• DOLAR 32.37
  • EURO 34.992
  • ALTIN 2324.852
  • ...

Siirt'in en eski tarihi çarşılarından biri olan ve her bütçeye göre ürünün bulunduğu Helvacılar Çarşısı, Kurban Bayramı'na 4 gün kalmasına rağmen neredeyse sessizliğe bürünmüş durumda.

Eskiden bayrama 10-15 gün kala çarşılarının adeta tıklım tıklım olduğunu belirten esnaf, işlerinin bitme noktasına gelmesinin kendilerini kara kara düşündürdüğünü söyledi.

Tarihi çarşıda 30 yıldır esnaflık yapan Beşir Aktaş, "30 yıldır esnafım, böyle işsizlik görmedim. Eskiden kalabalıktan dolayı kimse bu çarşıdan geçemezken, şimdilerde işsizlik had safhaya ulaşmış durumda. Daha önceleri tıklım tıklım kalabalık olan çarşı şu an boş durumda. Daha siftah bile etmedim. Bu bayram haftasında böylesini görmedim." dedi.

"İşlerimiz çok iyiydi ancak yıllar geçtikçe bu çarşı tükenmeye başladı"

İşlerinin yok denecek kadar az olduğunu dile getiren Veysi Batur, şunları söyledi: "İşler, geçen yıllara nazaran biraz daha düşük, beklediğimizin çok altında, yok denecek kadar az. İşlerimizin önümüzdeki aylarda açılmasını bekliyoruz. Dördüncü kuşaktan beri esnaflık yapıyorum. Eskiden burası çok kalabalık olurdu. Bayrama hazırlık en azından 10 gün öncesinden başlardı. Başımızı kaşıyacak zamanımız olmazdı. İşlerimiz çok iyiydi ancak yıllar geçtikçe bu çarşı tükenmeye başladı. Bütün esnaf işsizlikten şikâyetçi. Biz de tezgâhımızı açmış, bekliyoruz."

Abdulhalim Alçin, Siirt'te yaşayan birçok kişinin mevsimlik iş için başka illere gitmesinin kendilerine olumsuz olarak yansıdığını ifade ederek, "Bayrama günler kala satışlarımız biraz daha arttı. Fakat geçmiş bayramlara göre işlerimiz daha düşük. Allah yine nasibimizi gönderiyor. Bu çarşıda ürünlerimiz memur, işçi, her kesimden insana hitap ediyor. Halkımızın mevsimlik işlere gitmesinden dolayı işler biraz daha azaldı." şeklinde konuştu.

"Önceleri iğne atsan yere düşmezdi"

Esnaftan Abbas Erhelvacı ise "20 yıldır bu çarşıda esnafım. 4-5 yıldır işler oldukça düştü ama yine de Allah'a şükürler olsun, çorbamız kaynıyor. Geçen bayramlar daha iyiydi, gün geçtikçe işler daha fazla düşüyor. Ekonomik krizden mi kaynaklanıyor bilemiyorum. Daha önceleri bu çarşıda iğne atsan yere düşmezdi." ifadelerini kullandı. (Murat Orhan - İLKHA)