• DOLAR 32.35
  • EURO 35.137
  • ALTIN 2311.131
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünya Myanmar`a kör ve sağır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de 3'ncü yılı tamamlaması vesilesi ile  "3. Yıl özel yayını" adlı programda NTV, TRT ve diğer kanalların ortak yayınına katıldı. Gündeme konuşan Erdoğan, Budist çetelerin Myanmar'da Müslümanlara yönelik yaptıkları katliamlara dünyanın kör ve sağır kaldığını belirtti.

Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, MİT'in Cumhurbaşkanlığına bağlanmasıyla ilgili şunları söyledi:

"Şunu bilmek lazım. Devletin başı istihbaratta en önemli bilgileri alması gereken değil midir? Devletin hareket kabiliyetini kaybetmemesi için birinci derecede istihbarat ona bağlı olmalı. İstihbaratın başı devletin başına birinci derecede bağlı olmazsa devlet hareket kabiliyetini kaybeder. İstediğimiz anda bilgiler gelsin ki adım atalım. Amerika'da istihbarat kime bağlı? Fransa ona bağılı... Parlamenter demokrasilerde Başbakan'a bağlı."

"Dünya Myanmar'a kör ve sağır"  

Budist çetelerin Myanmar'da Müslümanlara yönelik katliamlarına sessiz kalınmaması gerektiğini belirten Erdoğan, "Maalesef Myanmar, Arakan... Eşim ile birlikte Arakan'a gitmiştik, yetkililer ile görüştük. BM ile de süreci takip ettik. Fakat dünya Myanmar'a kör ve sağır. Bu son olay ise son derece kötü. 3 bin insanın ölmesine neden olan adımlar atıldığını öğrendik. Bunu ağır bir şekilde kınıyoruz. Biliyorsunuz eylül ayının sonundan itibaren BM Genel Kurulu var orada bunu dile getireceğiz. Tüm insanlığın buraya elini uzatmasını isteyeceğiz. Somali'de de aynı tabloyu gördük ve biz oraya destek verdik. Türk işadamlarının yatırımları başladı. Atmamız gereken adımları atacağız." dedi.

Afrika'da elçi sayısının 39'a çıkarıldığını söyleyen Erdoğan, "Bizi açılım yaparken kazan kazan ile bunları yaptık. Afrika'da bizim 12 büyükelçiliğimiz vardı 39 'a çıkardık. Afrika ile Türkiye'nin dayanışması sömürü alanı olan Afrika kendine gelecektir. Önümüzdeki yıllar Afrika'nın ayağa kalktığı yıllar olacaktır. Yıllarca sömürmüşler. Fakat Türkiye böyle yaklaşmadı. Gelişmiş ülkelere yardım konusunda ABD birinci, Türkiye ikinci. Fakat milli gelire oranlar bakınca ABD ile bizim ki aynı mı? Milli gelire bakınca Türkiye birinci, ABD ikinci. Veren el, alan elden hayırlıdır." ifadelerini kullandı.

"Müslümanların bu dünyada birbiri ile uğraşma zamanı olamaz"

Müslümanların birbiriyle uğraşmaması gerektiğini belirten Erdoğan, bazı Körfez ülkelerinin Katar'a uyguladığı diplomasi krizinin bir an önce bitirilmesi gerektiğini söyleyerek, "Bitme derse yanlış olur. Her geçen gün geri gidiyor. Hac mevsiminin yoğunlaştığı böyle bir dönemde Suudi Arabistan Kralı Selman'dan isteğimiz yaşı büyük bizden artık Körfez'de bu sıkıntı bitsin derim. Müslümanların bu dünyada birbiri ile uğraşma zamanı olamaz. Birbirinizi sevmedikçe cennete giremezsiniz. Temenni ediyorum ki şu bayram arefesinde böyle bir adımı atarlar." diye konuştu.

"Orada çok yoğun bir görüşme oldu gerek İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin ile  Filistin Devlet Başkanı ile... Şu anda sağlıklı bir konuma geldik." İfadelerini kullanan Erdoğan,  "Ben bu iş tamamen bitti noktasında değilim. Başta Netanyahu olmak üzere bu üç dinin saygın bir mekanı. Buraya kimsenin kalkıp 'Burası benimdir Müslümanlar giremez' yaklaşımı olamaz. Netanyahu'nun farklı bakışlarını bir kenara bırakarak saygı duymak zorunda. Bugün Sayın Abbas ile yaptığımız görüşmede bunları ele aldık. Temenni ediyorum ki bir yumşama sürecine gireriz." dedi. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir