• DOLAR 32.49
  • EURO 34.775
  • ALTIN 2491.241
  • ...
Kızıltepe esnafı eski bayramları arıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kurban Bayramı'na 2 gün kala Kızıltepe çarşı merkezinde bayram havasının olmadığını söyleyen esnaf, çarşıda kalabalık bir halk kitlesinin olduğunu ama alışveriş yapmadıklarını belirttiler.

İlçenin en işlek yerleri eski Kasaplar Çarşısı ile Kapalı Çarşı dışında diğer yerler adeta sessizliğe bürünmüş. Esnaf, eskiden bayrama bir ay kala çarşıda hareketlilik yaşanırken şimdi ise bayrama 2 gün kalmasına rağmen çarşı merkezinin neredeyse boş olduğunu ifade ettiler.

Bayram alışverişinden umduklarını bulamadıklarını söyleyen ilçe esnafından Şeyhmus Ertaş, "Ödemelerde sıkıntı çekiyoruz. Satış harcamalarımızın baya altında, çok açığımız var. Satışlar böyle devam ederse ödemelerin çıkması mümkün değildir zaten.. Esnaf kan ağlıyor! Milletin alım gücüde yok eskisi gibi değil işimiz Allah'a kalmış nasip diyelim baya sıkışıyoruz. Umudumuz okul sezonuna kaldı." diye konuştu.

Satışlarının yok denecek kadar az olduğunu söyleyen Mehmet Oktay, "Satışımız yok denecek kadar az kuru kalabalık, yıllardır böyle kuru kalabalığı ilk kez görüyoruz. Sizde gezip görüyorsunuz şu ana kadar satıştan memnun olan yok. Zaten bir gün kaldı yarın ne satabilirsin ki? Bir günlükle bayram olmaz ki esnafın yüzde 90'nı kan ağlıyor alışveriş yok. Satış olmadığı zaman da sermayeden yiyiyor. Daha önceki bayramlarda bir ay kala satışlar başlıyordu şimdi ise bir gün kalmış hala satış yok. Eski bayramları arıyor olduk Allah sonumuzu hayır etsin." dedi.

"Umudumuzu bayrama bağladık ama olmadı"

Esnaftan Ubeyd Kasaç ise esnafın perişan olduğunu ve devletin kendilerine bir çare bulması temennisinde bulunarak şunları söyledi:

"Satışlar diğer bayramlara göre çok az satışlar düşmüş esnafın hali perişan ne yapacağımızı bilmiyoruz. Devlet buna bir çare bulsa iyi olur. Eskiden bayramlara bir ay kala iş başlıyordu bayram akşamına kadar şimdi ise son 2 gün kalmasına rağmen piyasanın halini görüyorsunuz. Ödemelerde sıkışıyoruz, her ay açık veriyoruz oradan buradan borç alıyoruz umudumuzu bayrama bağladık ama olmadı kısmet bayramdan sonra iş açılırsa iyi olur."

"Eskiden öyle değildi kalabalıktan geçemezdin"

Eski bayramlarda kalabalıktan geçilmediğini belirten Baki Sertkaya, "Geçen bayramlara göre çok durgundur. Büyük marketler satışımızı engelliyor. Ramazan Bayramı daha iyiydi millet kurbana yönelmiş şeker fazla gitmiyor. Şu an son 2 gündür kalabalık yok çarşıyı görüyorsunuz.  Eskiden öyle değildi kalabalıktan geçemezdin." şeklinde konuştu

"Satışımız eskiye nazaran düşük ama kepenk kapatma olmadığı için daha huzurluyuz"

Eskiden bayram arefelerinde 2 günde kepenk kapatma zorunda kaldıklarını hatırlatan esnaf Zeyni Örnek de  "Geçen bayramlara göre satışımız düşüktür ama huzur açısından eskiye nazaran daha huzurluyuz. Eskiden kepenk kapatma vardı 2 günde bir kepenk kapatmak zorunda kalıyorduk. Hiç iş yapamıyorduk." ifadelerini kullandı.

Kurban Bayramındaki satışın Ramazan Bayramına göre daha düşük olduğunu ifade eden esnaf Muhammed Aslan, her şeye rağmen Allah'a şükrettiklerini söyledi.

Alışverişine gelen vatandaşlar ise duygularını şu şekilde paylaştı:

Nureddin Çeçen, "Bayram güzeldir fiyatlar geçen yıl ile aynı... Çocuklara ayakkabı pantolon kazak ve ev içinde şeker aldık." dedi.

Fiyatlardan memnun olduklarını dile getiren Nahide Beyaz da şöyle konuştu: "Bayram alışverişin yapıyoruz çocuklara pantolon tişört kendime de şalvar alıyorum. Fiyatlar iyidir. Herkesin bayramı mübarek olsun bayramın kazasız belasız geçmesini diliyorum."

Seydo Aydın ise "Elbise ayakkabı şeker ihtiyaçları aldık ama fiyatlar biraz pahalıdır bütçemizi aşıyor. Geçen seneye göre bu sene fiyatlar pahalı. Bayramın hayırlara vesile olmasını, bizlere birlik ve beraberlik getirmesini ve memleketimize de bereket katmasını diliyorum." şeklinde konuştu.

Eski bayram havasının olmadığını söyleyen Aziz Özçelik de "Geziyoruz beğendiğimiz şeyleri çocuklarımıza alıyoruz. Çocuklara pantolon, tişört, ayakkabı 4-5 kiloda şeker aldık. Eski bayramlar Eski tat yok millet sakin huzursuz o bayram atmosferi yok." ifadelerini kullandı.  (Mehmet Aslan-İLKHA) 








































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir