• DOLAR 32.352
  • EURO 35.139
  • ALTIN 2308.306
  • ...
Katil İsrail`den Myanmar`a silah desteği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Arakan eyaletinde Binlerce Rohingyalı ordunun baskısı altında ülkeden kaçarken, İsrail Myanmar'a silah satmaya devam ediyor. İnsan hakları örgütleri ve Birmanyalı yetkililerin aktardığına göre,bu silahların arasında 100'den fazla tank, tüfek ve sınırları kontrol etmeye yönelik botlar yer alıyor.

Ayrıca TAR Ideal Concepts gibi İsrailli silah şirketlerin, şu anda en büyük yıkımın olduğu Arakan eyaletindeki Myanmar özel kuvvetlerine askeri eğitim verdiği ortaya çıktı. Şirketin internet sitesindeki görüntülerde, yetkililer Myanmar özel kuvvetlerine savaş taktikleri verirken ve bazı özel silahların nasıl kullanılacağını anlatırken görülüyor.

MYANMAR'A SİLAH İHRACININ YASAKLANMASINA YÖNELİK DİLEKÇE

Eylül ayında, İsrail Yüksek Mahkemesi'ne bir dilekçe sunan aktivistler, İsrail hükümetinin Myanmar'a silah ihraç etmesini durdurmaya çalıştı. ABD ve Avrupa Birliği'ni ise Myanmar'a karşı silah ambargosu uyguluyor.

Dilekçeyi sunan avukat Eitay Mack, Middle East Eye'a yaptığı açıklamada, İsrail'in dış ülkelere silah sattıktan sonra yasal olarak kullanımlarına müdahale edemediğini söyledi. Mack, "İsrail Myanmar'a silah yolladığında, daha sonra bu silahların kullanımını kontrol etme hakkına sahip olmuyor. Ancak TAR Ideal'ın sitesine baktığımızda, şu anda Arakan'da faaliyet gösteren Myanmar özel kuvvetlerini silahlandırdıklarını ve eğittiklerini görüyoruz." şeklinde konuştu.

İsrail Savunma Bakanlığı, dilekçe sunulduktan sonra Mart ayında yaptığı açıklamada, mahkemenin bu konuda yetkisi olmadığını söyleyerek silah satışlarının “tamamen diplomatik” olduğunu iddia etmişti.

Kaynak: Middle East Eye

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir