• DOLAR 32.374
  • EURO 35.018
  • ALTIN 2325.61
  • ...
Kurban Yakınlaştırdı…
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhsin Şenol- Abuzer Atasoy-DOĞRUHABER

Bu yıl da acılar ve sıkıntılar içerisinde geldi Bayram. Arakan, Suriye, Yemen ve Filistin`de Müslümanların parçalanmışlığından cesaret alan İslam düşmanları, bizi katlederken karşıladık Kurban Bayramını. Tüm olumsuzluklara rağmen sabahın erken saatlerinde coşkuyla camilere koşan Müslümanlar hep birlikte bayram namazı için saf tuttu. Ardından Kurbanlarını kesen Müslümanların ortaya koyduğu bayram manzaraları, bir ümmet olduğumuzu yeniden hatırlattı.

TÜM TÜRKİYE BAYRAMI SEVİNÇLE KARŞILADI

İşte renkli görüntülere de sahne olan Türkiye`den ve Dünya`dan Bayram manzaraları:

İSTANBUL

İstanbullular, Kurban Bayramı namazında camilere akın etti. Kurban Bayramı namazını kılmak isteyen vatandaşlar, sabah saatlerinde Eyüp Sultan, Süleymaniye, Sultanahmet ve Fatih camileri başta olmak üzere kentin camilerini doldurdu.  İstanbul'un farklı bölgelerinden gelenlerin bayram namazları için buluşma mekanları ise tarihi camiler oldu.  Camilerde yer kalmayınca vatandaşlar, avlularda namaz kıldı. Bayram namazı öncesi İslam alemi için dualar edildi. Bayram namazı hutbesinde ise kurban kesmenin önemine vurgu yapıldı. Namaz sonrası camilerin avlu ve bahçesinde bir araya gelen cemaat bayramlaştı.

ANKARA

Ankara`da vatandaşların bayram namazı için gittiği camilerin başında Kocatepe ve Hacı Bayram Veli camileri geldi.  Kılınan bayram namazının ardından Kocatepe Camii imamı Mehmet Atıcı irat ettiği hutbede bayram tatillerinde yaşanan trafik kazalarına işaret ederek, sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

BURSA

Bursa'da vatandaşlar, Kurban Bayramı namazında camilere akın etti.  Bayram namazını kılmak isteyen vatandaşlar, Ulu Camii, Emir Sultan ve Yeşil camileri başta olmak üzere kentin camilerini doldurdu. Sabahın erken saatlerinde dolan camiler, 7'den 70'e herkesi bayram namazında buluşturdu. Camilere sığmayan Bursalılar namazlarını avluda eda etti.

EDİRNE

Kurban Bayramı dolayısıyla Edirne'deki vatandaşlar, Mimar Sinan'ın ustalık eseri tarihi Selimiye Camisi'ne akın etti.  Bayram namazı vaktinden önce özellikle Selimiye Camisi ve diğer selatin camilere gelip saf tutan cemaatin yoğunluğu dolayısıyla camiler kısa sürede doldu.  Selimiye Camisi'nde namazın ardından okunan hutbe ve Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm'ün yaptırdığı dua sonrası cemaat bayramlaştı. Cami çıkışı vatandaşlara hurma dağıtıldı.

KONTEYNER KENTTE BURUK BAYRAM: KİLİS

Kilis'te, Elbeyli Konteyner Kentteki camilerde saf tutan Suriyeliler, bayram namazını kıldı. Hutbenin ardından Suriyeliler, ülkelerine barış ve huzurun gelmesi, kan ve gözyaşının dinmesi için dua etti. Bir bayramı daha ülkelerinden uzakta geçirmenin üzüntüsünü yaşayan Suriyeli misafirler, namazın ardından birbirleriyle bayramlaştı. Suriyeli Muhammed Nebeviyye, bayramı ülkesinden uzakta geçirmenin üzüntüsünü yaşadığını söyledi. Vatanından uzakta onuncu bayramı geçireceğini ve bunun kötü bir durum olduğunu anlatan Nebeviyye, "Çok şükür Türkiye'de her türlü ihtiyacımız sonuna kadar gideriliyor. Ama insanın ülkesi gibisi yok. İnşallah savaş bir an önce biter ve bundan sonraki bayramları kendi topraklarımızda geçiririz." diye konuştu.

BİTLİS

Bayram namazında camileri dolduran binlerce Bitlisli, ellerini semaya kaldırarak ümmetin vahdeti için dua edip, kardeşlik mesajlarını verdiler. Sabah namazının ardında Bitlis semaları teşrik tekbirleriyle yankılandı. Bayram namazına bir saat kala camiler doldu taştı. Camiye gelen vatandaşlara, cami imam hatipleri tarafından, kurban ve Kurban Bayramı`nın önemini anlatan vaazlar verildi. Merkez Kurubulak Camisi`ne gelen yüzlerce vatandaş, saf tutup bayram namazını kıldı. Bayram namazından çıkan vatandaşlar, Kadiriler Mezarlığına giderek, hayatını kaybeden yakınları için Kur`an okuyup, dua ettiler.

DİYARBAKIR

Kurban Bayram`ın heyecanıyla güne başlayan Diyarbakırlılar, bayram namazlarını kılmak için camilere akın etti. Kurban Bayramı namazı kılındıktan sonra cami imamı verdiği hutbede, Kurban Bayramı`nın huzurun, esenliğin, kardeşliğin, birlik ve beraberliğin bayramı olduğunu dile getirdi. HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz ile beraberindeki heyet Bağlar ilçesinde bulunan Nur Camiinde bayram namazına katıldıktan sonra 6- 8 Ekim'de PKK tarafından katledin Yasin Börü ve arkadaşlarının kabirlerini ziyaret etti. Bayramı en çok bekleyen çocukların sevinçleri ise görülmeye değer. Çocuklar arkadaşları ile beraber ev ev dolaşarak Müslümanların bayramını kutlayarak şeker topluyor.

MARDİN

​Kurban Bayramı'nın heyecanıyla güne başlayan Mardinliler, teşrik tekbirleri ile camilere akın etti. Mardin Ulu Camii, Fuat Yağcı Camii, Kuba Camii, Kızıltepe Yeni Camii, Merkez Camii, Nusaybin Zeynel Abidin Camii gibi büyük camiler, sabahın erken saatlerinden itibaren dolup taştı Kılınan bayram namazı sonrası hutbe verildi. Kurbanın ve bayramın ehemmiyetini konu alan hutbede, Küskünlük ve kırgınlıkların giderilmesi için bu günlerin birer fırsat olduğuna dikkat çekildi. Hutbeden sonra cemaat tekbirler eşliğinde bayramlaştı. Ev ev akraba ve komşularını gezen Mardinliler birbirleriyle kucaklaşarak bayramlarını tebrik ettiler. Bayramlık elbiselerini giyerek ellerindeki poşetlerle sabahın erken saatlerinde şeker toplayan çocuklarda renkli görüntüler oluşturdu.

BATMAN

Batman`da camilerde bayram namazı coşkusu yaşandı. Batman`da sabahın erken saatlerinden itibaren Kurban Bayramı namazı için camilere akın eden vatandaşlar, yer bulmakta zorluk çekti. Bayram namazı öncesi camileri dolduran vatandaşlar teşrik tekbirleri getirdi. Kılınan bayram namazının ardından halk, camilerde bayramlaştı.

Bayramlaşma sonrası ev ev dolaşan çocukların bayram heyecanları ve coşkuları görülmeye değerdi.

ŞANLIURFA

​Bayram namazını eda etmek için camiye akın eden Şanlıurfalılar, bayram namazını kılıp kurban ibadetini yerine getirdiler. Kılınan bayram namazı sonrası hutbe okunan hutbede, küskünlük ve kırgınlıkların giderilmesi için bu günlerin birer fırsat olduğuna dikkat çekilerek İslam ümmeti için dualar edildi. Hutbeden sonra cami cemaati birbirleriyle bayramlaştı. Camiye gelenlerin küçük çocukları da getirmesi dikkat çekti. Bayram namazını eda eden Şanlıurfalılar, Kurban Bayramının tüm İslam âlemine hayır, bereket ve huzur getirmesi temennilerinde bulundular. Şanlıurfa`nın Siverek ilçesinde ise kılınan Kurban Bayramının ardından zulüm altında bulunan Myanmar`daki Müslümanlar için dua edildi.

GAZİANTEP

Kurban Bayramı namazı için sabahın erken saatlerinde camilere akın eden Gaziantepliler, Ulu Cami başta olmak üzere kentteki tarihi camilerde bayram namazlarını kılarak, namazı sonrası bayramlaşıp, bayramın sevincini yaşadılar. Namazın ardından tekbirlerle minbere çıkan cami imamları, bayramların anlam ve önemini anlatan hutbeler verdi. Bayramda özellikle dargınlıkların giderilmesi, hasta ve akraba ziyaretlerinin önemini vurgulayan imamlar, hutbenin ardından camiyi dolduran vatandaşlar tekbirler eşliğinde bayramlaştı. Namaz sonrası Kurban Bayramı ile ilgili duygu ve düşüncelerini dile getiren Gaziantepliler, bayramın İslam âlemine hayırlara vesile olmasını dilediler.

DÜNYA MÜSLÜMANLARI, KURBAN BAYRAMI`NI KUTLUYOR

Kurban Bayramı'nın ilk günü, dünyanın farklı coğrafyalarında yaşayan Müslümanlar, bayram namazı için camilere akın etti. Dualarda, Arakan, Filistin ve Suriye'deki Müslümanlar vardı.

MESCİD-İ AKSA'DA BAYRAM NAMAZI

israil işgali altındaki Doğu Kudüs'ün eski şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'da on binlerce Müslüman bayram namazını kıldı. Arife günü yatsı namazından itibaren Mescid-i Aksa'ya gelen Filistinlilerin sayısı sabah namazında binlere ulaştı. Ayrıca işgal altındaki Doğu Kudüs'ün uzak mahallelerinden Mescid-i Aksa'ya gelmek isteyen Filistinli Müslümanlar, Harem-i Şerif'in içinde bulunduğu eski şehir bölgesine çıkan yollarda uzun kuyruklar oluşturdu. Kur'an-ı Kerim tilaveti ve teşrik tekbirleriyle bayram namazına kadar Mescid-i Aksa'da bekleyen on binlerce Müslüman, namazdan sonra okunan bayram hutbesini dinledi. Tel Aviv ve çevresinde mülteci konumunda bulunan Afrika asıllı binlerce Müslüman da bayram namazını Harem-i Şerif'te kıldı.

Mescid-i Aksa İmam Hatibi Şeyh Yusuf Ebu Suneyne tarafından okunan bayram hutbesinde, İslam dünyasının yaşadığı buhran ve meydan okumalara dikkat çekildi. Şeyh Ebu Suneyne Filistinli Müslümanlara sabır ve mücadele çağrısında bulunurken, hutbenin sonunda Mescid-i Aksa'nın kurtuluşu ve Müslümanların birliği için dua edildi.

AZERBAYCAN

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de halk, Ejder Bey, Lezgi, Garaçukur, İlahiyat camilerini doldururken, cami içlerinde yer bulamayanlar namazlarını avlularda kıldı. Namaz sonrası bayramlaşan Bakü`lüler, cami dışında bekleyen ihtiyaç sahiplerine yardımda bulundu.

KIRGIZİSTAN

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te on binlerce Müslüman, Kurban Bayramı namazını Başbakanlık binası önündeki meydanda eda etti. Lenin meydanında kılınan bayram namazına milletvekilleri ve bazı Müslüman ülkelerin büyükelçileri katıldı.

Kırgızistan Müftüsü Maksatbek Toktomuşev, namaz öncesi verdiği vaazda, İslam dininde Kurban Bayramı'nın önemini, temizlik, bilim ve ilime ilgi, helal ve haram konularını anlattı.

KAZAKİSTAN

Sabah saatlerinde Nur Astana Camisi'ne akın eden kent sakinleri bayram namazını kıldı. Namazın ardından cami bahçesinde yemek ikramı yapıldı. Ülkede bir gün kutlanan Kurban Bayramı dolayısıyla 1 Eylül resmi tatil ilan edilmişti.

