• DOLAR 32.333
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2280.994
  • ...
`Van Gölü`nde Elektrik Üretilebilir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Fırat Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Hidrolik Anabilim Dalında Öğretim Elemanı olarak görev yapan Dr. Cihat Tuna, Van Gölü`nden elektrik üretilebileceğini söyledi.

Haberdemeti.com haber sitesinde yer alan haberde Dr. Tuna, Van Gölü, aldıgı yağış miktarı, önemli yüzeysel su potansiyeli ile hidroelektrik bir tesis açısından oldukça verimli bir konumda olduğunu söyledi. Tuna`ya göre Van Gölü`nden alınacak su bir tünel vasıtasıyla Kezer Çayı`na düşürülürse çok ciddi bir enerji üretimi yapılabilir.

Dr. Tuna, proje ile ilgili şunları söyledi:

"Alınan bu sudan ülkemiz sınırlarını terk edinceye kadar enerji kademeleri şeklinde faydalanıldığı düşünülürse üretilebilecek elektrik enerjisinin neredeyse ülkemizin en büyük barajlarından biri olan Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali kadar olacaktır.

Buraya yapılacak uygun bir enerji tesisi ile gölün yükselerek Van İli yerleşim bölgelerini ve 100.Yıl Üniversitesi Kampus sahasını su altında bırakma tehlikesi kontrol altına alınacak, ayrıca ülke bütçesine yaklaşık 500 Milyon $(Amerikan doları) katkı sağlanması mümkün olacaktır.

Van Gölü`nden alınacak debi ile gölün sürekli olarak su değişimi sağlanacaktır. Uzun vadede bu su değişimi ile gölün tuzlu ve sodyum bikarbonatlı suyunun tatlılaşması ve ileride gölde yaşayan canlıların artışına olanak sağlanabilecektir. Böylece gölün canlı faaliyeti artmış olacak ki, bu da diğer bir yandan ekonomiye katkı sağlayacaktır.

Hızla gelişen ve su kaynakları, küresel ısınma, insan etkisi vb. nedenlerle azalan günümüz Dünyasında su ve hidroelektrik enerji çok önemli ve stratejik bir hale gelmişken, ülkemiz enerji kaynaklarının daha proaktif kullanılması prensibiyle, Van Gölünün sahip olduğu bu enerji imkanı ivedilikle işletmeye alınmalıdır."

Dr. Cihat Tuna, projenin yaklaşık maliyetinin 500 milyon lira olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu büyüklükteki bir proje için pahalı değil hatta emsalleri ile karşılaştırıldığında oldukça ucuz bir proje. Üstelik buradaki tesisten çıkan suyun ülkemiz sınırlarını terk edene kadar diğer barajlarda da enerjiye dönüşeceğini düşünürsek masrafını 1 yılda karşılıyor. Dünya üzerinde bu karlılıkta çok az proje vardır."

Tuna, bu projenin benzerinin Türkiye`de Hazar Gölü hidroelektrik santralinde bulunduğunu, birçok gelişmiş ülkede de benzer tesisler bulunduğunu belirterek Ölüdeniz ile Akdeniz arasında 2400 MW`lık bir projenin ise fizibilite aşamasında olduğunu söyledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir