• DOLAR 32.613
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2523.074
  • ...
Dünya Ahiret Dengesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KÜBRA EKİCİ / Doğruhaber

Ahiret; ölümden sonra insanların tekrar dirilmesiyle başlayan ve ebediyen devam eden hayatın adıdır. İnsanın yaratılış gayesi bilinmeden, dünyadaki hadiselerin sebebi anlaşılamaz. Ahiret; ebedi ceza ve mükâfatlar yeri, dünya ise ahiretin imtihan yeridir.

Allah`ın emir ve yasaklarına uymakla çeşitli sıkıntılar çekilecek, itaat edenle isyan eden birbirlerinden ayrılacaktır. İnsan inanıp çalıştığı, dünya ve ahiretini kazandığı zaman yükselmeye, bu dengeyi kaybedince de çökmeye mahkûmdur. Gerçekten insan; Allah`ı tanıyan, O`na ibadet eden, ticaret, teknoloji, ilimle uğradan, gökleri yerleri keşfe çalışan bir varlıktır.

Kâinatta her şeyin bir yaratılış gayesi olduğu gibi, elbette mükerrem bir varlık olarak yaratılmış insanoğlunun da yaratılış gayesi vardır. Bu gayede hem dünya hem ahiret için çalışması, ikisini yan yana yürütmesidir.

Cenabı Allah buyuruyor ki; “Allah`ın sana verdiği (maldan harcayıp) ahiret yurdunu ara. Dünyadan nasibini de unutma.” (Kasas-77) insanın birini seçip, diğerinden kopmasının, Allah`ın dininde hiçbir dayanağı yoktur.

İnsanın ibadet etmesi, dünya için çalışmasına mani değildir. Her ikisinide beraber yürütmesi mümkündür. Örneğin bir kadın; temizliğini yapması, misafirliğe gitmesi, misafir ağırlaması, çocuğu ile ilgilenmesi vs. Ve aynı zamanda beş vakit namazını kılması mümkündür. Eli çalışırken dilinin Allah`ı zikretmesine mani değildir.

İslam`da mabede girmeden de ibadet etme imkânı vardır. Ancak mabette yapılan ibadet 27 derece daha sevaptır. İslam`ın üstünlüğü buradadır. İnsanın üstünlüğü de, hem dünyaya hem ahirete çalışmasındadır. Allah melekleri ahiret yurdu için, hayvanları da dünya hayatı için yaratmıştır. Fakat insan hem dünya hem ahiret hayatı için yaratılmıştır. İnsanın değeri buradadır.

Zariyat suresi 56. ayette  Cenab-ı Allah ; “Ben cinleri ve insanları ancak bana kulluk etsinler diye yarattım” buyurarak insanları ahiret için ibadete çağırırken diğer taraftan Necm suresinde: “İnsan ancak çalıştığına erişir. Ve elbette ki çalışmasını yakında görecektir.” diyerek insanı mutlak surette çalışmaya teşvik etmektedir.

Çalışmanın, gayretin neticesi hem dünyada hem de ahirette kendini gösterecektir. Dünya çalışma, yorulma, mesafe kat etme yeridir. Yerine göre gayret, yerine göre sabır ve sebat, yerine göre de neticenin güzelliğini görme yeri iken, ahiret hayatı sadece neticenin elde edildiği cefanın değil sefanın sürüldüğü yerdir.

Dünya ve ahiret dengesi kefeli teraziye benzer. Bir tarafa yüklenmek dengenin bozulmasını ahengin yok olduğunu gösterir. En mükemmeli teraziyi eşit noktada tutabilmektir.

Rabbim bizleri, dünya-ahiret terazisini aynı dengede tutabilenlerden eylesin. Selam ve dua ile... 

Bu haberler de ilginizi çekebilir