İran'da 'Köy Sporları Şenliği' ile farklı kültürler bir araya geldi
İran genelinde kırsal kesimdeki yöresel oyunlar ile 'Köy Sporları Şenliği' adıyla düzenlenen ve bin sporcunun katıldığı etkinlikte farklı kültürler bir araya geldi.
İran Cumhurbaşkanlığı Köy Kalkınma İşleri Yardımcılığı bünyesinde yapılan çalışmalar kapsamında köylerde asırlardır süren yöresel oyunların unutulmaması, ülke genelinde yapılabilir hale getirilmesi ve farklı kültürleri buluşturmak amacıyla 'Köy Sporları Şenliği' adıyla bir etkinlik düzenlendi.
Köy kültürlerinin tanıtılması, köylülerin toplumsal, kültürel ve ekonomik hayattaki katılımının arttırılması amacıyla yapılan "Köy Sporları Şenliği" 2 gün süreyle İsfehan'ın ilçelerinden Şahinşehr'de düzenlendi.
Kürt, Türk, Lor, Beluc, Türkmen, Arap ve Farisi gibi etnik grupların yöresel köy oyunlarını sergilediği yarışma çekişmeli geçerken, İLKHA'ya konuşan yetkililer ve katılımcılar organizasyonun geleceğe yönelik güzel bir adım olduğunu söylediler.
Köy Kalkınma İşleri Yardımcısı Dr. Seyyid Ebulfazl Rezai, İran Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Gulam Rıza Şabani Bahar, İsfehan Valisi Resul Zergerpur gibi yetkililer ile İran'daki bütün eyaletlerden yaklaşık bin sporcu katıldı.
Erkeklerde 7, bayanlarda 6, toplamda 13 branşta yarışılan köy sporları yarışmalarında, tek kişilik takım oyunları olarak ayrı ayrı yarışmalar düzenlendi.
Köyde herkesin elinde rahatlıkla bulunan sapanı spora dönüştüren, kadın ve erkeklerin ayrı ayrı grublar halinde yarıştıkları 7 taşla hedefi vurma, kale, seksek ve elim sende gibi oyunları kurallarla yaşatma hedefleniyor.
Köy Kalkınma İşleri Yardımcısı Dr. Seyyid Ebulfazl Rezai, etkinlik hakkında yaptığı açıklamada, "Amacımız, dilden dile asırlardır aktarılan şehir hayatına geçişle birlikte unutulmaya yüz tutan bazı sporların yeniden hayat bulmasıdır." dedi.
"Köy sporlarıyla ilgile Türkiye ile işbirliği yapabiliriz"
İLKHA'ya konuşan Rezai, "Bu yıl birinci köy sporlarını düzenliyoruz. Amacımız, ülke genelinde yerel oyunların kültürel zenginlik olarak görülmesi ve bunların unutulmamasını sağlamak. Önümüzdeki dönemlerde bu oyunların bölgesel ve uluslararası düzeyde yapılmasını sağlamak istiyoruz. Komşumuz Türkiye ile uzun bir sınırımız var. Ortak kültürlere sahibiz. Ortak tarih ve ortak kültüre sahib olan iki ülke olarak, doğal olarak sınır bölgelerimizdeki köylerin oyunları da benzerlik gösteriyordur. Bu ortaklıkları bulup, köy sporları alanında güzel işbirliği yapabiliriz. Sadece köy sporları olarak değil. İki ülke arasında işbirliği alanları mevcuttur. Bunun için Türkiyeli meslektaşıma sizin aracılığınızda çağrıda bulunuyorum. Davet ediyorum. Resmi davetlerimizi de yaparız. Bizim Türkiye'ye gitme ya da meslektaşımızın İran'a gelmesi için çağrıda bulunuyorum. İki ülke arasındaki ilişkiler her geçen gün daha iyiye daha güzele doğru gidiyor. Bu alanlardan biri de köy kalkınma ve köy sporları niye olmasın?" diye konuştu.
"Geçmiş kültürlerimizi yeniden ihya etmek istiyoruz"
İLKHA mikrofonlarına konuşan İran Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Gulam Rıza Şabani de "Her kesimden özellikle de köylerde yaşam ve yapılan sporların, bakanlık bünyesinde oluşturulan birimle yeniden yaşatılabilir hale getirmek istiyoruz. Bakanlık olarak geçmiş kültürlerimizi yeniden ihya etmek istiyoruz. Yeni nesil gençlerin bir çoğu bu oyunlardan haberdar değiller. Oldukça sade ve dostane oyunların tanıtılması ve yaşatılması ülke kültürü için önemli. Bundan sonraki aşamalarda edindindiğimiz tecrübelerle islam ülkelerini de içine alacak bir çalışma yürütmek istiyoruz. Dost ve kardeş ülke Türkiye ile bir çok spor müsabakalarında işbirliğimiz var. Bu alanda da işbirliği yapılacak zengin kaynaklar bulunuyor. Köy oyunları dediğimiz gibi diğer spor branşları gibi zor değil. Kuralları basit ve sadededir." diye belirtti.
"Kürt, Türk, Lor, Beluc, Türkmen, Arap, Fars gibi grupların kendi içlerinde yaptıkları oyunlar var"
Köy sporları yarışmalarına ev sahipliği yapan İsfehan İl Spor Müdürü Sultan Hüseyni ise şöyle konuştu: "Her ülkede, köy sporlarının asırlardır oynandığı biliniyor. Bizim ülkemizde muhtelif etnik grublar yaşıyor. Kürt, Türk, Lor, Beluc, Türkmen, Arap, Fars gibi grupların kendi içlerinde yaptıkları oyunlar var. Köy sporları federasyonu bir dizi çalışmalar yaptı. Yapılan çalışmaların ardından, bazı genel branşları belirledi. Ortak branşlar seçilti. Belirlenen branşlarda hakemlerin eğitimi gerçekleştirildi. Bu alanda, her bölgenin oyun kurallarında araştırmalar yapıldı. Ortak noktada buluşuldu ve eğitimler sonucu ortak kural gerçekleştirildi. Ardından da oyunları organize ettik."
Kürdistan eyaletinde katılan ve folklor ekibi başkanlığı yapan Zekeriya Reşidi, Kürtçenin Sorani lehçesiyle yaptığı açıklamasında şunları söyledi:
"Biz Kürdistan eyaletine bağlı Sakız şehrinden geldik. Kürdistan yerel folklor ekibi olarak, yerel oyunları sergiliyoruz. Sakız'da yapılan festivalde bizim grubumuz birinci gelmişti. Grubumuz on kişiden oluşuyor. Bunlardan biri grup başı olarak adlandırılır. Grup başkanının hareketleri ya da söylediklerine göre diğer grup üyeleri de hareket ederler. Müzik eşliğinde yapılan bir oyundur. Davul zurna en önemli enstrümandır Kürt oyunlarında. Fakat biz oyunlarımızda geleneksel ritimleri koruyarak, biraz modernize ederek, farklı bir tarz geliştirmeye çalıştık."
İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti Bokan şehrinden gelen antrenör Senaz Mirani de Kürtçenin Sorani lehçesiyle yarışmalar hakkında konuştu.
Mirani, "Bokan şehrinden 7 takım olarak yarışmalara katılıyoruz. Sapan taşı, çubuk çekme, seksek, elim sende gibi oyunlarda güçlü olduğumuz düşünüyoruz. Güzel bir yarışma olduğunu söyleyebilirim. Ekibimizdeki arkadaşlar da özveriyle çalıştılar. Sporumuz ve bölgemizi tanıtmak açısında güzel bir fırsat diye düşünüyoruz. Farklı bölgelerden gelen arkadaşlarımız da rakiplerimiz olsa da onlarla aynı kulvarda yarışmak, onlarla tanışmak bizim için oldukça güzel bir imkân." dedi.
İran'ın Türkmen bölgesinden gelen folklor ve spor ekibi başkanı Muhammed Hani de yaptığı açıklamada, "Türkmen ekibinde kadın ve erken sporcular var. Ayrıca, Türkmen yöresine ait folklor gösterisi yapacak grubumuz da var. Güzel bir yarışma organizasyonu oluyor." diye konuştu. (İLKHA)