• DOLAR 32.315
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2307.142
  • ...
"Hac ibadeti insanlık tarihinde çok eskiye dayanan bir farizadır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hac mevsiminin yaklaşmasından dolayı Hac ibadetinin önemi ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan İttihad'ul Ulema Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şenlik, hac ibadetinin düşmana karşı gövde gösterisi yapmak için yapılan bir eylem ve bir kıyam olduğunu söyledi.

Hac ibadetinin insanlık tarihinde çok eskiye dayanan bir fariza ve bir gelenek olduğunu söyleyen Şenlik, "Hac bir çağrıdır diyoruz, İbrahim'i bir çağrıdır. Gelin burada Allah'a karşı itaatinizi, birliğinizi, beraberliğinizi ispatlama noktasında bir araya gelin, tek bir eksen etrafında dönün, tek bir hedefe doğru yürüyün, sözünüzü hareketinizi birleştirin, ümmet olduğunuzu ispatlayın, bunu bütün yeryüzüne ispatlayın, gösterin bir olduğunuzu. O çağrıya kulak verenler halen gidiyor. Ama acaba bu mesajı anlayarak mı, yoksa anlamayarak mı gidiyor? Anlayarak da giden var, hiç anlayamadan, haccın ruhundan haberi olmadan hac yapan insanlar da var. Gider haccını tavaf eder, fakat haccın ruhuna ermez, haccın ne olduğunu bilmez." dedi.

"Bu siyasi bir toplantıdır, siyasi bir ibadettir"

Hac ibadetini yapmaya herkesin gücünün yetmediğini ancak gücü yetenin bu ibadeti yapması gerektiğini söyleyen Şenlik, "Hac yıllık kongredir, bu kadar önemlidir hac. Evet, herkes gitmez ama gücü olan gitmelidir ve bu toplantıya katılmalıdır. Bu siyasi bir toplantıdır aslında, siyasi bir ibadettir,  düşmana karşı gövde gösterisi yapmak için yapılan bir eylemdir ve bir kıyamdır. O kıyama, kıyam ruhuyla katılmak lazım, düşmanını iyice bellemek ve iyice hedef yerine koymak lazım. Herkes Arafat'tan döner dönmez büyük düşmanı olan şeytanı taşlıyor. İçindeki şeytanı taşlaması lazım. Evindeki, köyündeki, mahallesindeki ve şehrindeki şeytanı o niyetle taşlaması lazım. Sadece sembolik olarak oraya konulan o duvarı kastederek o duvara atıyorsa o taş boşa gitmiştir. O kurşun hedefe isabet etmemiştir. Ama hedef gördüğü şeytanı, ezeli düşmanı kast ederek atıyorsa, o küçücük taşlar birer kurşun olarak düşmanının yüreğine, kafasına gidiyor. Bu bilinçle hac eylemlerini yerine getirmek gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Safa ve Merve arasında say edenler Hz Hacer'in rolüne giriyor"

Safa ve Merve arasında say edenlerin Hz Hacer'in rolüne girdiğini ifade eden Şenlik," İnsanlar Safa Merve arasında say ederken Hazreti Hacer'in rolüne giriyor. Safa Merve arasında koşmak haccın rükunlarından bir rükundur. Hacer gibi koşması, bir şeyler araması lazım. Meselelerine yardımcı, çözüm bulmak için koşmalı. Onu aramalı ve o düşünceyle hareket etmeli. Kâbe etrafında dönerken yalın ayak ve başı açık geziyorlar. Orada erkekler mutlaka başını açması lazım. Bu tam teslimiyetin ifadesidir. Allah celle celaluhu peygamberleri kendine yaklaştırırken ayakkabılarını çıkarmasını emrediyor. İşte o tavafta başı açık, yalın ayak olarak gezen insanlar, Kâbe'nin etrafında dönüyorlar. Tıpkı Adem aleyhisselam, tıpkı İbrahim ve İsmail aleyhisselam gibi tavaf etmesi, teslimiyet göstermesi ve hepsinin aynı istikamette yürümesi lazım. Ama hepsinin gözü Kâbe'de olacak, Kâbe'yi gözleyecek Kâbe'ye bakacaklar ve Rabbine dua edecekler." şeklinde konuştu.

"Bir dünyayı hatırlatıyor bir ahireti hatırlatıyor"

Hac ibadetinin hikmetlerinin çok olduğunu belirten Şenlik, "Haccın faziletleri çoktur. Hac insanı bilinçlendiriyor. Gidip o mahşeri kalabalığı gören bir nevi küçük bir kıyamet yaşıyor, ona şahit oluyor. Bir gün herkes, nasıl ki Arafat'ta beyaz kıyafetlerle, iki parça elbiseyle oraya gidiyorsa bu şekilde Rabbinin huzurunda toplanacaktır. Kişinin orayı hatırlaması lazım. Hac aynı zamanda bir dünyayı hatırlatıyor bir ahireti hatırlatıyor. Kıyameti, kıyametten sonraki hayatı hatırlatıyor insana. Bu dersi almamız gerekiyor." diye konuştu.

"O projeye kulak verenler kurtuluşa erecekler"

Resulullah'ın, insanlığın kurtuluşu ile ilgili projesine kulak verenlerin kurtuluşa ereceğini kaydeden Şenlik, sözlerine şöyle devam etti: "İnsanlar gerek Arafat'ta gerek Mina'da bir araya gelirken ve gecelerken Resulullah aleyhisselatu vesselamın veda haccında verdiği mesajlara iyi kulak vermeli, iyi anlamalı. Allah'ın Peygamberi bütün insanlığa bir manifesto sunmuştur. Gerek haram ve helaller konusunda gerek insanın hakları konusunda gerekse de içtimai sosyal yapılanma konusunda büyük mesajlar vermiştir, büyük bir proje sunmuştur insanlığa. Ne yazık ki insan hakları beyannamesi dedikleri o evrensel ilkeler hâlâ veda hutbesinin kapsadığı ilkelerin çok gerisindedir. İşte Allah Resulü aleyhisselatu vesselam, insanlığın kurtuluşu ile ilgili o gün büyük bir proje sunmuştur. O projeye kulak verenler kurtuluşa erecekler. Ona sırtını dönenler kesinlikle bugün çıkarılıp, yarın değiştirilen, insan ürünü olan beşeri duygularla ve beşeri kararlarla sahil-i selamete kavuşamaz. Ancak ona kulak vererek, hacda bu dersi alarak, dönünce bu dersi gelip içinde yaşadığı topluma haccın bu fonksiyonlarını anlatarak değerlendirmek lazım."

"Ehli ilmin orada buluşması lazım"

Hac yapacak adaylarına tavsiyelerde bulunan Şenlik, "Gidip hacı tavaf eden kardeşlerimize haccı bilinçli bir şekilde, haccın ruhuna uygun hac yapmalarını tavsiye ederiz. Gidip oralarda serin serin klimalar altında otellerde yatmalarını değil, insanlar arasına karışmalarını, kaybolmalarını tavsiye ederiz. Nitekim bunlar kaybolmamak için hep kuytu köşede bir yer bularak oraya saklanıyor. Gidip namazını kılan, bir daha oraya koşuyor. İnsanların arasına karışılması, tanışılması lazım. Hele hele ehl-i ilmin, dünya Müslüman âlimlerinin buluşması, istişare etmesi lazım. Gelecekte yapılacak işler için projeler yapmaları, kararlar almaları lazım ki bu bir yıllık kongredir. Bir yıl içerisinde meydana gelmiş olan hadiseleri değerlendirmek ve bir yıl sonuna kadar yapılacak işler için hazırlık yapmak, tedarik yapmak için istişareler ve kararlar almaları lazımdır." ifadelerini kullandı. (Mehmet Çelik, Emrah Deniz - İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir