• DOLAR 32.567
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2417.02
  • ...

Kurban Bayramı'na az bir süre kalırken Batman merkezde çarşı ve pazarlarda yaşanan büyük hareketlilik esnafın yüzünün gülmesine sebep oldu.

Cadde ve kaldırıma kurdukları masalarla etrafı süsleyen esnafın yüzü, durgun geçen normal günlerin ardından bayram alışverişi ile gülüyor. Vatandaşlar ise bayram şekeri, elbise ve hediyelik eşya gibi bütün ihtiyaçlarını uygun fiyata alabiliyorlar.

Çevre il, ilçe ve köylerden bayram alışverişi için Batman'a gelen vatandaşlar dolayısıyla kentte gece geç saatlere kadar hareketlilik yaşanıyor. Kimi esnaf diğer bayramlara göre işlerin azlığından yakınırken, kimi esnaf ise alışverişten memnun olduğunu söyledi.

Bayram hareketliliğinden memnuniyetini dile getiren 15 yıllık pazarcı esnafı Nasır Neyiş, "Belediye bize bayram dolayısıyla pazar açtı. Bizler de bu bayram pazarında her sene tezgâh kuruyoruz. Yaklaşık 15 yıldır pazarlarda tezgâh kuruyoruz. Maşallah, bu sene Kurban Bayramı'nın bereketi çok fazladır. Hamdolsun, satışlarımız iyi, çeşitlerimiz boldur. Çeşitlerimiz daha çok orta gelirli vatandaşlara hitap ettiği için ve Batman'ın gelir düzeyi biraz düşük olduğu için bu sene çok iyidir." dedi.

"Kurban Bayramı dolayısıyla işlerimiz iyi"

Yaklaşık 14 yıldır hem pazarda çalışıp hem okul okuyan Osman Dikenyol, işlerin geçen bayramlara göre biraz daha düşük olduğunu söyledi. Dikenyol, "Bunun sebebi de Ramazan Bayramı'nda alınmış ürünün Kurban Bayramı'nda da kullanılmasıdır. Başka bir sebebi de insanlar bu çarşı yerine biraz daha merkezi yerlere kayıyor. Elit kesimler Gülistan Caddesi, Diyarbakır Caddesi ve büyük alışveriş merkezlerinden alışveriş yapıyorlar. Maddi durumu düşük olanlar genellikle bayram pazarından alışveriş yapıyor. Eskiye göre olmazsa da işlerimiz çok şükür iyidir ve yolundadır. Kurban Bayramı dolayısıyla işlerimiz iyidir." şeklinde konuştu.

"Bayram şekeri satışı biraz durgun"

Şeker satışının Ramazan Bayramı'na göre biraz daha azaldığını ifade eden Sedat Demir, şunları söyledi: "Burada şeker satıyoruz. Bayram şekeri satışı önceki bayrama göre biraz durgundur. Durgunluğun sebebi de insanlarımızın genelde fındıklara çalışmaya gitmesinden kaynaklanıyor. Şeker fiyatları 6 liradan başlıyor, 45 liraya kadar gidiyor. Ramazan Bayramı daha bereketliydi. İnsanlarımız memleketlerindeydi, çalışmak için dışarıda olan insanlar yoktu. Bundan dolayı şeker satışları azdır. Satışlar iyidir ancak önceki bayram daha iyiydi."

"Bayramlarımız eski bayramlar gibi değil"

Eski yıllara oranla satışların düştüğüne değinen giyim mağazası işlemecisi Mehmet Şerif Karataş, "Çok şükür, işlerimiz iyidir. Tabi, eskiye göre biraz düşüş var. Bayramlarımız eski bayramlar gibi değil. Önceki bayramlarda işlerimiz daha iyi oluyordu. Ramazan Bayramı'na göre işler kısmen düşüktür. İşlerimizin daha iyi olmasını umuyoruz. Vatandaşlar alışveriş için dışarı çıkmış ama biraz daha sakindir. Ramazan ve Kurban Bayramı'nın yaz mevsimine denk gelmesinden dolayı işlerin biraz düşük olmasını ona bağlıyoruz. Bayram dolayısıyla saat 08.00'de iş başı yapıyor, gece 24.00'e kadar açık kalıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Arefe gününe yaklaştıkça işler yoğunlaşıyor"

Bayram alışverişinin sevindirici olduğunu anlatan Orhan Bozkurt, "Kurban Bayramı'nın yakınlaşmasıyla piyasaya hareketlilik başladı. Millet bayram hazırlığını yapmak için elbise almaya başladı. Biz de bayram hazırlıkları olarak müşterilerin ihtiyacına cevap vermek için çeşitlerimizi artırdık. Çok şükür, işler iyidir. Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı gibi olmuyor. Ramazan Bayramı'nın bereketi daha çoktur. Kurban Bayramı arefe gününe yaklaştıkça işler yoğunlaşıyor. İki bayram da yaz sezonuna girdiği için genellikle olgun kişiler Ramazan Bayramı'nda aldıkları elbiseyi temiz kullanıp, Kurban Bayramı'nda da giyiyorlar. Fakat durumu müsait olanlar iki bayramda da alışveriş yapıyor." dedi.

Yoğunluktan dolayı gece geç saatlere kadar dükkânlarının açık kaldığını dile getiren giyim mağazası işlemecisi Emrah Ok, şu ifadeleri kullandı: "Çok şükür, Kurban Bayramı nedeniyle işlerimiz iyidir. Geçtiğimiz Ramazan ayında da işlerimiz çok iyiydi. Kurban Bayramı'na günler kala işimizde yoğunluk oldu. Çok şükür, işimiz iyidir. Bayram nedeniyle sabah saat 09.00'dan gece 00.00 ile 01.00'e kadar buralardayız. Bayrama az kala işimiz çok yoğun. Düğün sezonuyla birlikte güzel işler yaptık."

"Bayramlar yüzümüzü güldürüyor"

Özellikle bayramlarda tatlı satışlarının tavan yaptığını ve bunun yüzlerini güldürdüğünü söyleyen 25 yıllık pastaneci Mehmet Can Yılmaz, "Tatlı satışları olarak özellikle gözümüz bayramlardadır. Bayram öncesi satışlarımızı düğünlere yapıyoruz ama özellikle bayramlarda tatlıya aşırı talep oluyor. Bayram için siparişlerimiz doluluk oranlarındadır. Bayramlarda özellikle Batman halkı tatlı ikramı için duyarlıdır. Fakir olan da zengin olan da bayramlarda evinde tatlı bulunduruyor. Bizler de her türlü damağa ve bütçeye hitap ediyoruz. Diğer günlerde bir durgunluk olduğundan dolayı bayramlar yüzümüzü güldürüyor. Allah'a çok şükür, biriken borçlarımızı bayramlarda yaptığımız satışla kapatıyoruz." şeklinde konuştu.

Kurban Bayramı için alışverişe çıkan vatandaşlar da duygularını paylaşarak, bayramın bütün İslam âlemine hayırlara vesile olmasını dilediler. (M. Fatih Akgül - İLKHA)