AFGANİSTAN

Afganistan'da halk, bayram namazını kılmak için camilere akın etti. Ülkenin en kalabalık kentlerinden Mezar-ı Şerif'te Kurban Bayramı namazı, kentteki Mirza Haşim Camisi'nde kılındı. Bayramı namazının ardından tüm İslam alemi, özellikle de Myanmar ve Filistin için dua edildi.

LÜBNAN

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bayram namazını kılmak isteyen Müslümanlar, sabah erken saatlerinden itibaren şehir merkezindeki Muhammed el-Emin Camisi'de bir araya geldi. Camiye sığmayan yüzlerce Lübnanlı, caminin önündeki Şehitler Meydanı'na hasır sererek namazlarını eda etti.

Lübnan Müftülüğü Genel Sekreteri Şeyh Abdullatif Deryan, bayram namazının ardından verdiği hutbede, "Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın siyonist İsrail tehdidiyle karşı karşıya olduğunu" belirterek, "İşgal edilmiş Filistin toprakları özgür kılınmadıkça Arap ve Müslümanlar için onur yok." dedi.

Hutbenin sonunda tüm cemaat, İslam aleminin birliği için dua etti.

TUNUS

Başkent Tunus'taki Kartaca bölgesinde yer alan Malik İbn Enes Camisi, sabahın ilk dakikalarından itibaren bayram namazını kılmak isteyen Müslümanlarla doldu. Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi, Başbakan Yusuf Şahid ve bazı bakanlar da "cellabe" adı verilen yerel kıyafet giyerek camide cemaatin arasında yer aldı.

ENDONEZYA

Dünyanın en yoğun Müslüman nüfusuna sahip Endonezya'da başkent Cakarta`da camilere sığmayan Müslümanlar için birçok ana yol kapatılarak, bayram namazı için kullanıldı. Tanah Abang Caddesi`nin trafiğe kapatılan bölümünde Müslümanlar seccadelerini yola sererek bayram namazını kıldı.

Bayram namazından sonra yola kurulan kürsüde hutbe veren imam, paylaşmanın önemine dikkat çekerek, zenginlerin fakirlere yardım etmesini istedi.

Bayram namazlarına kadınların da yoğun katıldığı ülkede, dini bayramlarda renkli giyinme geleneği sürdürüldü.

ALMANYA

Almanya'nın Köln kentinde yaşayan Müslümanlar, sabahın erken saatlerinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Merkez Camisi'ni doldurarak Kurban Bayramı namazını kıldı. Camiyi doldurarak hep bir ağızdan dua eden müminler, ramazan ayında ibadete açılan camide ikinci bayram namazını kılmanın hazzını yaşadı.

Vaaz sonrası eller semaya açılarak dünyanın çeşitli bölgelerinde sıkıntı yaşayan, gözyaşı döken ve Kurban Bayramı coşkusunu yaşayamayan Müslümanlar ve tüm İslam alemi için dua edildi.

İSVEÇ

İsveç'in başkenti Stockholm'de yaşayan Müslümanlar, DİTİB'e bağlı Fittja Ulu Camisi'nde toplandı. Camide binin üzerinde Müslüman, bayram namazını kıldı. Gurbette bayram yaşayan Müslümanların çoğu, iş günü olması dolayısıyla namazdan sonra işlerine gitti.

AVUSTRALYA

Avustralya`da yaşayan yaklaşık 600 bin Müslüman, Kurban Bayramı namazı için ülke genelindeki 200`den fazla cami ve mescitlerin yanı sıra açık alanlarda bir araya geldi. Müslümanlar, önce sabah namazını kıldı ardından bayram vaazını dinledi. Melbourne`daki Sunshine Camisi`ni dolduran farklı etnik kökenlerden yüzlerce Müslüman`a cami görevlisi İsmail Erşahin tarafından verilen vaazda dargınlıkların bırakılması, aile büyüklerinin yanı sıra akrabaların ziyaret edilmesi ve ihtiyacı olan kişilere de yardım edilmesinin önemi hatırlatıldı.

ÇİN

Çin'in en eski camilerinden biri olan Niucie Camisi'nde bir araya gelen her yaştan Müslümanlar, aile ve dostlarıyla bu mübarek günün sevinç ve heyecanını yaşadı.

