• DOLAR 32.547
  • EURO 34.915
  • ALTIN 2429.427
  • ...
Çavuşoğlu Arakan için İslam ülkelerine seslendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Maldivler Dışişleri Bakanı Mohamed Asim'le düzenlediği ortak basın toplantısında Arakan'da Müslümanlara yönelik vahşete dikkat çekerek bu soruna bir köklü çözüm getirilmesi, İslam ülkelerinin de vahşete sessiz kalmaması gerektiğini belirtti.

Myanmar'daki saldırıları ve zulmü şiddetle kınadıklarını söyleyen Çavuşoğlu, 25 Ağustos'ta meydana gelen bir saldırıyı kullanarak Myanmar'daki Müslümanlara, sivillere yönelik saldırının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, "Biz daha ilk günden uyarıda bulunmuştuk; fakat burada güvenlik güçleri, sivil insanlara ateş açarak, birçok insanın ölmesine sebep oldu. Buradaki şehitlere Allah'tan rahmet diliyoruz. Süreci başından beri takip ediyoruz, sadece seyretmiyoruz. Tüm dünyayla temastayız. Sayın Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Başbakan'ımız Binali Yıldırım, bizzat süreci takip ediyor. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın öngördüğü bazı görüşmeler var. Biz, bu süreçte BM nezdinde Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerle temasa geçtik. Temaslarımız devam ediyor. İslam İş Birliği Teşkilatı üyesi ülkelerin bakanlarıyla temsilcileriyle temasa geçtik. Diğer taraftan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile temasa geçip, daha aktif rol oynamaları gerektiğini hatırlattık. Kendilerine her türlü maddi ve manevi desteği vereceğimizi söyledik." dedi.

"Bu zulüm ve insanlık dışı muamele bu şekilde devam edemez"

Artık bu soruna bir köklü çözüm getirilmesi gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "Daha önceki dönemlerde de maalesef Rohingyalılara karşı ciddi saldırılar oldu; ama sorun, sistematik. Sistematik bir şekilde Rohingyalı kardeşlerimiz, baskı ve zulüm altında ve tecrit edilmiş. Yaşadıkları köyler bile adeta bir açık hapishane şeklinde; girmek yasak, çıkmak yasak. Artık köklü bir çözüm bulmamız lazım. Bu zulüm ve insanlık dışı muamele bu şekilde devam edemez. Tüm dünyanın bu konuda duyarlı olması lazım. Görüyoruz ki birkaç ülke duyarlılık gösteriyor. İslam dünyasının da duyarlı olması lazım. İİT üyesi 56 ülke var. Bu ülkelerle birlikte hareket edip, tüm dünyanın da desteğini alarak artık çözüm üretmemiz lazım. Özellikle Müslüman ülkelere ve yöneticilerine buradan sesleniyoruz. Artık bu konuda sessiz kalmayalım. Duyarlılığımızı, hassasiyetimizi gösterelim. Myanmar'a da gerekli uyarları yapalım. Eğer samimilerse destek de olalım. Uluslararası örgütlerin de BM, BM Güvenlik Konseyi, Mülteciler Yüksek Komiserliği ve ilgili tüm kurumların artık somut adımlar atması gerekiyor ki buradaki kardeşlerimiz böyle zulümler yaşamasın. Bu çağda utanç verici tabloları görüyoruz ve bunların son bulması gerekiyor. Myanmar'a da bu sorunu çözmek istiyorsa elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz; ama Myanmar yönetiminin de bu konuda ciddi adımlar atması gerekiyor." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir