• DOLAR 32.455
  • EURO 34.476
  • ALTIN 2489.017
  • ...
Badem hasadı çiftçileri memnun etmedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman'ın Gercüş (Gercews) ilçesine bağlı bademleriyle meşhur ve ismini badem çiçeklerinden alan Çiçekli (Şiferê) köyü çiftçileri başladıkları badem hasadından memnun değiller.

Her sene ağustos ayının ortalarında başlayan badem hasadı, Batmanlı köylüler tarafından eylülde de devam ettiriliyor.

Çiçekli köyü sakinlerinden H. Ahmet Çelik, bu yılki bademden istenilen verimi alamadıklarından dolayı yapılması gereken hasadın henüz tam anlamıyla yapılmadığını söyledi.

Eskiden tek geçim kaynaklarının badem olduğunu belirten Çelik, "Bu yıl neredeyse bademlerimiz yok, olanı da cüzi bir paraya satıyoruz. Toplanan bademler işçiliği dahi zarar oluyor. Ağaçlara çıkmak biraz zor ve zahmetlidir. Ağaçlarımıza hastalıklar bulaştı. Hastalıklarını bilmediğimizden dolayı tek çözüm hasta olan ağaçları kestik. Bu işi yapmaktan soğuduk. Eski zamanlarda bu köyün geçimi bademlerleydi. Şimdi badem ağaçlarımız pek badem tutmuyor ve geliri de yok. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bu konuda bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz. Güzel bir fiyat verilip en azından masraflarını çıkarsınlar. Bizlere destek olunmazsa bunca ağaç boşa gidip kesilecekler." dedi.

Bulundukları köy isminin badem ağacının çiçeklerinden dolayı çiçekli ismini aldığını ifade eden Çelik, "Eskiden köyümüzde badem ve armutlarımız vardı. Köyümüzün ismini Çiçekli köyü yaptılar. Bu sebepten dolayı bu köy çiçeklerle isimlendirilmişti. Yetkililer bizlere yardımcı olmadı. Mevcut ağaçlarımız masraflarını çıkarmadı. Bu işe destekte olmayınca yavaş yavaş bırakmaya başladık. Yakın bir yerde bademlerimizi satabileceğimiz fabrikalar olsaydı. Belki biraz daha pahalıya satılırdı. Millet biraz sıkıntıdadır." şeklinde konuştu.

"Bu sene hem badem verimi az hem de fiyatı düşük"

Bademlerin verimi geçen seneye göre çok düşük olduğunu belirten M. Selami Altun, "Geçen sene maşallah verim çoktu. Bereket girmişti hasadı yapa yapa bitiremiyorduk. Öyle bolluk vardı ama fiyatlarından memnun değildik. Bu sene hem verimi az hem de fiyatı düşüktür. Bazı köylülerin bademleri neredeyse hiç tutmadığından dolayı gidip toplamıyorlar. Bademlerimiz masraflarını çıkarmıyorlar ve toplamaları da biraz tehlikelidir. Fiyatları iyi olsaydı gene toplardık. Eskide topladığımız bir kilo badem ile bir kilo şeker alırdık. Şimdi ise taş patlasa 4 buçuk lira olur. Dün bazı müşteriler köye geldi kilosunu 4 buçuk liraya alacaklarını söylediler. Geçen sene badem fiyatı 4 liraydı. Bu yıl sadece evimizde ikram edebileceğimiz bademlerimiz olacak ve satamayacağımız gibi görünüyor." (M. Sait Çelik-İLKHA)  





















Bu haberler de ilginizi çekebilir