Çin'de yaşayan resmi rakamlara göre 20 milyondan fazla Müslüman yaşıyor, 56 etnik unsurdan 10'u Müslüman azınlıklardan oluşuyor.

GÜRCİSTAN

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te yaşayan Müslümanlar, Kurban Bayramı namazını kılmak için Tiflis Cuma Camisi'ne akın etti. Camiye sığmayan Müslümanlar, seccadelerini cami karşısındaki yol üzerine ve cami avlusuna sererek namazı kıldı.  Cuma Camisi İmamı Ramil Hüseyin Aliyev, bayram namazı öncesi verdiği vaazda cemaate Kurban Bayramı'yla ilgili bilgi verdi. Bayramda en büyük ibadetin kurban kesmek olduğunu söyleyen Aliyev, dünyada zor durumda kalan tüm Müslümanlar için dua çağrısında bulundu.

BOSNA HERSEK

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki tarihi Gazi Hüsrev Bey Camisi, bayram namazı dolayısıyla dolup taştı. Camiye sığmayan cemaat, bayram namazını avluda ve caminin önündeki sokakta kıldı.

Gazi Hüsrev Bey Camisi'nde bayram namazını kıldıran Bosna Hersek İslam Birliği (Diyanet İşleri) Başkanı Husein Kavazovic, ülkedeki Müslümanlara inançlarına ve geleneklerine bağlı yaşam sürme ve diğer dinlere saygılı olma çağrısında bulundu.

SIRBİSTAN

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yaşayan Müslümanlar, şehrin tek camisi olan Bayraklı Camisi'ni doldurdu. Bayram namazını kıldıran ülkenin İslam Birliği (Diyanet İşleri) Başkanı Sead Nasufovic, milyonlarca Müslümanın savaşlar ve çatışmalar nedeniyle bu kutlu günü evlerinden uzakta geçirmek zorunda kaldığını anımsattı.

Bayram namazı, Sırbistan'daki Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesindeki Novi Pazar'da da kılındı.

KARADAĞ

Balkanların en küçük ülkesi Karadağ'ın Plav şehrindeki Hünkar Camisi de bayram namazını kılmak isteyen cemaatle dolup taştı. Bayram namazını kıldıran Karadağ İslam Birliği (Diyanet İşleri) Başkanı Rifat Fejzic, bu yıl Karadağ'a yaklaşık 2 bin hisse kurban gönderen Türkiye'ye teşekkürlerini iletti.

Bayram namazı, Karadağ genelinde yaklaşık 130 camide kılındı.

MAKEDONYA

Kurban Bayramı vesilesiyle Makedonya`nın başkenti Üsküp'teki Mustafa Paşa Camisi'ne akın eden Müslümanlar safları doldurdu. Camide yer bulamayan müminler bayram namazını cami avlusunda kıldı.

Bayram namazını, ülkenin İslam Birliği Başkanı Süleyman Recepi kıldırırken, bayram hutbesini Üsküp İsa Bey Medresesi öğrencisi Riyad Kalisi Türkçe, Arnavutça ve Makedonca olmak üzere 3 dilde okudu. Recepi, burada yaptığı konuşmada Kurban Bayramı'nın önemine değinerek, Müslümanların bayramını kutladı.

KOSOVA

Kosova'daki camiler de bayram namazını kılmak isteyen Müslümanlarla doldu.

Prizren'in merkezinde bulunan Sinan Paşa Camisi'ni dolduran vatandaşlar sabah namazının ardından, bayram namazını kıldı. Kosova'da merkezi kutlama da başkent Priştine`deki Fatih Sultan Mehmet Camii`nde gerçekleşti. Camii içerisinde yer bulamayan vatandaşlar, camilerin avlularında bayram namazını kıldı.

ARNAVUTLUK

Arnavutluk'un diğer şehirlerinde olduğu gibi Kavalye kentindeki Kubbeli Camisi'nde de her bayram olduğu gibi bu bayram da katılım yoğun oldu. Başkent Tiran'daki İskender Bey Meydanı'nda toplanan cemaat, bayram namazını burada kıldı. Kurban Bayramı vesilesiyle dular edildi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir