• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgal teşebbüslerine son versin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "İsrail yönetiminin iki devletli yönetim ihtimalinin altını oyan bu işgal teşebbüslerine artık bir son vermesi gerekiyor" dedi.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirdikleri başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek, yaptıkları görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu: "Burada başarının anahtarının Filistinlilerin hak ve hukukunun korunmasından geçtiğinin de bilinmesi gerekiyor. Filistinli kardeşlerimiz bu sorunun çözümü için daima olağanüstü çaba gösterdiler, ancak gayretlerinin karşılığını yeterince alamadılar. Filistinli kardeşlerimize ait topraklarda İsrail'in yasa dışı yerleşim faaliyetlerini artırarak sürdürmesi, bunun en müşahhas örneğidir. İsrail yönetiminin iki devletli çözüm ihtimalinin altını oyan bu işgal teşebbüslerine artık bir son vermesi gerekiyor."

Bugünkü istişarelerinde Filistin Devlet Başkanı Abbas'la bu bağlamda mevcut durumu ve atılabilecek adımları ele aldıklarını açıklayan Erdoğan, "Türkiye olarak önümüzdeki dönemde de bu husus üzerine eğilmeye ve temaslarımızı yoğunlaştırmaya gayret edeceğiz." dedi.

"Bizim en büyük arzumuz, tıpkı kendi evlatlarımız gibi Filistin'deki çocukların da bayram sevincini doyasıya yaşaması, hissetmesidir." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunun için elimizdeki tüm imkânları seferber ediyoruz. Son olarak 10 bin tonluk üçüncü bir insani yardım sevkiyatımızı Gazzeli kardeşlerimize ulaştırdık. TİKA başta olmak üzere AFAD, Yunus Emre Enstitüsü, Kızılay gibi resmî kurumlarımız Filistin'e yönelik projelerini devam ettiriyor. Ayrıca, farklı sivil toplum örgütlerimiz de sahada çalışmalar yürütüyor. Bu çerçevede Tubas'ta bir hastanenin inşaatını tamamladık, diğer bir hastaneyi Gazze'de inşa ettik, tıbbî donanımını tamamlıyoruz. Ayrıca, evlerini kaybeden Gazzeli kardeşlerimiz için 320 konut inşası projesi de son aşamadadır." ifadelerini kullandı.

Filistin ekonomisinin kendi insan gücünü harekete geçirerek bir büyüme ivmesi kazanabilmesine büyük önem verdiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu maksatla Cenin'de 5 bin Filistinliye iş imkânı sağlayacak ve bölgesel ekonomik entegrasyon bakımından da merkez haline gelecek bir sanayi bölgesi projesinin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yürütüldüğünü hatırlattı.

Kudüs'te tarihî şehir merkezinin ve buradaki İslam'ın kültürel tarihî mirasının korunmasının da üzerinde durdukları önemli bir konu olduğunu sözlerine ekleyen Erdoğan, "UNESCO'nun da bu bağlamda aldığı karar büyük önem taşıyor. Gerek Kudüs, gerek bu çerçevede Harem-i Şerif bağlamında ülkemizce yapılabilecek katkıları Filistinli ve Ürdünlü kardeşlerimizle istişare içerisinde yürüteceğiz." şeklinde konuştu.

 "Filistin Hükûmetine acil ihtiyaçlarında kullanılmak üzere 10 milyon dolarlık hibenin transferini inşallah önümüzdeki günlerde yapacağız." Diyen Erdoğan açıklamasının devamında şunları kaydetti:  Ekim ayından itibaren Filistinli kardeşlerimizi de elektronik vize uygulamamıza dâhil edeceğiz, bu şekilde ülkemize geliş-gidişlerini biraz daha rahatlatmış olacağız. Hatırlanacağı üzere, aziz kardeşim Abbas geçtiğimiz Ekim ayında Filistin halkının FETÖ darbe girişimi karşısında ülkemizle ve halkımızla dayanışma sergilemek üzere ülkemize bir ziyaret gerçekleştirmişti. Filistin makamlarına bu vesileyle bir kez daha FETÖ karşısında izledikleri net ve kararlı tutum için şahsım ve milletim adına teşekkür etmek istiyorum. İnşallah bizler de tüm uluslararası platformlarda Filistin Devleti'nin tanınması yönündeki çabalarımızı artırarak sürdüreceğiz. Filistin halkıyla dayanışmamızı, bu tarihî kardeşliği ve gönül birlikteliğini geliştirerek, güçlendirerek geleceğe taşıyacağız."

Filistin'de birçok projenin hayata geçirilmesine yaptığı katkılar, orada inşa edilen hastaneler, okullar ve Cenin'deki sanayi bölgesinin kurulmasına desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür eden Filistin Devlet Başkanı Abbas, "Türkiye'nin İslam Zirvesine Dönem Başkanı olarak başkanlık etmesini de önemsemekteyiz. Tüm İslam İşbirliği Teşkilatının ve üye ülkelerinin Kudüs konusunda topluca hareket etmeleri bağlamında Türkiye'nin rolünü önemsiyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA) 




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir