göstermiştir. Yıllık enflasyon hizmet grubunda yatay seyrederken, temel mal grubunda giyim ve dayanıklı tüketim malları kaynaklı olarak belirgin bir artış kaydetmiştir. Bu doğrultuda, çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu ve ana eğilimi yükselmiştir. Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bir önceki aya göre gıda, enerji ve temel mal gruplarının katkısının sırasıyla 0,40, 0,31 ve 0,31 puan arttığı; alkol-tütün grubunun katkısının 0,19 puan azaldığı; hizmet grubundan gelen katkının ise önemli ölçüde değişmediği görülmüştür.

Tüketici Fiyatları Üzerindeki Üretici Fiyatları Kaynaklı Baskılar Güçlü

Yurt içi üretici fiyatları Ağustos ayında yüzde 0,85 oranında artmış, yıllık enflasyon 0,89 puan yükselerek yüzde 16,34 olarak gerçekleşmiştir. Bu artışta, petrol ve endüstriyel metal gibi uluslararası emtia fiyatlarındaki gelişmelerin etkisi öne çıkmıştır. Nitekim, yıllık enflasyon imalat sanayisinde yüzde 17,94`e yükselirken, petrol ve ana metal hariç imalat sanayisinde yüzde 14,14`e gerilemiştir. Petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarının mevsimsellikten arındırılmış ana eğilimi ise döviz kurunun istikrarlı seyri ile bir miktar yavaşlamıştır. Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, Ağustos ayında fiyatlar dayanıksız tüketim malları grubu dışındaki diğer alt gruplarda yükselmiştir. Diğer taraftan, bu dönemde, dayanıksız tüketim malı fiyatları et ürünleri kaynaklı düşüş göstermiştir. Sonuç olarak, tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyatları kaynaklı baskılar güçlü seyrini korumuştur.